Wat kan ik doen om mijn eigenwaarde op te krikken?

Hoe groot schat jij je eigenwaarde in? Durf jij voor jezelf op te komen? Behandel jij jezelf als je beste vriend? Heb jij evenveel respect voor jezelf als voor anderen? Of stel je jezelf op de laatste plaats? Doe je meer voor een ander dan voor jezelf? Of gun je jezelf amper iets terwijl je voor een ander de benen van onder je lijf loopt?

Op Wikipedia lees je als betekenis van eigenwaarde: het beeld dat een mens op emotioneel niveau van zichzelf heeft. Welk beeld heb jij van jezelf? Sluit even je ogen en probeer jezelf voor de geest te halen. Hoe voel jij je erbij? Wat doet het met je?

Het woord eigenwaarde spreekt voor zich: het is de waarde die je aan jezelf toekent, niet de waarde die anderen je geven. Anderen mogen jou enorm prijzen en geweldig vinden maar als jij jezelf niet naar waarde kan schatten, voel jij een leegte.

Anderen kunnen jou misschien zelfzeker en sterk vinden of hautain en arrogant. Toch zegt dat niets over hoe jij bent of hoe jij je voelt.

Wanneer onze eigenwaarde laag is, ontplooien we onszelf niet en laten we kansen aan ons voorbij gaan. We halen niet het beste uit ons leven.

Laat dit net ons geboorterecht zijn: het beste leven leiden en ons gelukkig en sterk voelen. Want jij bent dit waard!

Wist je dat een lage eigenwaarde evenredig is met het saldo van onze bankrekening? We voelen ons minder waard omdat er weinig geld op onze rekening staat en omdat we ons minder waard voelen, trekken we weinig geld aan. Een vicieuze cirkel dus.

Wat kan je nu ondernemen om jezelf meer waard te voelen?

1.      Vraag steun/hulp aan anderen.

Jij hoeft het allemaal niet alleen te doen. Het is niet omdat het in je eentje niet lukt dat je minder waard bent. Mensen die zich sterk voelen en zichzelf een hoge eigenwaarde toekennen, hebben geen angst om hulp te vragen. Ze weten dat het soms onmogelijk is om iets alleen te doen. Wij mensen zijn gemaakt om ons sociaal te gedragen en om ons te laten omringen met andere mensen. Zoek dus die mensen uit die het beste met je voorhebben en die je steunen op het moment dat je je eens wat minder voelt.

 2.      Neem de verantwoordelijkheid over je leven.

Ook al heb je iets verkeerd gedaan, schuif die verantwoordelijkheid niet van je af. Jij kan en mag fouten maken: je bent immers niet perfect. Iets verkeerd doen betekent niet dat je verkeerd ‘bent’. Wij mogen onze persoon niet gelijkstellen aan onze handelingen. Het is niet omdat we iets misdoen dat we minder waard zijn dan anderen. We zijn allemaal gelijkwaardig.

 3.      Doe iets omdat je anderen graag hebt. Doe het niet omdat je verlangt dat anderen je graag zouden hebben.

Stop met pleasen. Doe waar jij je goed bij voelt en doe het niet om bij anderen in de gratie te vallen. Blijf dicht bij jezelf en verlies jezelf niet omdat anderen het zo willen. Als je daarvoor soms “neen” moet zeggen, wel dan is dat zo. Heb je het moeilijk om neen te zeggen? Hier krijg je alvast enkele tips.

 4.      Denk na over je reactie.

Als er zich iets voordoet, kan je op twee verschillende manieren reageren: positief of negatief. Hoe wij ons voelen, bepaalt hoe wij reageren op bepaalde gebeurtenissen maar hoe wij reageren op gebeurtenissen, bepaalt anderzijds ook ons gevoel. Kies dus alsjeblief voor een positiever gevoel en niet voor het negatieve gevoel. Is het gemakkelijk? Neen, zeker niet. Maar we kunnen wel dankbaar blijven voor wat we wel nog allemaal hebben en met dat dankbaarheidsgevoel verder gaan. Wat niet betekent dat je niet mag rouwen om het verlies dat je hebt geleden. Elke emotie telt. Het is dus belangrijk om die emotie ook te uiten. Blijf er alleen niet eeuwig in hangen en laat je emotie je leven niet overheersen.

 5.      Ga voor de spiegel staan.

Zeg luidop tegen jezelf: “Ik ben veel waard. Ik ben het waard om mij te laten omringen door de beste mensen. Ik ben het waard om mij geliefd te voelen. Ik ben het waard om verliefd te zijn. Ik ben het waard om veel geld te verdienen, te bezitten en te houden. Ik ben het waard om mij gezond te voelen. Ik ben het waard om mij gelukkig te voelen. Ik ben goud waard.”

Al wat we luidop tegen onszelf zeggen, geloven we. Laat ons dus vanaf nu alleen maar positieve zaken over onszelf zeggen.

Wat denk je?

 Wat doe jij om je eigenwaarde op te krikken? Schrijf het hieronder en wees op die manier een inspiratie voor anderen.