Waarom zouden we allemaal moeten mediteren?

Mediteren is nodig, ook al denken veel mensen er anders over. Zodra ze meditatie toepassen in hun leven, merken ze een groot verschil met vroeger. Mediteren kan je leven immers verbeteren. Het is goed voor onze geest, ons lichaam en vooral voor onze gezondheid. Als we ons brein meer rust zouden gunnen, als we minder zouden piekeren, als we meer zouden kunnen loslaten,… dan zouden we minder ziek zijn. Onderzoekers aan Harvard hebben ontdekt dat mensen die langdurig mediteren, meer ziektebestrijdende genen hebben dan mensen die helemaal niets doen om hun geest tot rust te brengen. Ook Steven Laureys, een Belgisch neuroloog, ontdekte de voordelen van meditatie, heeft er onderzoek naar gedaan en heeft hierover een geweldig boek geschreven. Weet dat hij er – vóór hij zelf begon te mediteren – zeer sceptisch en zelfs wat negatief tegenover stond. Op een bepaald moment had hij echter geen andere keuze om het te doen en ontdekte hij al snel de voordelen.

Wat zijn nu die voordelen van meditatie?

1.      Je kan er beter door slapen.

Meditatie helpt om onze nachtrust te verbeteren. We concentreren ons immers op onze ademhaling en stoppen zo met denken aan alles wat ons op dat moment bezighoudt. We focussen ons alleen op het heden, namelijk op onze ademhaling. Als je je op deze manier ontspant, zal je ondervinden dat je beter en dieper kan slapen. Zodra ik ga liggen, ga ik heel langzaam en diep ademhalen (zo’n 7 à 8 tellen) en adem ik langzaam (zo’n 8 à 9 tellen) en zachtjes uit. Alles gebeurt via de neus. Ik voel mijn hartslag dan meteen dalen en ik moet dit slechts driemaal herhalen om in slaap te raken. Lukt het niet op deze manier? Er bestaan verschillende meditatie-apps waar je begeleide meditaties kan volgen. Op Youtube vind je Sleep Meditation Music. Hier krijg je alvast een voorsmaakje.

 

2.      Het vermindert angst.

Door angsten kunnen we vaak fout reageren. We reageren immers impulsief en dit kan leiden tot nare gevolgen. Als je dus nog eens angst ervaart, mediteer dan. Je wordt rustiger en je kan beter je emoties reguleren. In het Amerikaanse leger wordt meditatie toegepast om te leren omgaan met angsten en trauma’s. Soldaten met PTSS (Post Traumatic Stress Syndrome) voelden zich stukken beter na een meditatiemoment dan soldaten die het maar nonsens vonden.

 

3.      Het vermindert stress.

De belangrijkste reden om te mediteren is dat het stress vermindert. Tijdens de meditatie richt je immers je aandacht op een punt en zo elimineer je al die piekergedachten die je geest overstuur maken en stress veroorzaken. Je voelt je opmerkelijk rustiger na een meditatiemoment en je lichaam (en geest) is er zo dankbaar voor. 😊

 

4.      Je kan je meer focussen en je kan productiever werken.

Jaja, je leest het goed. Misschien denk je: “Ik heb geen tijd om te mediteren want ik heb te veel werk.” Mediteren zorgt ervoor dat je beter gaat werken en dat je meer werk gedaan zal krijgen op kortere tijd. Meditatie zorgt er immers voor dat je geest helder wordt en dat je je beter kan concentreren. Bovendien verbetert het je geheugen en je focus. Dus … te veel werk mag geen excuus zijn. Het helpt je helderder denken want misschien zie je op een bepaald moment door de bomen het bos niet meer? Door meditatie zullen de antwoorden nadien klaar liggen. Daar heb ik al heel veel ervaring mee.

 

5.      Je ziet er jonger/beter uit!

Nog een goede reden om te starten met mediteren: meditatie helpt je jonger te worden. Wanneer ik dagelijks mediteer, zie ik er na enkele dagen jonger uit dan wanneer ik het slechts een paar keer in een week doe. Het helpt je immers om alle negativiteit die je voelt, te verlichten. Je voelt je helemaal anders na een meditatie én je ziet het resultaat in de spiegel. Waar wacht je nog op?

 

6.      Je leeft bewuster.

We leven in een drukke wereld die niet stilstaat. Het is dus vaak heel moeilijk om bewust in het leven te staan en alles bewust te beleven. De verbinding met onszelf is dan vaak ver te zoeken, terwijl zelfbewustzijn het proces is van verbinding maken met onszelf. Door te mediteren gaan we ons op focussen op het moment zelf en laten we ons niet afleiden door alles wat er rondom ons gebeurt. Meditatie helpt ons om gebruik te maken van ons onderbewustzijn en tegelijk worden we rustiger en leren onszelf beter kennen.

 

7.      Je immuunsysteem verbetert zienderogen.

Uit vele onderzoeken is gebleken dat meditatie ons immuunsysteem enorm verbetert. Het helpt onze bloeddruk te verlagen en beschermt ons tegen allerlei hartaandoeningen.

 

8.      Je gaat gezonder leven omdat je jezelf graag begint te zien.

Doordat je mediteert, ben je je bewust van jezelf en ook van alles wat er in je omgaat. Omdat je terug liefde voor jezelf gaat voelen, ga je sowieso gezonder leven en zaken die schadelijk zijn voor jezelf, bannen uit je leven. Je leert terug genieten van het leven.

Wat denk je? Redenen genoeg om te starten met mediteren? De apps Meditation Moments (in het Nederlands) en Chopra (in het Engels) kunnen je alvast helpen.

Wat denk jij over mediteren? Of mediteer jij al en wat voor goeds heeft het jou al opgeleverd? Laat het zeker hieronder weten en inspireer op die manier andere lezers.