Tien zaken die je zeker niet meer mag doen!

Sommige zaken doen we veel, veel te veel, terwijl we maar al te goed weten dat ze niet goed voor ons zijn. Toch betrappen we er ons vaak op (bij sommigen zelfs elke dag) dat we één van de tien onderstaande zaken doen.

Om een betere persoon te worden, moet je de volgende gewoontes dus achterwege laten en zal je snel een verschil merken. Jij bent het waard om je gelukkig en geweldig te voelen. Jij bent dit meer dan waard. Jij bent immers een geweldig persoon. Laat niemand jou iets anders wijsmaken.

Om het zelf te beginnen voelen, stop je best vanaf nu met deze zaken:

1.      Twijfelen aan jezelf.

Natuurlijk zijn we allemaal wel eens onzeker. Dat is heel normaal. Zeker als we iets voor het eerst doen of iets moeten doen wat we nog niet dikwijls hebben gedaan. Maar als we ons goed voorbereiden, weten we dat het ons zal lukken. Als mijn kinderen zeer goed leren voor hun examen en ze voelen zich er klaar voor, gaan ze met een heel ander gevoel naar het examen dan wanneer ze zich andere zaken hebben bezig gehouden dan studeren. Als ik mijn lezingen en webinars goed voorbereid en uitwerk, voel ik me sterker dan wanneer ik iets onverwachts moet doen. Maken we daarbij fouten? So what? Daar leren we uit en hierdoor weten we de volgende keer hoe het niet moet.

Twijfel dus niet aan jezelf: jij bent veel waard, jij bent een topper. Hou deze zinnen steeds in je achterhoofd.

 

2.      Negatief praten en denken over jezelf.

Hier zijn sommigen onder ons “expert” in: zichzelf naar beneden halen en al lachend negatieve zaken over zichzelf uitkramen. “Ja, ik ben nu eenmaal niet één van de slimsten hé!” of “Ik stond niet op de eerste rij toen schoonheid in onze familie werd uitgedeeld.” Dit hoorde ik vorige week nog in mijn praktijk en mijn haren kwamen recht. Want hoe meer we negatieve zaken over onszelf zeggen en denken, hoe meer ons onderbewuste brein dit als waarheid zal beschouwen en we ons ook zo zullen voelen en ernaar zullen handelen. Dat wil je toch niet? Dat is ook de reden waarom je het moeilijk hebt om complimenten te aanvaarden: je onderbewuste brein blokkeert zodra je iets positiefs hoort zeggen over jezelf. Je wil het niet meer geloven, je kan het niet meer geloven. Dus … vanaf nu, vanaf dit eigenste moment zeg en denk je alleen nog maar positieve dingen over jezelf. Fluister nu tegen jezelf: “Ik ben geweldig.” 😊

 

 3.      Negatief praten en denken over anderen.

Nog zoiets: velen onder ons zijn er goed in om negatief te praten over anderen en negatief te denken over anderen. Ik zie het dagelijks op sociale media of in de reacties op nieuwssites. Iedereen denkt het er het zijne van en iedereen vindt dat zijn of haar mening de juiste is. Vaak is die mening ook super negatief. Ze hebben nog maar een titel of een stukje gelezen en – BANG – het negatieve oordeel staat klaar. Om misselijk van te worden. Ik heb ook het gevoel dat sinds corona de gedachten en meningen nog negatiever zijn geworden dan vroeger. Dat doet mij zo’n pijn. Tijdens een van de oefeningen in mijn workshops of mijn lezingen moet iedereen iets positiefs schrijven over een andere deelnemer. (Afhankelijk van de grootte van de groep: zijn we met tientallen of honderdtallen, dan laat ik die oefening in kleine groepjes uitvoeren.) Steevast krijg ik dan de opmerking: “Maar Nele, we kennen die persoon niet.” Ik geef hen dan altijd de raad om hun eerste gedachte te volgen als ze die persoon zien. Vaak zijn het echter negatieve opmerkingen: “Wat heeft die aan?” of “Amai, die mag ook eens vermageren, hoor.” of “Die mag eens naar de kapper gaan!” Waar of niet waar? We staan vaak met een oordeel klaar over anderen. Toch zegt dit oordeel meer over jezelf dan over die ander. Het is jouw eigen onzekerheid die je projecteert op de ander.
Maak er vanaf nu een sport van (voor jezelf) om iedereen die in je leven komt, positief te behandelen, positief over hen te denken en niet meer te roddelen. Doen anderen dit wel in jouw bijzijn, zeg dan gerust dat je hier niet wil aan mee doen en gooi het gesprek over een andere (positieve) boeg.

