Neen zeggen in het post-coronatijdperk

We hebben onze vrijheid terug, we mogen terug ons “kot” uit en dat hebben we geweten: de ene uitnodiging na de andere valt in de bus of verschijnt op onze smartphone. Bij sommigen ligt de druk dan heel erg hoog: van anderhalf jaar amper sociale contacten en geen feestjes naar overvolle agenda’s tot het einde van het jaar. Dit kan dan ook leiden tot stress en frustraties aangezien wij dit niet meer gewoon zijn.

Op één week tijd kreeg ik zowel van de krant Het Nieuwsblad als van de radiozender Q-Music de vraag hoe wij dat kunnen aanpakken: afspraken of uitnodigingen op een vriendelijke manier afslaan zonder de angst te voelen om de volgende keer niet meer uitgenodigd te worden of om een spelbreker te zijn.

 

Voor jullie zet ik het graag nog eens op een rijtje:

1.      Neem het recht om na te denken of “je agenda te checken”.

We denken altijd dat we onmiddellijk op zulke vragen moeten antwoorden maar weet dat je dat niet te snel hoeft te doen. Neem je tijd om alles op een rijtje te zetten en te kijken of je je agenda niet te vol boekt. Denk even na: “Wil ik dit echt doen? Had ik niet liever iets anders gedaan?” Vraag dus of je later op die vraag mag antwoorden. Heb je een partner? Betrek hem/haar erbij. Misschien heeft je partner een beter zicht op jullie agenda.

 

2.      Hou het simpel: je hoeft geen verklaring af te leggen.

Een “neen”  is al voldoende. We hoeven ons niet te verantwoorden waarom we niet kunnen komen. Wanneer we een verklaring geven, vragen we eigenlijk de toestemming van de ander om neen te mogen zeggen. Al kan een verklaring bij sommigen beter overkomen dan een korte maar vriendelijke “neen”.

 

3.      Wanneer “neen” zeggen niet lukt, zijn er andere zaken die je kan zeggen.

Sommige mensen hebben het moeilijk om “neen” te zeggen. Weet dat er dan andere zinnen zijn die je kan gebruiken:

·        Een andere keer misschien, deze keer lukt het niet.

·        Ik heb al iets anders op de planning.

·        We hebben al andere plannen.

·        Er zijn andere prioriteiten waar ik niet onderuit kan.

·        Het gaat niet.

Vragen ze jou naar de reden? Dan mag je gerust zeggen dat het hun zaken niet zijn. Niet iedereen hoeft alles te weten.

 

4.      Besef dat je “neen” zegt op de vraag die wordt gesteld, niet tegen de persoon zelf.

Uiteraard wil je voor iedereen goed doen maar dat betekent niet dat je op ieders vraag “ja” moet antwoorden. De enige belangrijke persoon in je leven ben jij. Als jij na een drukke werkweek nog de vraag krijgt om mee te helpen verhuizen met een goede vriend of de uitnodiging krijgt voor een feestje waar je eigenlijk te moe voor bent (ook al zijn je beste vriend(inn)en daar), dan kan je gerust neen zeggen op die vraag. Op die manier heb je die persoon niet afgewezen, enkel de gelegenheid. Trouwens… we kunnen niet voor iedereen goed doen. 😉 Doe dus wat het beste is voor jou en jouw gezondheid.

 

5.      Jij hebt het “recht” om neen te zeggen.

Als er op jouw “neen” geen begrip komt van de andere kant, weet dan dat dat iets zegt over die ander, niet over jou. Zij willen immers dat hun eigen behoeftes vervuld worden en houden geen rekening met jouw wensen en verlangens.

 

6.      Hou het bij een respectvolle “neen”.

Behandel je gesprekspartner zoals je zelf behandeld wil worden. Denk na over hoe je “neen” zegt. Jij bent niet verantwoordelijk voor de reactie van je gesprekspartner, wel voor de manier waarop je de boodschap overbrengt. “Ik vind het fijn dat je mij uitnodigt, maar ik ga deze keer moeten passen: ik heb andere zaken voorzien die dag.” Dat is een beter antwoord dan: “Jij beseft niet wat voor week ik heb meegemaakt zeker?? Nee, ik kom niet!”. Wees respectvol.

 

7.      Jij mag van mening veranderen.

Misschien had je eerst “ja” gezegd en besef je pas later dat je jezelf in moeilijkheden hebt  gebracht? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de persoon in kwestie en zeg dat het toch niet lukt. Wacht niet tot op het laatste moment, dan breng je die persoon misschien alleen maar in de problemen. Wees er ook eerlijk in. Niemand heeft er iets aan dat jij drie afspraken op een avond hebt waar jij je je heen moet reppen en je hoofd maar enkele minuten kan laten zien. Denk even aan jouw welzijn en jouw veiligheid.

 

8.      Wees eerlijk.

Vaak draaien we enorm rond de pot om toch naar niet in te gaan op een uitnodiging. Wees gewoon eerlijk waarom je “neen” zegt – als je dan toch een uitleg wil verschaffen. Leugens maken meer kapot dan je lief is.

 

9.      “Neen” zeggen kan je oefenen.

Velen hebben het moeilijk om “neen” te zeggen. Vaak is de angst voor FOMO (fear of missing out) de reden of de angst voor afwijzing (zullen ze mij de volgende keer nog wel vragen?). Oefen dan thuis met je partner of familie op het “neen” zeggen. Begin ook met iets kleins, maak het jezelf niet te moeilijk. Vier ook de moment dat je “neen” tegen een ander zei en dus “ja” tegen jezelf.

 

10.  Leer jezelf beter kennen.

“Wat wil ik? Wat wil ik echt?” Dit zijn vragen die je jezelf het best kan stellen als je een uitnodiging krijgt. Als we onszelf kennen en onze eigen behoeften, is het gemakkelijker om “neen” te zeggen. Al kunnen we niet altijd krijgen wat we willen. Hebben we een partner of een gezin, dan moeten we hier ook rekening mee houden. Krijg je een uitnodiging voor een leuke gezinsuitstap van je bedrijf waarvan je weet dat de kinderen er de tijd van hun leven zullen beleven maar heb jij meer nood aan een kop thee in de zetel terwijl je je kan verdiepen in dat ene boek dat al een half jaar op je nachttafel ligt, dan weet je sowieso al dat je iemand zal moeten teleurstellen: ofwel jezelf ofwel je kinderen. Bespreek dit met elkaar. Ga voor een consensus. En wie weet beleef je toch nog de tijd van je leven. 😉

Kan jij neen zeggen? Welke tip is voor jou het meest zinvol? Hoe zeg jij neen? Schrijf het hieronder neer en wees op die manier een inspiratie voor anderen.