Waarvoor doe je beroep op een coach (en waarvoor niet)?

Enkele dagen geleden kreeg ik via een oud-coachee dit artikel van de VRT toegestuurd: “Een ideetje voor een blog?”. Ik begon het te lezen en de inspiratie kwam onmiddellijk. 😉

Er is inderdaad een wildgroei aan verschillende coaches: life coach, ontspanningscoach, ademhalingscoach, zelfvertrouwencoach, relatiecoach, paardencoach, narcismecoach, sekscoach,… Noem het maar en het bestaat.

Iedereen heeft zijn specialisatie maar niet iedereen is geschoold in die specialisatie. Zo zijn er coaches die enkel ervaringsdeskundige zijn en dus enkel spreken uit eigen ervaring, terwijl een diploma eigenlijk vereist is, zeker met de materie die wordt aangekaart.

Een coach is een coach. Een coach is geen psycholoog en geen psychotherapeut. Er is een groot verschil. Bij een coachingsessie nemen we de situatie vandaag onder de loep en bekijken we hoe we die situatie binnen enkele maanden willen veranderen of verbeteren. We kijken niet naar de oorzaak of onderliggende redenen. We kijken naar het resultaat dat we willen bereiken. Zo wil Roberto Martinez graag met onze Rode Duivels een Europese of Wereldtitel pakken maar hij wil hierbij niet het verleden van de spelers analyseren. Hij weet hoe de situatie vandaag is en welk resultaat hij over enkele maanden wil zien.

Zelf  ben ik zelfvertrouwencoach: ik kijk met mijn coachees hoe ze vandaag op situaties reageren en hoe ze zichzelf willen zien over enkele maanden. Daar werken we dan naartoe. Als loopbaancoach doe ik net hetzelfde: hoe is de situatie vandaag en wat willen ze over x-tijd bereikt hebben?

We bekijken wie de coachee is, wat die coachee wil en wat hij/zij kan. Daarbij pakken we ook nog eens de beperkende overtuigingen aan en werken we zoveel mogelijk naar een positieve mindset toe waarbij doorzetting een belangrijke rol speelt.

Een life coach zorgt ervoor dat mensen resultaten bereiken die voor hen succes betekenen. Het doel wordt verduidelijkt en obstakels en problematisch gedrag worden geïdentificeerd zodat er een actieplan kan opgesteld worden om het gewenste resultaat te bereiken. Een life coach zorgt ervoor dat de coachee in staat is om terug de controle over zijn/haar eigen leven te nemen en actie te ondernemen zodat zijn/haar doel behaald wordt.

Bij een psycholoog, therapeut of psychotherapeut worden er diagnoses gesteld. Meestal is dit een langdurig proces waarbij de klant samen met de zorgverlener kijkt wat de problematische overtuigingen zijn, de bijhorende gedragingen, relatieproblemen, gevoelens, enz. Er wordt dan een diagnose gesteld en men probeert het probleem op te lossen. Hier wordt gekeken naar het verleden en gemaakte fouten die kunnen geanalyseerd worden met het oog op verbetering.

Blijf uit de buurt van coaches die verkondigen dat zij al jouw mentale problemen kunnen oplossen. Wij kunnen als coach niets oplossen, wij kunnen je enkel begeleiden in jouw eigen proces. Want alleen jij kan het oplossen. Zit jij te diep, is je trauma te groot, zit jij met zeer destructieve gedachten in je hoofd? Ga dan naar een psycholoog. Ik stuur zelf vaak mensen door naar een psycholoog of traumatherapeut, als ik voel dat het mijn petje te boven gaat. Nadat ze daar geholpen zijn, kunnen ze nog altijd bij mij op coaching komen om naar dat ene doel toe te werken.

Wil jij weten waarom je relaties steeds fout lopen? Waarom de relatie met (één van) je ouder(s) niet de relatie is die je wou? Wil je weten hoe je moet omgaan met die scheiding of dat ene overlijden? Heb je een depressie? Heb je zeer destructieve gedachten? Dan is een psycholoog iets voor jou.

Sta je nu ergens in je leven en weet je niet meer hoe je het moet aanpakken? Of wil je meer zelfvertrouwen? Wil je weten hoe je met bepaalde mensen moet omgaan zodat ze je niet meer kleineren? Is de balans tussen je werk en privé moeilijk te vinden? Wil jij een volledige nieuwe start in je leven en weet je niet hoe je het moet aanpakken? Wil je eindelijk weten wat je talenten en je kwaliteiten zijn zodat je voor je droomjob kan gaan? Wil je weten hoe je dit allemaal aanpakt? Dan is een coach iets voor jou!

Goede gediplomeerde coaches zullen al vanaf het intakegesprek kunnen inschatten of je bij hen hoort of bij een zorgverlener. Wees zelf niet te beroerd om ook aan te geven of coaching iets voor jou is of je misschien liever therapie zou gaan volgen.

Wat betekent een goede coach voor jou? En heb je dit liever face to face of mag dit ook online gebeuren? Weet trouwens dat je via mijn website online aan jezelf kan werken.

Check https://www.neledeboeck.be/online-coaching en kijk wat bij jou past!