 

4.      Bang zijn om fouten te maken.

We zijn allemaal bang. Bang voor de mening van anderen, bang voor kritiek. “Wat gaan anderen wel niet van me denken.”, is het belemmerend zinnetje dat wekelijks enkele keren wordt uitgesproken in mijn praktijk. Dit zinnetje of deze gedachte weerhoudt ons ervan om zaken te starten, om zaken te doen die we graag doen. Je kan proberen en door fouten te maken kan je leren. Dat betekent niet dat je faalt. Integendeel, je leert, je evolueert, je groeit. Wat anderen denken, mag je geen barst schelen. Blijf focussen op de creatie, op het verloop, op de evolutie. Die fouten kunnen misschien uitdraaien tot iets nieuws? De Gentse Cuberdon is ook ontstaan uit een fout. Een apotheker maakte een siroop maar die bleek helemaal uitgehard. Daarna ontdekte hij dat de binnenkant nog vloeibaar was: de Cuberdon was geboren. De chocolate chip cookies zijn ook per ongeluk ontstaan: een Amerikaanse wou chocoladekoekjes maken maar had geen bakkerschocolade meer in huis. Ze had nog  gewone chocolade waarvan ze dacht dat die wel zou smelten tijdens het bakken”. Dat was niet het geval en de gekende koekjes waren een feit. Hier in huis worden ze maandelijks gebakken door de  dochters. Om nog maar te zwijgen over de post-it, Corn Flakes, peniciline, de eerste tatoeagepen, boetseerklei (die mislukte tapijtreiniger was), Viagra,…

 

5.      Te weinig me-time inplannen en nemen.

We hebben het allemaal druk, druk, druk. We staan altijd klaar voor anderen, zetten ons gezin op de eerste plaats en onszelf “verwaarlozen” we meer en meer. Maar uiteindelijk gaat dit wegen op ons lichaam en onze geest. Zorg eerst voor jezelf en je zorgt automatisch voor anderen. Want als jij ziek wordt, kan je niet meer zorgen voor iemand anders. Voel jij je energiek en positief? Dan zal je dit uitstralen en anderen zullen zich ook beter door jou. Voel jij je slecht, reageer je je prikkelbaarheid automatisch af op anderen? Zorg dan elke dag voor wat me-time. Dat hoeft niet lang te zijn. Bij mij kan dit een badmoment zijn, mijn yogasessie, twintig minuten lezen in een boek in het hoekje van onze zetel, een wandeling met de hond,… Gewoon even tijd voor jezelf.

 

6.      Te goed willen doen voor anderen (= anderen pleasen).

Je mag anderen helpen, je mag er zijn voor anderen maar je hoeft niet te pleasen. Je hoeft jezelf niet weg te cijferen voor anderen. Jouw belang komt op de eerste plaats. Als jij anderen pleast, doe je dit eigenlijk om waardering, erkenning te krijgen. Je wil gezien worden, je wil iets van hen. Je zoekt de erkenning en positieve bevestiging extern terwijl je dit bij jezelf mag halen. Erken jezelf als een geweldig persoon, als een lief persoon, iemand die goed is zoals hij/zij is.

