Het belang van vergeving

Dagelijks worden er fouten gemaakt. Door jou, door mij, door iedereen. “Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen”, hoor je regelmatig. Iedereen doet wel eens iets verkeerd dus moeten we anderen niet veroordelen op basis van hun daden. Jammer genoeg gebeurt dit dagelijks. Door de komst van het internet en sociale media is dit zelfs nog toegenomen. Mensen oordelen en veroordelen alsof het een lieve lust is. Het liefst zelfs “en plein public”. Iedereen zal het geweten hebben hoe zij over iemand denken en wat die persoon misdaan heeft. Het ergste is dat we met gemak de fouten van een ander zien en dat meteen ook aan de ander laten weten, terwijl we zelf ook al fouten hebben gemaakt maar daar niet over gesproken mag worden.

Als we zo heftig op reageren op de fout van een ander, vertelt dat eigenlijk iets over onszelf. Het feit dat we zoveel belang hechten aan andermans fouten, betekent dat het iets getriggerd heeft bij onszelf. Over spiegelen heb ik het al eens gehad in deze blog.

Soms worden we gekwetst door de fout van een ander. Soms zijn we zelfs zo gekwetst dat ons lichaam, hart en geest zware schade oploopt. We voelen dan zoveel pijn dat we ervan overtuigd zijn dat die pijn nooit meer zal verdwijnen. 

“Dit vergeef ik hem/haar nooit!”, hoor ik wel eens in mijn praktijkruimte.

Herken je dit? Ben jij al zo hard gekwetst geweest door iemand waar je heel veel om gaf? Dat die persoon jou zoveel pijn, woede en verdriet heeft bezorgd en dat je niet besefte dat er zoveel pijn bestond? Misschien was het zelfs niet de bedoeling van die persoon? Of was het te wijten aan een misverstand of -communicatie of zelfs misperceptie?

Lukt het jou dan om te vergeven? Of te vergeten? Misschien lijkt jou dat zelfs onmogelijk omdat die persoon je partner, je broer, je zus, je moeder of je vader is?

Toch is vergeving nodig. Het is immers essentieel voor je eigen fysieke gezondheid (nu en later), je welzijn en je mentale gezondheid. Als je niet vergeeft, blijft al je energie naar die persoon of die situatie uitgaan en vloeit ze geleidelijk aan weg. Ondertussen heeft die andere persoon er geen last van hoor, jij daarentegen…

Hier zijn enkele redenen waarom iemand vergeven belangrijk is:

1.      Vergeven zorgt ervoor dat je uit de slachtofferrol stapt.

In mijn nieuwe boek kan je een volledig hoofdstuk lezen over drama en de dramadriehoek. De dramadriehoek bestaat uit drie rollen: slachtoffer, redder en aanvaller/aanklager. De drie rollen zorgen altijd voor drama. Zeker de moeite om eens te lezen. Geloof me, die slachtofferrol is gemakkelijk, het is een beetje onze comfortzone. We moeten niets ondernemen, enkel “Calimero” spelen. Maar deze rol is zo energievretend. Door te vergeven, neem je je verantwoordelijkheid en stap je uit de slachtofferrol. Het verbreekt de band die jou negatief aan die andere persoon bindt. Moet je het daarom vergeten? Neen, je kan vergeven zonder het te vergeten. Je hoeft niets te vergeten, je hoeft immers niet te ontkennen dat het gebeurd is. Want het is nu eenmaal gebeurd en de tijd kan niet meer teruggedraaid worden. Wat is gebeurd, is gebeurd. Maar laat die situatie je verdere leven niet bepalen of je energielevel aantasten. Door te vergeven kan je je gaan focussen op het sterker maken van jezelf en je persoonlijke groei zodat je later – mocht dezelfde situatie zich opnieuw voordoen – niet meer in die valkuil trapt en in je eigen kracht blijft staan.

2.      Iemand niet vergeven is als vergif innemen en hopen dat de ander zal doodvallen.

Als je iemand vergeeft, vergeef je eigenlijk jezelf. Als we wrok koesteren tegenover iemand die ons gekwetst heeft, gaat het vaak niet over wat zij ons hebben aangedaan maar eerder over het feit dat wij het weer hebben laten gebeuren. We zijn er weer ingetrapt.

We gaan er altijd van uit dat de ander goede bedoelingen heeft en vaak weten we niet dat anderen het toch slecht met ons menen tenzij zij het ons vertellen of wanneer het bovenkomt. Als dat zo is, vergeef dan jezelf. Zo bevestig je voor jezelf dat je niet wist en niet begreep wat er aan de hand was en dat de fout niet per se bij jou lag. Laat die wrok varen. Neem je verantwoordelijkheid en zorg er zo voor dat je je beter voelt. Steek positieve energie in jezelf i.p.v. negatieve energie in de ander.

 3.      Vergeven is goed voor onze gezondheid.

Ik ken mensen die letterlijk ziek zijn geworden omdat ze wrok bleven koesteren. Al die negatieve emoties laten onze energie wegsijpelen en eisen veel van ons lichaam en onze geest. Misschien is het je al opgevallen wat die woede en angst met je lichaam doet. Het tast onze gezondheid echt aan als we niet vergeven. Vergeet niet dat woede, angst, stress, verdriet en depressie een zeer negatieve invloed hebben op ons lichaam, zeker als die negatieve emoties blijven duren. Daarom is vergeving nodig: je voelt je lichaam letterlijk reageren in positieve zin alsof er een “last van je schouders valt”.

 4.      Laat je kracht door niets of niemand afnemen.

Vergeving zorgt ervoor dat je terug in je kracht gaat staan en dat je je kracht blijft houden. Al die energie die je in een bepaalde persoon of situatie hebt gestoken, is nu vrij. Je kan die nu in iets of iemand anders te steken die wel positief is voor jou en je gezondheid. In plaats van je te concentreren op alle negatieve zaken, kan vergeving ervoor zorgen dat je je focus verlegt naar alle positieve zaken die er waren en die er waarschijnlijk nu nog zijn.

 Zo had ik een jonge vrouw bij mij op coaching die in de steek was gelaten door haar man. Samen hadden ze twee kinderen. Zij haatte haar man verschrikkelijk en kon hem uiteraard niet vergeven voor wat hij gedaan had. Je zag haar letterlijk veranderen van een mooie jonge vrouw in een verbitterde dame met scherpe trekken in haar gezicht. Ik kan niet zeggen dat ze lelijk was geworden maar de wrok en bitterheid had haar er ook niet mooier op gemaakt. Het was schrikken als je de vóór– en na-foto’s zag. Door op vergeving te werken, zag je haar letterlijk mooier worden: haar gelaatstrekken werden zachter, haar ogen begonnen terug te stralen en haar huid werd strakker. Ze kon uiteindelijk haar man vergeven. Niet voor hem, wel voor haarzelf. Ze heeft de woorden “vergeving” zelfs nooit uitgesproken tegenover haar man. Maar haar gedrag tegenover hem werd positief anders. Zo was zo hem enorm dankbaar voor die twee prachtige kinderen die hij haar had geschonken en al die mooie tijden die ze samen hebben beleefd. Bovendien had hij haar laten groeien.

 Vergeven is nodig; niet voor de ander, wel voor jezelf. Wat houdt jou tegen om te vergeven? Vind jij het moeilijk om te vergeven? Of wat doe jij om vergiffenis te schenken? Laat het zeker hieronder weten.