Waarom is ontspanning zo belangrijk voor ons?

Ontspanning is nodig. Ontspanning draait niet alleen om gemoedsrust of genieten van een hobby of je vrije tijd, het is ook een belangrijk proces dat de gevolgen en de effecten van stress op ons lichaam en onze geest vermindert. Ontspanningstechnieken kunnen ons daarom helpen om te leren omgaan met dagelijkse stresssituaties.

Jezelf ontspannen is heel belangrijk. Vaak krijg ik te horen: ‘Ik heb geen tijd, ik heb nog zoveel te doen”. Dan geef ik je één gouden raad: maak tijd. Eigenlijk zouden we onze ontspanningsmomenten verplicht moeten inplannen in onze agenda. Wekelijks moeten onze ME-timemomenten gepland én uitgevoerd worden. Waarom? Dat lees je hier: 

  • Je voelt je beter in je lichaam.
    Denk even terug aan je vakantie. Je voelt je toch veel beter tijdens je vakantie én je ziet er nadien ook nog eens goed uit. Stel je nu eens voor dat je er elke week zo uitziet? We lopen zo vaak gespannen dat we niet meer weten hoe het voelt om ontspannen te zijn. Door ons te ontspannen kunnen we veel beter ademhalen, zijn onze spieren soepeler en worden we rustiger in ons hoofd.

  • Je spijsvertering werkt veel beter.

    Je zal het wel al ondervonden hebben: wanneer je onder druk staat, merk je dit aan je maag en aan je darmen. Door regelmatige ontspanning breng je rust in je lichaam en werken je darmen beter. Ook het opgeblazen gevoel of de pijnlijke maag blijft gegarandeerd weg.

  • Je zorgt beter voor je omgeving.

Zorg eerst voor jezelf en je zal ook beter zorgen voor je omgeving. Lopen we te gespannen rond, dan reageren we het vaak af op onze dierbaren. Eén tip: ontspan. Niet alleen jij, maar ook je omgeving heeft er baat bij.

  • Een betere gezondheid.

Wanneer je onder stress staat, is je hele lichaam gespannen en dit heeft invloed op je organen en je spijsverteringsstelsel. Ooit had ik enorm veel last van spastisch colon. Pure stress. Dag in, dag uit had ik krampen en leken mijn darmen een eigen leven te leiden. Door mij te leren ontspannen is dit probleem volledig van de baan. Denk maar aan je haar dat gezonder gaat aanvoelen, je huid die straalt (en niet meer mat is), je nagels die minder broos worden,... Ontspanning doet zoveel goeds voor je lichaam.

  • Je kan meer relativeren.

We hebben ook meer vat op onze emoties. Wanneer je al onder spanning staat én er gebeurt iets (banaals), dan kan de spreekwoordelijke bom wel eens ontploffen of is het de laatste druppel in de emmer. Door regelmatig te ontspannen is je draagkracht veel groter en kan je er beter tegen. Je kan alles beter plaatsen.

  • Je denkt positiever.

Wanneer we gespannen rondlopen gaan we minder helder nadenken en hebben we een tunnelvisie. We zien het vaak zwart in en hebben geen idee hoe we het allemaal kunnen oplossen. Het wordt ons allemaal te veel. Door ons te ontspannen gaan we onze blik juist verruimen en zien we meer kansen. We praten niet over problemen maar over uitdagingen. We kunnen zaken makkelijker loslaten en zien de situatie rooskleuriger in. 

  • Een betere nachtrust.

Heb je al gemerkt dat je sneller in slaap valt en vaster slaapt als je een wandeling hebt gemaakt op het strand, als je hebt gesport of een heerlijk warm bad hebt genomen? Alweer een reden om je te ontspannen: je nachtrust wordt er alleen maar beter op.

  • Alles verloopt beter.

Onlangs heb ik mezelf verplicht om 's avonds vroeger te stoppen met werken, me in mijn zeteltje te nestelen en een goed boek te nemen. Ik ben ook vroeger dan gewoonlijk naar bed gegaan. Ja, er lag nog heel veel werk op me te wachten maar ik kon mijn gedachten er niet meer bij houden en ik was doodop. Ik kon dus beter stoppen, mijn geest laten rusten en zelf ook tijdig mijn bedje op te zoeken. Zo kon ik de volgende dag veel meer werk verzetten dan die twee uren ’s avonds nog door te werken. En inderdaad, mijn hoofd was de volgende dag veel frisser en ik had tonnen energie om mijn werk correct uit te voeren.
Ons lichaam heeft op tijd en stond rust en ontspanning nodig. Het is immers niet gemaakt om voortdurend onder spanning te staan.

  • Je hebt geen spanningsklachten meer.

Blijft je spanningsniveau te hoog, dan leidt dit tot bepaalde klachten: migraine, pijnlijke nek, gespannen schouders, concentratiestoornissen, prikkelbare darmsyndroom, hyperventilatie, pijnlijke kaken (door voortdurend je kaken op elkaar te klemmen),… We kunnen deze klachten verdoven door pijnstillers, alcohol, sigaretten of suikers maar ze verdwijnen niet. We moeten denken op lange termijn en daarom is ontspanning noodzakelijk, meer dan noodzakelijk soms. 

  • Het is plezant.

Geloof me, ontspannen is enorm plezierig. Een fantastische lachbui kan al heel ontspannend werken maar die ontspanning is misschien van te korte duur. Zoek iets wat je zelf heel plezant vindt om te doen. Alleen of in gezelschap, jij beslist.

Ontspannen kan je leren. Het is een kwestie van oefenen. Maar neem nu eerst je agenda en plan je ontspanningsmoment in: lopen, fietsen, afspreken met een vriend(in), een gezelschapsspel spelen, yoga, mediteren, pilates, massage, wellness,... Je kan het zo gek niet bedenken. Tijd is geen excuus meer. In die 24 uren per dag vind je zeker en vast een "gaatje" voor ontspanning. Hoe meer je oefent, hoe beter je je zal kunnen ontspannen. Lopen en fietsen (en autorijden) kon je ook niet meteen: je moest eerst veel oefenen vooraleer je er vlot mee weg kwam. Dit geldt ook voor ontspannen: door te oefenen worden we gewoonweg beter.