Vraag jezelf af: wil ik dit echt? Of doe ik het om de ander te plezieren? En waarom wil ik dit doen? Maak ik het mezelf hiermee niet te moeilijk? Wat wil ik echt?

 

 7.      Negatieve relaties vasthouden.

We weten dat ze niet goed voor ons zijn maar toch houden we ze dichtbij ons: giftige relaties die ons kleiner maken, die ons klein doen voelen en die onze energie wegzuigen.

Te lang in negatieve relaties of vriendschappen zitten, is gevaarlijk voor je welzijn en je welbevinden. Ik ken mensen die letterlijk ziek zijn geworden van “giftige” relaties. Laat die negatieve mensen niet langer in je leven toe. Omring je door positieve relaties: mensen die in je geloven, die je “optillen”, die je waarderen zoals je bent en die jou echt naar waarde kunnen schatten. Je wordt het gemiddelde van de vijf mensen die het dichtst bij jou staan. Zijn dat negatieve mensen, dan word je net als hen. Zijn het positieve en sterke mensen: je voelt je groeien tot je beste zelf. Wat is jouw keuze?

 

8.      Uitstellen.

“Ik doe het morgen wel. Vanaf morgen ga ik …. Volgende week start ik…” Herken je deze uitspraken? Wat houdt je tegen om het vandaag, nu, op dit eigenste moment te doen? Uitstel is afstel. Elk uitstel is de oorzaak van mislukking. We gaan het wel eens doen maar het gebeurt niet. Zo zei ik enkele jaren geleden tegen een ex-collega/vriendin: “We gaan nog eens afspreken.” Het is er niet meer van gekomen: enkele maanden geleden was ze er niet meer. Omgekomen in een auto-ongeval. Nu pak ik het concreet aan: ik neem mijn agenda erbij en plan een datum.

Wat betreft de minder leuke dingen: daar heb ik ook de oplossing voor gevonden om uitstel te vermijden. ‘You’d better eat the frog first thing in the morning’ is zo’n uitdrukking die ik hier vaak laat horen. Doe hetgeen wat je moet doen, maar helemaal niet leuk vindt, meteen en je bent er vanaf. Zo zorg ik dat ik mijn beweging ’s morgens al heb gehad, dan hoef ik me de rest van de dag geen zorgen meer te maken of ik genoeg beweeg of niet. 😊

 

9.      Jezelf vergelijken met anderen op sociale media.

“Ja maar op Facebook zie ik dat die ….” Of “Haar leven op Instagram lijkt veel leuker dan het mijne.”  Zinnen die ik vaak onder de jonge klanten hoor. Weet je: sociale media zijn fake, zo fake als het maar kan zijn. Uiteraard post iedereen alleen maar de positieve zaken op sociale media. Jij plaatst toch ook geen lelijke foto op van jezelf? Jij toont toch ook niet al je saaie momenten “en plein public”? We weten nooit hoe het echte leven bij die mensen eruit ziet, dus vergelijk jezelf er alsjeblief niet mee. Een digitale detox kan je deugd doen: even geen sociale media meer bekijken en je voelt je veel gelukkiger. Dat is trouwens ook wetenschappelijk bewezen. 😉

 

10.  Denken te weten wat anderen over je denken.

Wat jij denkt dat anderen over je denken, denk je over jezelf. Voilà, het is eruit. Als jij denkt dat anderen denken dat jij dik bent, denk jij dat over jezelf. Stop dus met denken wat anderen mensen van je denken. Als je dan toch denkt, weet dat jij het bent die zo denkt, niet de ander. Doe dus iets aan je gedachtegang, maak die positief. En positief denken, dat kan je leren. 😊 Neem gerust contact met me op. Ik help je hier graag mee verder.

 

Welk(e) gewoontes zal jij onmiddellijk vaarwel zeggen? Schrijf het hieronder als bevestiging aan jezelf en wees een inspiratie voor andere lezers.