Sommige zaken doen we veel, veel te veel, terwijl we maar al te goed weten dat ze niet goed voor ons zijn. Toch betrappen we er ons vaak op (bij sommigen zelfs elke dag) dat we één van de tien onderstaande zaken doen.
Read MoreHoe raak ik door die angstmuur en verander ik mijn leven?
Verandering boezemt ons angst in: veranderen van job is, verhuizen, een einde maken aan een relatie, eindelijk zelfstandig worden,... Het is moeilijk, ook al weten we dat die verandering ons deugd zal doen .
Read MoreWaarom geven we zo graag cadeaus?
Cadeautjes! Ze zijn heel leuk om te krijgen maar nog leuker om te geven. Zoeken naar dat ene cadeau waarmee jij de ander een leuk gevoel kan geven, waarmee je de ontvanger enorm blij kan maken.
Read MoreZeven manieren om te stoppen met piekeren
“Coach, ik wil dat het piekeren ophoudt: ik sta op met piekeren en ik ga slapen met piekeren. Hoe kan ik dit stoppen? Dit is namelijk al jaren aan de gang!”
Read MoreWaarvoor doe je beroep op een coach (en waarvoor niet)?
Enkele dagen geleden kreeg ik via een oud-coachee dit artikel van de VRT toegestuurd: “Een ideetje voor een blog?”. Ik begon het te lezen en de inspiratie kwam onmiddellijk. 😉
Read MoreHoe vertel je iemand iets waarmee jij het moeilijk hebt?
We kennen het allemaal wel: iemand zegt of doet iets en we voelen dat onze haren rechtop gaan staan. De zoon die zijn schoenen overal laat rondslingeren, de vriendin die altijd te laat komt, de dochter die ‘s ochtends zoveel tijd nodig heeft om zich klaar te maken dat jullie jullie moeten haasten om nog ergens op tijd te komen, de partner die de vuilnisbakken vergeet buiten te zetten,…
Read MoreNeen zeggen in het post-coronatijdperk
We hebben onze vrijheid terug, we mogen terug ons “kot” uit en dat hebben we geweten: de ene uitnodiging na de andere valt in de bus of verschijnt op onze smartphone. Bij sommigen ligt de druk dan heel erg hoog: van anderhalf jaar amper sociale contacten en geen feestjes naar overvolle agenda’s tot het einde van het jaar.
Read More10 zaken rond de opvoeding van hun kinderen waarbij ouders hun verantwoordelijkheden moeten dragen
Kinderen opvoeden: het is niet de gemakkelijkste taak. Geloof me, ik heb hier zelf vier pubers rondlopen en elke dag besef ik dat wij als ouder wel een grote verantwoordelijkheid dragen. Hoe onze kinderen later in het leven staan, hangt af van wat wij hun als ouder hebben meegegeven. In mijn tweede boek heb ik hier uitgebreid over geschreven. Die gevolgen – als ouders hun “taken” niet hebben opgenomen – zijn immers elke dag duidelijk te zien in mijn praktijk. Daarom vind ik het als ouder heel belangrijk dat wij het juiste voorbeeld geven, dat wij in het leven moeten staan zoals wij willen dat onze kinderen in het leven staan.
Read MoreWaarom is ontspanning zo belangrijk voor ons?
Ontspanning is nodig. Ontspanning draait niet alleen om gemoedsrust of genieten van een hobby of je vrije tijd, het is ook een belangrijk proces dat de gevolgen en de effecten van stress op ons lichaam en onze geest vermindert.
Read MoreTwee effectieve oefeningen tegen het piekeren.
Piekeren, het is iets wat we allemaal kennen. Op zich is piekeren geen probleem: als je het af en toe doet, kan het zelfs nuttig zijn. Zo herkennen we immers “gevaren” en maken we die onschadelijk: “Waarom is het toen verkeerd gelopen?” of “Is het wel veilig om mijn kinderen alleen naar school te sturen?”
Read MoreHoe krijg je jezelf weer in balans als alles (alweer) in het honderd loopt.
Ok, het is opnieuw gebeurd: jouw balans is ver te zoeken. Er is iets voorgevallen dat jou onderuit heeft gehaald en je voelt je slecht, heel slecht. Of mag ik schrijven: “kl***” of “sh** of “f***** up”? (Sorry voor mijn taalgebruik maar dat zijn nu eenmaal de woorden die ik als coach in mijn praktijk hoor.)
Read MoreHoe stel ik mijn grenzen?
In een eerder artikel leerde ik je al hoe je kan weten of je gezonde of ongezonde grenzen stelt. Vandaag vertel ik je met veel plezier hoe je je grenzen precies kan stellen.
Read MoreHoe weet ik of ik correct mijn grenzen stel?
Grenzen stellen: velen onder ons hebben het hier heel moeilijk mee. Meestal merkt iemand pas nadien dat er over zijn/haar grenzen gegaan is maar op het moment zelf heeft die persoon niets door. Dit gebeurt omdat veel mensen het afgeleerd hebben om echt te voelen.
Read MoreWaarom zouden we allemaal moeten mediteren?
Mediteren is nodig, ook al denken veel mensen er anders over. Zodra ze meditatie toepassen in hun leven, merken ze een groot verschil met vroeger. Mediteren kan je leven immers verbeteren. Het is goed voor onze geest, ons lichaam en vooral voor onze gezondheid. Als we ons brein meer rust zouden gunnen, als we minder zouden piekeren, als we meer zouden kunnen loslaten,
Read MoreHoe een ideale vaderfiguur kan zorgen voor meer zelfrespect bij jezelf.
Een vaderfiguur is heel belangrijk in het leven het kind. In het ideale geval is dit de eigen biologische vader maar door omstandigheden lukt dat soms niet. Anderen kunnen dan die rol op zich nemen.
Read MoreHet belang van vergeving
Dagelijks worden er fouten gemaakt. Door jou, door mij, door iedereen. “Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen”, hoor je regelmatig. Iedereen doet wel eens iets verkeerd dus moeten we anderen niet veroordelen op basis van hun daden.
Read MoreWat kan ik doen om mijn eigenwaarde op te krikken?
Hoe groot schat jij je eigenwaarde in? Durf jij voor jezelf op te komen? Behandel jij jezelf als je beste vriend? Heb jij evenveel respect voor jezelf als voor anderen? Of stel je jezelf op de laatste plaats? Doe je meer voor een ander dan voor jezelf? Of gun je jezelf amper iets terwijl je voor een ander de benen van onder je lijf loopt?
Read MoreHoe kan je omgaan met frustratie?
Wanneer ik dit schrijf, is het 3 mei 2021, nog volop coronatijd en ik merk dat er de afgelopen tijd meer en meer frustraties de kop op steken. De hele wereld is de situatie moe en we willen allemaal terug naar buiten, genieten van het leven, knuffelen,… (vul zelf maar aan wat je wil). Aangezien het er naar uitziet dat we binnenkort weer zullen kunnen proeven van de volledige vrijheid van vóór corona, voelen wij ons gefrustreerd, boos en bezorgd.
Read MoreHoe kan je iemand (die jij niet graag hebt) toch respecteren?
Als we de betekenis van respect opzoeken, krijgen we de volgende definities:
Gevoel of uiting waarmee je laat merken dat je iemand aanvaardt als een waardig en waardevol mens. (woorden.org)
Waarom is het zo moeilijk om van jezelf te houden?
Vaak hoor ik: “Ik moet mezelf niet graag zien, ik zie mijn kinderen en mijn man al graag, dat is genoeg”.
FOUT!
Je kan nooit aan een ander liefde geven als je geen liefde voor jezelf voelt.
Read More