Wanneer je grenzen overschreden worden: 7 tips om ermee om te gaan

Ken je dat gevoel?

Je organiseert een feestje, je doet er alles aan om het gezellig te maken. Op de uitnodiging vermeld je bovendien dat het een kinderloos feestje is dus dat de kinderen even niet welkom zijn.

Maar dan verschijnt je zus of broer met de hele kroost.
Voorzichtig geef je aan dat dit niet de bedoeling was met als gevolg dat je een aanvallende reactie terugkrijgt.

Je voelt je gefrustreerd, misschien zelfs wel gegeneerd want je zus of broer zei het zo luid dat de  aanwezige gasten je richting uitkeken. Er zijn hier grenzen overschreden, grenzen die je duidelijk had gecommuniceerd maar die totaal werden genegeerd.

Hoe ga je hiermee om zonder de relatie te schaden of je eigen waarden op te geven?

Je grenzen aangeven is niet altijd gemakkelijk, laat staan ze bewaken wanneer ze worden genegeerd – zeker door een familielid. Maar het is essentieel voor je mentale gezondheid en respect in relaties. 

Ik schreef hier al hoe je je grenzen kan aangeven. Vandaag geef ik je zeven tips om met situaties om te gaan waarin je grenzen niet worden gerespecteerd:

 1.        Blijf eerst en vooral kalm.

Uiteraard is je reactie boosheid of frustratie: je eigen zus / broer heeft jouw grenzen overschreden en dat was waarschijnlijk ook al gebeurd in het verleden.
Toch is rustig blijven nodig. Adem enkele keren diep in en uit voordat je reageert.
Formuleer je boodschap duidelijk en zonder verwijten: “Ik had expliciet aangegeven dat het een feestje zonder kinderen zou zijn. Dit voelt voor mij niet goed.”

 2.        Vraag naar de reden.

Vaak overschrijden mensen grenzen zonder dat ze het beseffen of zonder dat er enige slechte bedoeling achter zitten. Gebruik hiervoor niet een waarom-vraag (die komt vrij aanvallend over) maar vraag zoiets als: “Wat is de reden dat je gekozen hebt om toch de kinderen mee te nemen?”
Dit opent een dialoog en kan misverstanden uit de weg ruimen. Tracht de intentie te begrijpen.

 3.        Gebruik de ik-boodschap.

In plaats van de andere persoon aan te vallen (“Jij respecteert mijn wensen niet. Jij doet duidelijk je zin.”), leg je beter de focus op hoe jij je voelt. “Ik voel me niet gerespecteerd als mijn verzoek wordt genegeerd.”
Dit voorkomt dat de ander zich aangevallen voelt en kan het begrip wat bevorderen.

 4.        Wees standvastig.

Grenzen aangeven moet je leren: het is een heel proces dat niet van de ene op de andere dag zomaar lukt. Hou je dus aan de boodschap. Eenmaal je toegeeft, kan je ongewild de boodschap geven dat je grenzen niet serieus zijn. Blijf dus op je strepen staan en herinner de ander vriendelijk aan wat je hebt afgesproken. De kapotte grammofoonplaat-methode is hiervoor een goede methode.
Het is een techniek in de communicatie waarbij je je boodschap op een rustige manier blijft herhalen, ongeacht de reactie van de andere. Zo maak je je grenzen duidelijk zonder in discussie te gaan of jezelf te verdedigen. “Ik wil graag dat dit een feestje zonder kinderen blijft.”
Gaat de andere toch in verweer, herhaal je dezelfde boodschap op dezelfde toon: “Ik begrijp dat het lastig is maar ik wil graag dat het een feestje zonder kinderen blijft.”

Hou je emoties er buiten. Het doel is immers om niet mee te gaan in discussies of uitleg maar om je boodschap te blijven herhalen totdat de ander het begrepen heeft of opgeeft.

 5.        Stel de gevolgen vast.

Worden grenzen overschreden, laat dan weten dat er gevolgen aan vasthangen en dat je die ook zal uitvoeren. “Als dit nog eens gebeurt, voel ik mij genoodzaakt je de volgende keer niet meer uit te nodigen.” Geef deze boodschap op een rustige manier mee.
Die gevolgen zijn geen straf maar wel een manier om je grenzen te versterken.

 6.        Reflecteer over je eigen communicatie.

Denk even na over hoe je de boodschap hebt doorgeven. Was je duidelijk in je communicatie? Heb je duidelijk je grenzen aangeduid? Soms denken we immers dat de ander wel begrijpt wat we bedoelen maar geloof me, dat is niet altijd het geval. 😊 Wees dus duidelijk, expliciet en herhaal desnoods nog eens je wensen.

 7.        Laat los wat je niet kan controleren.

Ik schreef het al in eerdere blogs en ik zeg het dagelijks tegen mijn klanten: je bent niet verantwoordelijk voor de reactie van een ander, wel voor je eigen reactie en communicatie.

Dus als sommigen je grenzen niet respecteren, aanvaard dit. Er zullen altijd mensen zijn die je grenzen niet zullen respecteren, hoe duidelijk je ook bent. Dit zegt meer over hen dan over jou. Focus dus op wat je wel kan doen: je grenzen blijven bewaken en voor jezelf opkomen.

 

Je grenzen bewaken is nodig. Het is niet egoïstisch, het is juist zelfzorg. Het laat je tonen hoe jij wil dat anderen je behandelen en het voorkomt opgekropte frustratie die na opstapeling wel eens heel zwaar kan ontploffen.

Het vraagt moed en doorzettingsvermogen om je grenzen te stellen en te bewaken maar op lange termijn versterkt het je relaties en je eigenwaarde!

Dus als je nog eens in een situatie terechtkomt waarbij je grenzen worden overschreden, haal dan diep adem, blijf kalm en pas bovenstaande tips toe. Jij, en jij alleen, bent verantwoordelijk voor het bewaken van je grenzen, niemand anders.

Is het jou ook al overkomen dat je grenzen werden genegeerd? Deel je verhaal dan zeker in de reacties en wees zo een inspiratie voor anderen.

En onthoud … jij bent geweldig!