Zeven manieren om af te raken van manipulators

In dit artikel schreven we hoe je manipulators kan herkennen, in het artikel van vandaag gaan we een stap verder: hoe raken we af van die manipulators?

1.      Negeer wat ze doen of zeggen.
Het slechtste wat je kan doen is hen proberen te veranderen of te verbeteren. Hoe meer je dit probeert te doen, hoe harder je in hun val trapt.

Manipulators zullen frustratie en boosheid gebruiken om conflict uit te lokken. Ze willen je immers emotioneel maken om je uit je kot te lokken. Ze zullen je reactie gebruiken om je acties te beïnvloeden. Dus … negeren die handel! Ban zulke personen gewoonweg uit je leven. Lukt dat niet meteen omdat het bijvoorbeeld om een moeder / een vader / baas / een collega of familielid gaat, ga dan “akkoord” met wat ze zeggen maar doe gewoon lekker je eigen ding.

2.      Vertrouw op je eigen oordeel en vertrouw op je gevoel.
Alleen jij en niemand anders weet wat het beste is voor jezelf. Velen onder ons vragen vaak naar de mening van anderen. HOU ERMEE OP! Een ander kan niet zeggen of bepalen wat jij moet doen. JIJ MOET HELEMAAL NIETS! Definieer jezelf. Vertrouw jezelf. Zoek uit wat jij wilt. Hierbij kan je je laten begeleiden door een coach. Een coach zal je nooit opdragen wat je moet doen. Een coach begeleidt je in de zoektocht naar jezelf, geeft je tools en tips. Uiteindelijk doe je er nog altijd zelf mee wat jij wil.

Wat winnaars onderscheidt van verliezers, is niet hun vermogen om te luisteren naar anderen maar wel hun vermogen om te luisteren naar hun eigen buikgevoel.

3.      Pak hen terug op hun domein
Geef hen gewoon een koekje van eigen deeg. Manipulators hebben hun strategieën. Zo worden ze bevriend met jouw vrienden en zetten ze hen tegen jou op. Ze beloven je veel maar er komt niets van in huis. Ze houden je iets moois voor maar trekken het weg zodra je het bijna kan nemen.
Dus … pak hen terug: zoek hun gevoelige snaar, zoek hun zwakke schakel. Dat kan een vriend, een manager zijn of iets wat ze in de hand willen hebben.

Creëer vriendschappen met mensen die dicht bij hen staan, neem mensen aan met dezelfde vaardigheden en kennis van de manipulator om hen eventueel te vervangen. Dit zal hen uit balans brengen en hen dwingen zich te concentreren op hun eigen carrière en leven en niet op dat van jou.

4.      Blijf jezelf uitvinden.
Duw actief tegen alle grenzen die ze je proberen op te dringen. Val op. Wees altijd anders, doe nooit lange tijd hetzelfde. Doe aan persoonlijke ontwikkeling. Groei. Verander. Dit brengt de manipulator immer uit zijn of haar evenwicht.

5.      Vraag nooit om hun toestemming.
Het is gemakkelijker en beter om vergeving te vragen i.p.v. toestemming. We zijn echter getraind om steeds toestemming te vragen: vinger opsteken in de klas, wachten in de rij, wachten tot we aan de beurt zijn, wachten op promotie …

Velen onder ons zijn het zo gewend om eerst “toestemming” te krijgen dat ze zwijgen tijdens vergaderingen, bang zijn om iets te zeggen of bang om de aandacht te trekken.

Manipulators willen je het gevoel geven dat je steeds toestemming moet vragen om beleefd te zijn of dat je niets mag ondernemen zonder het hen eerst te vragen.

Maar onthoud het volgende: jij moet geen toestemming vragen. Jij mag doen wat jij wil. Jij kan en mag zelf de controle over je eigen leven in handen nemen.

6.      Hou ermee op om je schuldig te voelen.
Schuld is een nutteloze emotie maar wel een krachtig wapen voor een manipulator. Ze zullen je schuldig doen voelen over kleine fouten, over gedane zaken uit het verleden, over iets wat je hebt gezegd. Ze kunnen je zelfs schuldig laten voelen omdat je gelukkig en zelfverzekerd bent. Ze willen je laten geloven dat je je niet té goed mag voelen.

Daarvoor halen ze een ander wapen naar boven: twijfel. Ze zullen ervoor zorgen dat je begint te twijfelen over jezelf, over je capaciteiten en over je waarde. Je wordt onzeker en hun invloed wordt op die manier sterker.

Stop dus met je schuldig te voelen. Hou ermee op om aan jezelf te twijfelen. Je bent niemand iets verschuldigd, zeker niet als het om je leven gaat. Je bent het meer dan waard om jezelf goed te voelen en trots te zijn op je prestaties.

7.      Neem de verantwoordelijkheid.
Laat je niet langer manipuleren en vermijd het om in de slachtofferrol te vervallen.
Wees respectvol naar jezelf toe en durf ‘neen’ te zeggen tegen de mensen die jou niet naar waarde schatten, die je slecht behandelen en je niet respecteren.

Je kan een ander niet de schuld geven van je problemen.

Uiteraard bestaan er manipulators en wat ze doen, is verkeerd.
Maar dat betekent niet dat ze je mogen gebruiken en dat jij dit moet toestaan.

Niemand kan je manipuleren zonder jouw toestemming. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen successen en mislukkingen. Laat anderen jou niet bewerken. Dit klinkt hard maar het is de waarheid. Jij en jij alleen hebt je leven in handen en bepaalt hoe het verloopt.


Zeg ‘neen’ tegen manipulatie.
Wees verantwoordelijk.
Leer uit je fouten.
Blijf niet altijd dezelfde gladde personen vertrouwen. Ban hen uit je leven.

Laat je vanaf nu omringen met positieve mensen, die je respecteren en appreciëren voor wie je bent.

Want … JIJ BENT HET WAARD!

Heb jij manipulators in je omgeving? Hoe ga jij ermee om? Schrijf het hieronder neer en inspireer op die manier andere lezers.