Bewezen technieken voor een betere mindset: de kracht van de Baudoin-techniek

Velen onder ons hebben het vandaag niet gemakkelijk: de wereld verandert voortdurend en we moeten ons telkens weer aanpassen. We worden elke dag uitgedaagd om te groeien en te leren.

Als we over een mindset beschikken die niet echt positief is ingesteld, kan dit allemaal overweldigend overkomen. Met een positieve en veerkrachtige mindset is het immers veel eenvoudiger om onze weg te zoeken door deze veranderingen in ons leven.

Tijdens mijn lezingen vertel ik regelmatig over de Baudoin-techniek. Het viel me dit weekend op dat ik er eigenlijk nog nooit een blog over heb geschreven, terwijl deze techniek een krachtig instrument is om onze mindset te verbeteren en het volledige potentieel van ons brein te gebruiken.

De Baudoin-techniek? Wat is het in hemelsnaam? 😉

De Baudoin-techniek is een cognitieve trainingsmethode die ontwikkeld is door de gerenommeerde psycholoog Dr.  Roger Baudoin. De techniek is bedoeld om personen te helpen om nieuwe paden te maken in hun hersenen en om hun mindset te verbeteren door middel van doelgerichte mentale oefeningen. We gaan bij deze techniek zowel onze bewuste als onbewuste denkprocessen aanpakken zodat we positieve veranderingen teweeg brengen in onze houding, emotionele reacties en ons algemeen welzijn.

Onze hersenen zijn immers geen vaste structuren, maar flexibele systemen die in staat zijn te groeien en zich te ontwikkelen. Zij kunnen zich aanpassen en herorganiseren door nieuwe neurale paden aan te leggen. Dat noemen ze neuroplasticiteit.

Door die Baudoin-techniek sturen we bewust onze gedachten en onze emoties.  Door dagelijks positieve mentale oefeningen te integreren in ons leven, worden die nieuwe neurale paden gevormd: de positieve mindset groeit, de negatieve gedachten verzwakken. Geweldig, niet? 😊

Wij kunnen dus vanaf vandaag zelf kiezen hoe wij in het leven staan en de uitkomst in ons leven positiever maken.

Hoe passen we die Baudoin-techniek toe?

·        Mindfulness of meditatie:

Door aan Mindfulness of aan meditatie te doen, leer je om in het moment zelf aanwezig te zijn, je gedachten (zonder oordeel) waar te nemen en meer controle te krijgen over je reacties. We verminderen door meditatie en Mindfullness ook onze stress en onze angsten. Over andere voordelen van meditatie lees je hier en hier.

 ·        Affirmaties:

Over affirmaties heb ik je hier en hier al geschreven. Waarom ik er al zoveel heb overgeschreven? Je mag de kracht van affirmaties niet onderschatten. Door herhaaldelijk positieve en opbeurende uitspraken over jezelf en je capaciteiten te doen, kan je je positieve overtuigingen versterken en je zelfvertrouwen vergroten. Enkele voorbeelden van affirmaties? “Ik ben het waard om succesvol te zijn en veel geld te verdienen” of “Ik sta sterk in het leven en ik ben positief ingesteld.”

Spreek zulke zinnen elke dag een aantal keren hardop uit tegen jezelf en je zal merken dat het een zeer diepgaande invloed heeft op je mindset.

Geloof je er niet in? Welke negatieve affirmatie zeg jij regelmatig tegen jezelf? Dat ben je toch ook gaan geloven? Dus start vanaf nu met positieve affirmaties! Onderschat ze niet! 😊

 ·        Visualisatie:

Visualisatietechnieken worden dagelijks in de sportwereld gebruikt. Mentaal stel je je al voor dat je je doel en je dromen bereikt hebt. Je sluit je ogen en je ziet jezelf al in het bereikte doel. Zo gaan sportmensen reeds hun wedstrijd helemaal beleven en voelen ze de overwinning al. In mijn boek STERK heb ik er ook een hele stuk over uitgeweid.

Door onze successen levendig te visualiseren, ga je echt vastberaden voor je doel. Je hebt immers al gevoeld hoe het voelde om dat doel te halen dus je zal gemakkelijker de obstakels overwinnen en volhouden.

 ·        De dankbaarheidsoefening:

Mijn favoriete oefening! Negen jaar geleden heb ik er dan ook al over geschreven in deze blog.

Door elke dag de dankbaarheidsoefening uit te voeren ga je je focus verleggen van wat je mist naar wat je hebt. Het dagelijks beoefenen van dankbaarheid leidt, samen met  de andere oefeningen, sneller naar een positievere kijk op het leven, verbeterde relaties en algemeen welzijn.

Inderdaad, de wereld van vandaag zorgt voor voortdurende uitdagingen. Maar die uitdagingen kunnen we aan. Alleen zal een positieve mindset ons hier veel beter bij helpen dan een negatieve mindset. Nu we weten dat we onze mindset zelf kunnen veranderen door – in de wetenschap – bewezen technieken, zou ik zeggen: wacht geen dag langer en begin er vandaag al mee.

De Baudoin-techniek herinnert ons eraan dat onze geest een ongelooflijk potentieel bezit dat klaarligt om benut te worden. Laten we zelf onze gedachten en emoties vormgeven. Ons leven zal er een stuk  beter door worden.

Welke technieken pas jij al regelmatig toe? En voel je het verschil?

Laat het zeker weten in de “comments” onder deze tekst en wees zo een inspiratie voor anderen.