Houden van jezelf is starten met luisteren naar je lichaam

“Hou van jezelf en de rest komt vanzelf,” vertel ik mijn klanten vaak. Zelfliefde is dé sleutel tot een gelukkig en positief leven.

Maar wat is zelfliefde? Is het jezelf trakteren op een deugddoende massage, jezelf verwennen met een dagje wellness of een dagje Netflixen in de zetel met popcorn in de hand?

Ik geef het toe: deze zaken zijn geweldig en voelen fijn aan, maar zelfliefde is meer dan dat. Ik schreef je al over het belang van zelfliefde in deze blog. Maar vandaag meld ik je – uit ervaring – dat echte zelfliefde begint bij iets fundamenteler: luisteren naar je lichaam.

In een wereld vol prikkels, verwachtingen en druk vergeten we vaak wat het belangrijkste is: luisteren naar onszelf. En dan bedoel ik niet alleen luisteren naar onze gedachten of emoties, maar vooral naar ons lichaam.

Ons lichaam liegt nooit! Het vertelt ons wat het nodig heeft, of het nu gaat om rust, voeding, beweging of ontspanning.

Houden van jezelf begint dus bij het erkennen en het respecteren van de signalen die we van ons lichaam krijgen. Het is een daad van zelfliefde om te luisteren naar ons lichaam en onze grenzen te bewaken.

Wist je dat je lichaam voortdurend met ons communiceert? Had je al door dat dat gebeurde? Of besefte je dat niet doordat je de signalen vaak negeert?
Zijn we moe? Dan nemen we een kop sterke koffie of drinken een grote mok Matcha-thee. Voelen we stress? Gaan met die banaan en we doen nog even door.

We eten en drinken, ook al voelen we geen honger of dorst. Gewoon … omdat we “een goestingske” hebben of omdat het hoort om met een zak chips voor de televisie te hangen.

Hebben we pijn? We nemen een pijnstiller in plaats van te onderzoeken wat ons lichaam ons probeert te vertellen. En toch is dat luisteren naar ons lichaam zo nodig. Wil je echt van jezelf houden? Weet dan waar je grenzen liggen. Ons lichaam is onze beste vriend, niet onze vijand.
Als het moe is, wilt het rusten. Als het wat te stijf aanvoelt, wilt het bewegen én als we honger hebben, gromt onze maag omdat we brandstof nodig hebben. Als we bewust stilstaan bij deze signalen, tonen we respect voor onszelf.

Ik schreef het hierboven al: ons lichaam liegt niet. Het spreekt altijd de waarheid. Als we moe zijn, betekent het dat we moeten rusten. Als we pijn hebben, is er een signaal dat er iets niet klopt en moeten we dat onderzoeken. Voelen we stress in ons lichaam? Dan is het tijd om even gas terug te nemen en bewust te ademen zodat ons lichaam kan kalmeren. Negeren we al deze signalen? Dan kunnen we uitgeput, overwerkt of zelfs ziek worden.

Respecteer je jezelf? Luister dan naar je lichaam en hou het gezond.

 

Hier geef ik je alvast 7 tips om te leren luisteren naar ons lichaam.

1.        Doe dagelijks een bodyscan.

Beeld je in dat je letterlijk onder een scanner ligt dat elk deel van je lichaam onder de loep neemt. Neem dagelijks enkele minuten per dag de tijd om te voelen hoe je lichaam aanvoelt. Begin onderaan de zool van je voeten en ga zo langzaam omhoog naar de kruin van je hoofd. Zijn er spanningen? Voel je een pijntje? Deze bodyscan helpt je je bewust te worden van wat er allemaal speelt in je lichaam.

  2.        Luister naar je honger- en verzadigingsgevoel.

Eet wanneer je echt honger hebt en stop zodra je voelt dat je voldaan bent. Dit klinkt logisch maar heel veel mensen onder ons eten op automatische piloot. Hoe vaak eet je niet voor je computerscherm of bij het bekijken van je favoriete serie op de televisie? Eet bewust, kauw alles zeer fijn en neem je tijd om te eten. Het heet niet voor niets een maaltijd: we moeten dus ons eten malen. 😉 Doordat je alles fijnmaalt, ga je trager eten en komt je verzadigingsgevoel sneller. Dat gevoel heeft immers 20 minuten vertraging en daardoor denken we dat we nog niet voldaan zijn, terwijl we na die twintig minuten een gevoel van overdaad hebben. Trager eten, goed “malen” en bewust eten zorgen ervoor dat het gevoel “sneller” komt.
Leer natuurlijke hongersignalen herkennen. Denk je een “hongertje” te hebben terwijl het enkel een “goestingske” is? Doe dan iets anders om je af te leiden.

 3.        Beweeg op een manier die goed voelt.

Niet iedereen is gemaakt om intensief te sporten. Zoek dus beweging die bij jouw lichaam past en waar je energie van krijgt. Wandelen, yoga, pilates of dansen zijn ook sporten!

 4.        Respecteer het gevoel van vermoeidheid.

Moe is moe! Simpel. Voel je je dus uitgeput, neem dan een dekentje en leg je neer in je zetel. Forceer jezelf niet. Gun jezelf de rust die jouw lichaam vraagt. Slaap is een basisbehoefte, geen luxe.

 5.        Voel je pijn? Negeer dat gevoel niet maar luister naar de pijn.

Pijn is een signaal. Dus in plaats van het te onderdrukken met pijnstillers (ze “stillen” de pijn, ze nemen de oorzaak niet weg!), ga op onderzoek. Wat kan ervoor zorgen dat je zoveel pijn hebt? Ons lichaam geeft ons een waarschuwing en het doet dat niet voor niets.

 6.        Adem!

En ja hoor, hier ben ik weer. Ik kan het niet genoeg benadrukken en ik heb het al in zoveel blogs geschreven. Onze ademhaling doet alles! We hebben die 24 op 24 elke dag bij ons en we kunnen onze ademhaling bewust gebruiken om ons beter te voelen, spanning los te laten en weer in contact te komen met ons zelf. Stress en spanning zorgen er immers voor dat ons lichaam vast komt te zitten, door de ademhaling kan dat allemaal terug loskomen.

 

7.        Stel je regelmatig de vraag: “Wat heb ik NU nodig?”

Als ons lichaam ons iets wil zeggen, blijf er dan even stil bij staan. Vraag je bewust af wat je nodig hebt. Is het rust, een knuffel van een geliefd iemand, een beetje beweging, water, eten of gewoon … tijd voor jezelf?

Wil je vaker aan zelfliefde doen, start dan met het luisteren naar je lichaam: dat is immers het meest essentiële dat je kan doen. Het betekent dat je jezelf serieus neemt, je grenzen respecteert en dat je zorgt voor jezelf. Wees je bewust  van de signalen die jouw lichaam je geeft. Onthoud: je hebt maar één lichaam en dat is jouw beste vriend. Behandel het dus met zachtheid en respect zoals je je beste vrienden zou behandelen. Doe dit en je lichaam beloont je met veel energie en een goede gezondheid.

Hoe goed zorg jij voor je lichaam? En sta je dagelijks stil bij wat je lichaam nodig heeft?
Deel jouw ervaring in de comments en inspireer zo anderen om ook beter naar hun lichaam te leren luisteren.