Eerst en vooral: een gelukkig 2025!! Ik wens jou het allerbeste voor jou en je gezin.
Het nieuwe jaar is intussen al 6 dagen bezig. Met frisse moed en (veel) zelfvertrouwen hebben velen onder ons een lijstje met goede voornemens opgesteld.
Of het nu gaat om gezonder eten, meer bewegen, minder stressen of een nieuwe hobby starten: we hebben allemaal goede bedoelingen. Ik blijf bij mijn voornemen van vorig jaar. Sinds 8 augustus 2023 heb ik me voorgenomen om elke dag minstens 30 minuten te sporten. Dat is dagelijks verschillend: roeien, fietsen op mijn spinningfiets, crosstrainen, fitnessen met Grow with Jo op Youtube of met mijn andere “YouTube-coach” Bodyfit by Amy. 😉
Tot op de dag van vandaag heb ik het telkens volgehouden. Weet je? Ik heb een iWatch die registreert hoeveel actieve kilocalorieën ik heb verbruikt, hoeveel minuten ik heb gesport en hoeveel tijd ik heb rechtgestaan (elk uur moet ik zeker een minuutje rechtstaan om dat blauwe cirkeltje rond te krijgen). Het werkt voor mij motiverend om dagelijks die drie cirkels rond te krijgen. Dat geeft mij voldoening om in mijn maandoverzicht enkel volle cirkels te zien. 😊 Tot nu toe lukt dit mij heel gemakkelijk, zelfs na 1,5 jaar!
Toch toont onderzoek aan dat goede voornemens vaak snel sneuvelen. Wist je dat ongeveer 25% van de mensen in de eerste week afhaakt? Na een maand is dat percentage zelfs 64% en hou je vast: tegen het einde van februari heeft bijna 80% zijn voornemens laten varen.
Hoe komt dat?
En nog belangrijker: hoe zorg jij ervoor dat jij niet in die statistieken belandt?
Ik geef je hierbij zeven tips om jouw goede voornemens wel vol te houden.
1. Begin klein.
Een van de grootste fouten is om heel groot te willen beginnen: “Ik ga elke dag een uur sporten” of “Ik ga dit jaar geen alcohol drinken” of “Ik stop volledig met het eten van suiker.” Dat klinkt goed, maar dat is niet realistisch. Ook ik besloot vorig jaar rond dit tijdstip volledig te stoppen met suiker. Een maand heb ik het volgehouden. De verleiding was te groot. 😉
Daarom heb ik besloten om het opnieuw te proberen maar mijn doel kleiner en haalbaarder te maken: ik wil mijn dagelijkse suikerinname halveren. En dat lukt me wel. Daarover in een latere blog meer want ik ben volop bezig met een experiment. 😉
Wat sporten betreft, kan je bijvoorbeeld stellen dat je drie keer per week wil bewegen.
Alle kleine stappen leiden naar grote veranderingen.
2. Maak het concreet.
“Gezonder leven” als voornemen is wel heel vaag. Wat versta jij onder “gezonder leven”? Maak dus je doel zeer specifiek en concreet. “Ik eet elke dag minstens twee porties groenten en fruit” of “Ik haal minstens 3 keer per week mijn 10.000 stappen op een dag” of “Ik loop drie keer per week.”
Hoe concreter je doel, hoe gemakkelijker het is om het vol te houden.
3. Hou het bij!
Hou het ergens bij hoe het met je voornemens gaat: noteer het ergens of maak gebruik van een app waarin je je vooruitgang kan noteren. Een visueel overzicht zoals een kalender waarop je behaalde doelen afvinkt, de “conditie”-app van Apple (ik denk dat de andere smartphones ook wel zoiets hebben) waarin je je cirkels moet volkrijgen of de “Streaks”-app (waarin je je zelfgekozen voornemens kan aanduiden als je ze volbracht hebt) kan motiverend werken. Het zorgt ook voor een extra bewustwording van hetgeen waarmee je bezig bent.
4. Deel je doelen.
Vertel iedereen in je omgeving over je goede voornemens. Zij kunnen je dan aanmoedigen en ervoor zorgen dat je ze kan volhouden. Of doe het nog beter: zoek een buddy die hetzelfde doel wil bereiken als jij: samen sporten, samen mediteren of samen gezonder eten is niet alleen leuker, het vergroot ook de kans dat jullie slagen.
5. Wees lief voor jezelf.
Het kan gebeuren dat je terugvalt in oude gewoontes. Dat is oké! Dat is zelfs menselijk. Betekent dat dat je gefaald hebt? NEEN! Sta stil bij wat er misging en neem gewoon de draad weer op. Consistentie is de sleutel. Denk jij dat ik elke dag 100% die 30 minuten sta te bewegen? Er zijn dagen dat die 30 minuten bij wijze van spreken aan 70% gebeuren. Maar ik beweeg wel. Ik blijf consistent. Soms zijn die 30 minuten zo voorbij, soms lijken ze wel 30 uren! 😉 Consistentie is de sleutel. Perfectie bestaat niet. 😉
6. Maak nieuwe gewoontes.
Het is veel gemakkelijker om een gewoonte toe te voegen aan iets wat je al doet. Wil je je dag starten met bewegen? Leg je sportkledij en -schoenen al klaar in de badkamer naast de wastafel. Wil je meer water drinken? Zet dan al een vol glas water klaar naast de koffiemachine. Wil je overdag meer bewegen? Neem dan de trap in plaats van de lift. Door nieuwe gewoontes te koppelen aan bestaande routines, wordt het minder belastend.
7. Geef jezelf een high five!
Geef jezelf een beloning als je een mijlpaal bereikt. Heb je een maand lang drie keer per week gesport? Trakteer jezelf dan op iets leuks zoals die deugddoende massage of die geweldige trui die je in de etalage verderop zag.
Heb je een maand elke dag minder suikers gegeten? Laat je dan eens verwennen bij een schoonheidsspecialiste. Wedden dat ze je zegt dat je huid er veel beter uitziet?
Het vooruitzicht naar een beloning kan immers enorm motiveren dus zorg ervoor dat er een beloning is als er een mijlpaal bereikt wordt.
Tot slot is het belangrijk om regelmatig stil te staan bij je vooruitgang. Kijk vanwaar je gekomen bent. Wat ging goed? Wat kon beter? Waar had je het moeilijk mee?
Misschien moet je zelfs je doelen aanpassen om ze haalbaar te houden?
Wees flexibel. Die flexibiliteit is nodig om door te zetten, ook al kom je veel uitdagingen en obstakels tegen.
Mijn 30 minuten sporten doe ik het liefst in de ochtend. Maar als ik mijn warme bed verkies boven het vroeger opstaan om te bewegen, ben ik zeker flexibel om die beweging ’s avonds in te plannen. Ik maak het daarna gezelliger om moe maar voldaan onder mijn dekentje in de zetel te kruipen en te bingewatchen, liefst in het gezelschap van mijn wederhelft.
Voilà, zeven tips om de kans te vergroten jouw goede voornemens voor 2025 vol te houden. Nu ben ik wel nieuwsgierig wat jouw goede voornemens voor 2025 zijn. Laat het me zeker weten door hieronder te reageren en laat me weten welke tips jij zeker zal toepassen.
Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan mijn tips maar vooral aan je goede voornemens.
Onthoud: elke stap vooruit, hoe klein die ook is, brengt je dichter bij je doel.
Want … jij bent geweldig!