“Coach, ik wil dat het piekeren ophoudt: ik sta op met piekeren en ik ga slapen met piekeren. Hoe kan ik dit stoppen? Dit is namelijk al jaren aan de gang!” Dit kreeg ik de afgelopen week te horen in mijn praktijk. Bovendien was deze persoon niet de enige. Een paar keer per maand krijg ik wel eens de vraag hoe we het piekeren kunnen laten stoppen.
Iedereen piekert wel eens. Het begint met een kleine gedachte die plots in ons hoofd opkomt en voor je het weet, begin je die gedachte te voeden met “wat als”. Het zet zich op je lichaam, je begint te woelen, te draaien en er ontstaan allerlei scenario’s in je hoofd. Voor we het beseffen, komt er een tsunami aan irrationele gedachten op ons af die zowel geestelijk als lichamelijk energie vreten. Als piekeren een gewoonte wordt en je leven begint te beheersen, moet je ingrijpen. Het is immers niet gezond. Weet wel dat je er iets aan kan doen.
Piekeren is vermoeiend en bovendien lost het niets op. We “denken” dat we inzichten krijgen maar het tegendeel is waar: piekeren (of ook wel overdenken genoemd) geeft ons geen inzichten. Het zorgt ervoor dat je gaat overdrijven in de issues waarover je piekert. We komen als het ware in een tunnelvisie terecht waarin we de zaken negatiever zien dan ze werkelijk zijn.
Het is wetenschappelijk bewezen dat piekeren ongezond is. Negatieve gedachten veroorzaken immers een enorme spanning in ons lichaam (en onze geest) en brengen de volgende klachten met zich mee:
· buikpijn
· maagklachten
· rugklachten
· misselijkheid
· hartkloppingen
· hoofdpijn
· jaloezie
· angst
· verdriet
· boosheid
· schaamte
· bezorgdheid
· wantrouwen
· …
Doordat we deze gevoelens en lichamelijke klachten ervaren, gaan we beginnen met het uitstellen van zaken. We kunnen immers niet tot beslissingen komen als we ons niet goed voelen en als we uitstellen, voelen we ons ook niet goed. We komen dus in een vicieuze cirkel terecht.
Maar zoals ik eerder al schreef: we kunnen er iets aan doen. Wij kunnen het piekeren aanpakken, ook jij.
Ik geef je hier zeven tips die vast en zeker hun effect niet zullen missen:
1. Las een piekermoment in.
Plan elke dag (of enkele vaste dagen per week) een moment in van maximaal 30 minuten waarin je mag en kan piekeren. Ga ergens zitten waar je normaal nooit zit (ik zet me op een bankje in de garage of op de trap op de tweede verdieping), gebruik een stopwatch op je smartphone of zet een wekker zodat je wordt verwittigd wanneer het moment voorbij is. Bedenk wat de reden is van je gepieker. Wat is nu precies het probleem? Probeer op een productieve manier oplossingen te bedenken. Blijf constructief.
Zodra je de gong/wekker hoort, sta je op en ga je iets anders doen, iets leuks. Je moet immers uit de piekermodus geraken en dat kan alleen door iets helemaal anders te gaan doen.
2. Ban sociale media (of verminder je gebruik ervan).
“Even scrollen” op Facebook of Instagram kan al aanleiding geven tot piekeren. Eerlijk gezegd is sociale media niet echt goed voor onze mentale gezondheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat bijna de helft van sociale media-gebruikers zich bezorgd of ongemakkelijk voelt omdat ze denken dat ze allerlei zaken zullen missen (FOMO = Fear Of Missing Out) of dat ze de “newsfeed” niet meer kunnen volgen. Bovendien worden hun onderbewuste gedachten geprikkeld en denken ze dat anderen het beter hebben dan zijzelf. Hou dus controle over je gebruik van sociale media. Veel mensen die al sociale media geband hebben uit hun leven, voelen zich sindsdien veel beter.
3. Schrijf je piekergedachten van je af.
Hou een boekje of schriftje en een pen bij de hand. Als je dan toch piekert, schrijf daarin op waarover je precies piekert. Daar kan je dan mee aan de slag tijdens het vaste piekermoment. Door alles op papier te zetten, haal je de lading er op dat moment af en kan je verder met iets constructiefs.
4. Stop met koffie en alcohol.
Alcohol zorgt ervoor dat we onze geest verdoven, koffie maakt ons opgejaagd. Zoiets kunnen we echt missen tijdens het piekeren. Vermijd deze dranken dus wanneer je in piekermodus zit. We moeten ons brein rustiger krijgen en niet boosten of verdoven.
5. Mediteer.
Veel mensen voelen hierbij een zekere weerstand: weet dat je het dan juist wel moet doen omdat je het nodig hebt. 😊 Misschien ben je van mening dat mediteren niets voor jou is maar meer voor spirituele mensen. Dan denk je verkeerd: mediteren is nodig voor iedereen. Steven Laureys, neuroloog en auteur van de boeken “Het no-nonsense meditatieboek” en “Het no-nonsense meditatie oefenboek”, heeft zelfs ooit in het Belgische tv-programma “Van Gils & gasten” gezegd dat Meditatie een vak op school zou moeten zijn.
Door te mediteren laat je je hersenen rusten. Uit onderzoek is gebleken dat mediteren angst- en piekergedachten vermindert maar ook zorgt dat we ons beter voelen, positiever denken en onze zorgen onder controle kunnen houden.
Goede meditatieapps zijn Meditation Moments, Chopra, Headspace en Calm. Zelf ben ik grote fan van Meditation Moments en Chopra. Ik gebruik beiden of één van beiden dagelijks om te mediteren en tot rust te komen. De jongste dochter (°2008) is fervente gebruiker van Meditation Moments en heeft sinds ze hiermee mediteert, geen last meer van paniekaanvallen en bovendien slaapt ze veel beter dan ervoor.
6. Jouw gedachten zijn niet andermans gedachten.
We denken vaak te weten wat anderen over ons denken maar wat we denken dat anderen over ons denken, denken we gewoon over onszelf. Als we dus denken dat anderen denken dat we niet goed bezig zijn, denken we dit gewoon over onszelf. Het jammere hiervan is dat we te kritisch zijn over onszelf, terwijl iets niet goed doen gewoon “part of life” is. Zo groeien we, toch?
Weet dat anderen het te druk hebben met het denken over jou: ze hebben hun eigen zorgen en zaken waarover ze moeten denken. Jij bent dus helemaal niet het onderwerp van hun gedachten 😉.
Heb je veel negatieve gedachten over jezelf? Ook hieraan kan je werken. Mijn boeken STERK! en Mijn Kind, Sterk Kind helpen je thuis in je vertrouwde omgeving om je mindset te veranderen.
7. Zorg voor afleiding.
Sport, beweeg,… dit is de ideale bezigheid om je gedachten te verzetten en stress te verslaan. Je moet je immers focussen en je brein heeft de tijd niet om te piekeren. Bovendien zorgt je lichaam ervoor dat er bepaalde stoffen vrijkomen bij het sporten waardoor je je goed begint te voelen.
Is sporten niets voor jou? Zoek dan een andere afleiding om je te ontspannen en op te laden zodat je gedachten niet naar piekermodus gaan (hou dat voor dat ene “piekermoment” van punt 1). Kijk een leuke Netflixserie of een leuke film. Ga wandelen. Speel een gezelschapsspel.
Ben jij een piekeraar? Hoe ga jij om met piekeren? Welke tip ga jij eerst toepassen om het piekeren tegen te gaan. Laat het hieronder weten en inspireer op die manier andere lezers.