Ok, het is opnieuw gebeurd: jouw balans is ver te zoeken. Er is iets voorgevallen dat jou onderuit heeft gehaald en je voelt je slecht, heel slecht. Of mag ik schrijven: “kl***” of “sh** of “f***** up”? (Sorry voor mijn taalgebruik maar dat zijn nu eenmaal de woorden die ik als coach in mijn praktijk hoor.)
Weet dat je niet alleen bent: heel veel mensen voelen zich regelmatig radeloos en verloren. Het gebeurt dat er verschillende zaken fout lopen en dan zie je niet meteen hoe het goed kan komen of hoe je je ooit opnieuw gelukkig kan voelen.
Hier volgen enkele manieren om je balans terug te vinden:
· Aanvaard wat is gebeurd.
“Bekijk het aan de positieve kant!”, hoor je wel eens zeggen als je in de miserie zit maar dat is nu net wat je niet wil horen. Dan heb je eigenlijk gewoon de neiging om de persoon, die met de goed bedoelde raad kwam aandraven, de kop in te slaan.
Betekent dat dat we dan in de slachtofferrol moeten kruipen? Neen, we moeten de tijd nemen om ons slecht te voelen en we mogen ons ook slecht voelen. Meer nog, we moeten ons zelfs slecht voelen: we moeten die emoties doorstaan en ze niet proberen verdoven door ons “happy” voor te doen, in de alcohol te vliegen of afleiding te zoeken. We moeten voelen wat we op dat moment moeten voelen zodat we de situatie kunnen begrijpen en stappen kunnen zetten als de tijd er rijp voor is.
Wees gewoon eerlijk tegenover jezelf: voel je je sh**? Wel dan is dat zo. Erken dat gevoel. Uit dit gevoel. Zorg er wel voor dat je hierbij jezelf of andere levende wezens geen pijn doet.
· Blijf ademen!
Door te blijven ademen word je rustiger en daardoor kan je meer in perspectief zien.
Hier heb je alvast een goede ademhalingsoefening om die mindset te veranderen en te leren loslaten.
· Kijk ook naar wat wel goed loopt.
Dit is het soort oefening die je op dat moment echt niet wil doen, maar die wel kan helpen om je perceptie te veranderen. Door te kijken (en te noteren) wat wel goed loopt, ga je niet dramatiseren en denken dat “alles in jouw leven fout loopt”.
Hoe kan je dit doen? Neem een blaadje papier en schrijf: “ik ben zo blij en dankbaar voor …. omdat …”. Dus je noteert waar je blij en dankbaar voor bent en waarom dit zo is. Bijvoorbeeld: je hebt net een dierbare verloren. Je kan dan schrijven: ik ben zo blij en dankbaar voor … (de naam van die persoon) omdat hij/zij zoveel vreugde en liefde in mijn leven heeft gebracht.
· Kijk hoe je het kan aanpakken om die balans terug in evenwicht te krijgen.
Deze aanpak moet stap voor stap gebeuren. Ken je prioriteiten hierin: sommige zaken zijn belangrijker dan andere en moeten eerst aangepakt worden. Als jouw huis overstroomd is door de grote wateroverlast en je bovendien ook tijdelijk je baan kwijt bent omdat jouw werkplaats vernietigd is, ga dan eerst op zoek naar een nieuw onderdak voor jezelf. Jouw huisvesting is belangrijker dan je werk. Pas als je terug een plek hebt om te wonen en je opnieuw voeding, elektriciteit, gas, water en andere basisbehoeften ter beschikking hebt, kan je helpen op je werk om het daar terug op de rails te krijgen.
· Neem jouw verantwoordelijkheid.
Jij bent nu uit balans, je leven ligt overhoop. Hoe is het zo ver gekomen? Hoe is dit gebeurd? Zelden gebeurt er iets zonder dat wij er op een of andere manier bij betrokken zijn.
Nu komt het erop aan om schuld niet te verwarren met verantwoordelijkheid. Het is niet jouw schuld dat er jou iets ergs overkomt, het is wel je verantwoordelijkheid. Dat is een heel groot verschil. Een voorbeeld? Jij gaat wonen in een (officieel bij de gemeente genoteerd) overstromingsgebied: mooie natuur, dichtbij een rivier. Dan weet je dat – als er wateroverlast is – de kans bestaat dat je waterellende zal meemaken en je huis onder water kan komen te staan. Is dat jouw fout? Neen! Maar wel je verantwoordelijkheid. Als je nadien terug op dezelfde plek gaat wonen, is het ook jouw verantwoordelijkheid als het nog eens gebeurt. Een ander voorbeeld: is je relatie op de klippen gelopen? In plaats van de schuld op jezelf of op de andere te steken, bekijk waar het fout kan gelopen zijn en neem je verantwoordelijkheid hiervoor op. In een relatie ben je altijd met twee en draag je bijgevolg met twee de verantwoordelijkheid.
Wanneer je je verantwoordelijkheid durft op te nemen en de tijd neemt om na te denken over de factoren die tot deze situatie hebben geleid, kan je ervoor zorgen dat dit in de toekomst anders zal aangepakt worden. Kijk, het ligt niet aan jou, maar je deed het wel. Dat laatste zinnetje is iets om over na te denken, niet?
Wees niet hard voor jezelf. Je bent een mens en mensen maken fouten.
· Audit je leven.
Kijk wat er goed loopt in je leven en wat fout loopt. Bedenk wat je graag doet en wat je helemaal niet graag doet. Wat maakt jou gelukkig en wat niet? Deze bedenkingen kan je maken rond al je levensdomeinen: gezondheid, werk, financiën, relaties met je partner en familie/vrienden, relatie met jezelf, carrière, welzijn,… Het moment waarop je uit balans bent, is het ideale moment om het scenario van je leven te herschrijven. Jij en alleen jij kan je leven veranderen. Schrijf je nieuwe scenario en zet daarna je eerste stap!
· Je hoeft dit niet alleen te doen.
Je staat er nooit alleen voor. Alle vorige tips hoef je niet alleen aan te pakken. Wees niet bang om hulp te vragen. Dat is niet zwak, het is juist sterk. Familie, hechte vrienden, je hobbyclub, je buren,… ze kunnen je allemaal met iets helpen. Wil je het professioneler aanpakken, ga dan naar een coach. Hij of zij begeleidt jou professioneel met veel plezier en geduld zodat je snel op je nieuwe rails raakt.
Wanneer voelde jij je “uit balans”? Wat deed je toen om die balans terug te vinden? Aarzel niet om het hieronder te noteren en zo andere lezers te inspireren.