Hoe kan je omgaan met frustratie?

Wanneer ik dit schrijf, is het 3 mei 2021, nog volop coronatijd en ik merk dat er de afgelopen tijd meer en meer frustraties de kop op steken. De hele wereld is de situatie moe en we willen allemaal terug naar buiten, genieten van het leven, knuffelen,… (vul zelf maar aan wat je wil). Aangezien het er naar uitziet dat we binnenkort weer zullen kunnen proeven van de volledige vrijheid van vóór corona, voelen wij ons gefrustreerd, boos en bezorgd.

Frustratie valt moeilijk uit te leggen. Het is eigenlijk een gevoel dat we ervaren als we van streek zijn of irritatie voelen. We voelen woede, teleurstelling en ergernis. Het is een normale reactie als we te maken krijgen met situaties waar we geen controle over hebben. Zorgverleners voelen zich gefrustreerd omdat ze de werkdruk in de ziekenhuizen niet onder controle krijgen: Covid-patiënten blijven binnenstromen en het aantal dagelijkse overlijdens is nog te hoog. Tegelijkertijd zien ze dat veel mensen de regels aan hun laars lappen en hun vrijheid opeisen door feestjes te organiseren en toch samen te troepen.

Deze mensen zijn op hun beurt gefrustreerd omdat er maar geen einde komt aan coronatijd, omdat ze binnen moeten blijven, omdat ze maskers moeten dragen, omdat ze niet mogen uitgaan,…

Woede en frustratie zijn niet bepaald productieve gevoelens maar we ervaren deze emoties wel. Ik vertel mijn omgeving en klanten altijd dat emoties geuit moeten worden maar dat we dat wel op een gezonde manier kunnen doen, zonder levende wezens pijn te doen (en dus niet op de manier die ik dit weekend in het journaal heb gezien). Wil je weten hoe je het beste je frustratie en je boosheid kan uiten? Ik vertel het je hieronder met veel plezier.

praten.png

1.      Praat / Ventileer.

Over je emoties praten is een gezonde uitlaatklep. Neem iemand in vertrouwen en vertel hen wat er op je lever ligt. Lukt het niet om iemand in je omgeving te pakken te krijgen? In Vlaanderen kan je terecht bij Tele-onthaal op 106 of bij Awel (voor jongeren) op 102. In Nederland kan je terecht bij de Luisterlijn op 088 0767 000.

Wat ook helpt, is luidop praten tegen jezelf. Dit klinkt misschien belachelijk maar dat is het zeker niet. Door gewoon luidop tegen jezelf te praten, kan je al enige verlichting voelen. Het helpt om jezelf je gevoelens te horen uiten alsof je naar iemand anders luistert en wie weet, dient de oplossing zich aan?

 

adem.png

2.      Adem!

Ik kan het niet genoeg herhalen maar blijf alsjeblief ademen! We hebben de belangrijkste tool om onszelf te kalmeren 24/7 bij de hand. Maak er dus gebruik van.

Wanneer we in emotie zitten, wordt onze ademhaling sneller en oppervlakkiger. Als we op onze ademhaling letten en goed diep in- en uitademen, krijgen onze hersenen meer zuurstof en kalmeren we onszelf. Probeer gewoon eens 4 tellen in te ademen, 4 tellen te houden, 4 tellen uit te ademen en 4 tellen te houden. Doe deze cyclus driemaal na elkaar. Je zal het verschil meteen merken.

Hier heb ik ook een goeie ademhalingsoefening voor je klaar staan.

 

3.      Reageer je af!

boksbal.png

Emoties moeten geuit worden, dus breng je lichaam in beweging. Dit kan je doen door een rondje te gaan rennen, op en neer te springen, je af te reageren op een boksbal of bokszak,… Reageer je niet af op levende wezens: geen mensen, geen dieren, geen natuur!

Dit helpt bij ons: pluchen ballen tegen de muur knallen (binnen) of buiten een bal tegen de muur keilen met een onuitgesproken kracht. 😊 Met pluchen beren wordt er niet gegooid: die hebben ogen en kunnen je lief aankijken. Enkel pluchen ballen of kussens mogen gebruikt worden.

 

schreeuwen.png

4.      Brul het uit!

Eerst moet de woede en de frustratie eruit dus zet Rammstein, Rage against the Machine of iets anders hevigs op en schreeuw het uit. Roep tot je keel schor wordt.

 

 
muziek.png

5.      Vervolgens zet je een relaxliedje op of een nummer dat je happy maakt.

Muziek doet veel met onze mindset: wanneer we naar muziek luisteren, vermindert het stresshormoon cortisol in ons lichaam, maakt ons brein dopamine vrij (deze neurotransmitter geeft ons een gelukkig gevoel) en maken we ook oxytocine aan (geeft ons een plezierig gevoel).

 

6.      Zorg voor afleiding.

puzzel.png

Probeer iets te doen om je brein af te leiden, het liefst iets waarop je je moet focussen. Puzzelen of lezen zijn goede afleidingen.

 

 

7.      Ga wandelen in de natuur.

wandelen.png

Trek je wandelschoenen aan en ga naar buiten. Zestig seconden in de frisse lucht kan je al helpen om opnieuw te kalibreren. Is het mooi weer buiten? Trek je schoenen uit, stap wat rond in het gras of in de aarde. Het helpt je om terug te “aarden”, om terug “te landen” in het nu. Voel wat er in je omgaat, blijf stappen en voel wat het met je doet.

 

 
schrijven.png

8.      Schrijf het van je af.

Het helpt om zaken van je af te schrijven. Op die manier staat het op papier en hoef je er niet meer aan te denken. Als het neergeschreven is, is de lading er af en kan je verder. Hou een dagboek bij of doe aan journalling.

 

 

9.      Mediteer.

meditatie.png

Mediteren is niet alleen een geweldige manier om contact te maken met je gevoelens, het helpt je ook de ruimte te creëren tussen je gedachten en je emoties. Je wordt je meer bewust van alles om je heen, je zal nadien meer klaarheid ondervinden. Er bestaan vandaag verschillende apps die jou kunnen helpen bij het mediteren. Zelf ben ik een enorme voorstander van de apps Chopra en Meditation Moments. Maar weet dat Headspace, Insight Timer en Calm je ook zeker op weg kunnen helpen.

 

10.  Uit je met geweldloze communicatie.

Wij zijn niet verantwoordelijk voor de reactie van de ander maar wel voor hoe wij de boodschap overbrengen. In dit artikel vertel ik je meer hoe jij jezelf kan uiten op een geweldloze manier.

lief communiceren.png

Frustratie moet eruit, dus doe je dat liefst op een gezonde manier. De methodes die ik hierboven beschreef, zijn gezonde manieren. Heb jij ook nog een gezonde manier om om te gaan met frustratie? Deel het zeker mee, zo inspireer jij andere mensen.