Het belang van zelfliefde: hoe zie je jezelf graag én hoe koester je die zelfliefde?

Hoe vaak zijn wij gericht op de behoeften of verwachtingen van anderen? Hoe vaak willen we goed doen voor de ander? En het kan nooit perfect genoeg zijn. Toch vergeten we daarbij de belangrijkste persoon in ons leven: onszelf!

Zelfliefde is bij velen ver te zoeken. Dat zie ik dagelijks in mijn praktijk. We willen altijd goed doen voor een ander en we schuiven onszelf aan de kant.

Herkenbaar?

Hoe zit het met de waardering naar jezelf toe? Durf je jezelf koesteren? Of foeter je liever op jezelf?

Ook al zijn we niet perfect en ook al hebben we gebreken (wie niet? 😉), we moeten onszelf blijven waarderen en koesteren. Dat heet zelfliefde.

Is dit egoïstisch? Neen, het is noodzakelijk! Want zelfliefde vormt de basis van een gezond zelfbeeld en ons zelfvertrouwen.

Waarom is zelfliefde nog noodzakelijk?

·        Relaties en grenzen:

Door zelfliefde zijn we in staat onze grenzen te stellen. We durven op onze strepen staan.

Daarnaast zijn we in staat om relaties aan te gaan die gebaseerd zijn op respect en gelijkwaardigheid. Logisch, want we voelen ons evenveel waard als onze partner. Bij gebrek aan zelfliefde cijferen we ons immers weg voor onze partner.

 

·        Zelfaanvaarding:

Als je jezelf graag kan zien, aanvaard je jezelf zoals je bent ook al maak je fouten en zeg je soms domme dingen. Stop dus met die zelfveroordeling en omarm je unieke zelf!

 

·        Persoonlijk welzijn:

Wanneer we van onszelf houden, gaan we in de eerste plaats aan ons eigen welzijn denken.

Zo leren we onze eigen behoeften herkennen en willen we die ook vervullen. Dit kunnen zowel fysieke als emotionele behoeften zijn.

Doordat we er eerst voor zorgen dat we zelf in orde zijn en ons goed voelen, zullen we minder stress ervaren. Als gevolg daarvan gaan we ook gezonder leven. We willen ons lichaam immers niet vergiftigen.

 

Hoe kan je jezelf terug graag zien?

Daar heb ik al heel veel blogs over geschreven: hier lees je er al wat over, hier vind je ook enkele tips. Om je eigenwaarde wat meer op te krikken, kan ik je hier nog tips geven en verder ga je hier ook nog wat bijleren. 😉

Ik wil wel drie dingen opmerken:

·        Jezelf graag zien vraagt tijd: je hebt zoiets niet in 1-2-3 onder de knie, zeker niet als je gedurende jaren je leven aan anderen hebt gewijd.

·        Jezelf graag zien vraagt ook toewijding: elke dag zal je hier zorg en aandacht voor moeten hebben.

·        Jezelf graag zien vraagt een bewuste inspanning: het gebeurt niet zomaar. Je zal er wel degelijk iets voor moeten doen.

Ik geef je hier alvast vijf praktische tips om aan je zelfliefde te werken.

1.      Grenzen stellen:

Leer ‘neen’ zeggen wanneer jij het nodig acht en bewaak jouw grenzen. We moeten onze eigen behoeften respecteren en er bovendien voor zorgen dat anderen dat ook gaan doen.

Door onze grenzen te stellen kunnen we onze energie behouden en bouwen we relaties op die gebaseerd zijn op wederzijds respect.

 

2.      Zelfzorg:

Wat maakt je gelukkig? En waarom maakt dit je gelukkig?

Doe het! Maak er tijd voor.

We moeten luisteren naar onze behoeften, ons lichaam en onszelf de liefdevolle zorg geven die we verdienen.

 

3.      Zelfverzorging:

Iets anders dan zelfzorg.

Bij zelfverzorging gaan we onszelf verzorgen. Hoe? Door onze fysieke gezondheid te verzorgen!

Beweeg regelmatig, eet gezond, slaap voldoende. “Een gezonde geest in een gezond lichaam” wordt er gezegd. Dat is de waarheid. Door ons lichaam gezond te houden, zal onze geest automatisch gezonde en positieve gedachten voortbrengen. Zo is het bijvoorbeeld wetenschappelijk bewezen dat er een verband is tussen depressies en de toestand van onze darmen.

 

4.      Positieve zelfpraat:

Hoe zit het met je innerlijke dialoog? Hoe praat jij tegen jezelf? Ik heb er al veel over geschreven maar ik zal het in dit puntje nog eens herhalen: vervang de negatieve zelfpraat door positieve affirmaties.

Moedig jezelf aan, erken al het goede dat je doet en wees bovenal lief voor jezelf… zeker in tijden waarin het fout loopt.

 

5.      Zelfreflectie:

Hoe vaak neem jij de tijd om even stil te blijven staan, naar binnen te kijken en jezelf te leren kennen?

Nooit?

Dan doen we dit meteen. Lukt het je niet alleen, neem een coach onder de arm. Zo leer je je sterke punten, je interesses en je waarden kennen. We moeten allemaal ontdekken wat ons uniek maakt en waar onze passies liggen. Door aan zelfreflectie te doen, zullen we veel beter kunnen groeien en voor ons doel kunnen gaan.

 

Ik schreef het al in mijn twee boeken, ik zei het al regelmatig tijdens mijn vele lezingen en ik vermeld het dikwijls in mijn blogs: wat je niet hebt, kan je niet geven! Zorg dus eerst dat je zelf liefde hebt, zo kan je echte liefde geven aan anderen. Als we onszelf niet graag kunnen zien, kunnen we een ander ook niet echt graag zien.

Een doordenkertje, maar wel de waarheid.

Daarom is zelfliefde niet egoïstisch: het is juist nodig voor een gezond en evenwichtig leven.

Door jezelf graag te leren zien, zal je jezelf leren accepteren, je leert je behoeften (er)kennen en je kan gezonde relaties aangaan.

Welke stap zal jij dus nemen om jezelf de liefde en de zorg te geven die jij verdient?