"Neen" is ook een antwoord! 10 tips om "neen" te leren zeggen!

Je hebt het waarschijnlijk al meegemaakt. Je wou "neen" antwoorden en toch kwam er "ja" uit die mond van je! En dan doe je iets tegen je zin ... Waarschijnlijk? Ik ben er 100% zeker van dat je al in die val bent getrapt. Vroeger deed ik het ook heel veel. Maar ik heb intussen "neen" leren zeggen en weet je? Dat voelt goed. 

Ok, ok, ik moet wel toegeven dat ik in 2013 me nog een keer heb laten vangen. Een vriendin van me vroeg me om mee te gaan naar een schlagerfestival. Diegenen die me kennen weten dat ik allesbehalve van schlagers hou. Niets dat ik daar iets op tegen heb, integendeel, maar het is niet mijn muziekstijl. Ze was in een bepaalde situatie verzeild geraakt en ik had - eerlijk gezegd - met haar te doen dus ik zei "ja". De toeloop naar die avond was miserabel voor mij, maar de avond zelf bleek mee te vallen omdat ik wel leuke mensen heb ontmoet. Een geluk bij een ongeluk dus. Al was de muziek voor mij niet echt een streling voor het oor, maar soit. De ambiance bij de andere mensen was leuk om te zien, en ik genoot van hun plezier. 

Dat was de laatste keer dat ik "ja" heb gezegd terwijl ik "neen" wou zeggen. Er zijn inderdaad wel eens situaties dat we het moeilijk hebben om "nee" te zeggen. Misschien moet je wel eens voor jezelf nadenken welke situaties dat zijn. Is het op je werk? Of bij een goede vriend(in)? Of stoppen met roken? Of ...? Noteer gewoon voor jezelf in welke situaties je moeilijk "neen" kunt zeggen en je zult verrast zijn van het resultaat. Sommigen durven geen "neen" zeggen omdat ze schrik hebben wat de anderen dan van hen denken ... En dat is onzin. Je moet je niets aantrekken van wat anderen denken. Wees even egoïstisch en denk aan jezelf ... met het grootste respect!

En dan? ... Oefenen! Oefenen en nog eens oefenen!  Probeer misschien eerst eens met het zinnetje "Daar voel ik niets voor" of "Dat is niets voor mij". Dit voelt misschien prettiger aan dan "neen" te zeggen. 

Hier enkele stappen die je kan nemen om "neen" te leren zeggen: 

  • Oefen "neen" zeggen als je alleen bent. Zeg het maar goed luid! 
  • Maak het simpel, je bent immers geen verklaring schuldig: een enkele "neen" is al voldoende! Je moet je niet verantwoorden waarom je "neen" zegt. Jij hoeft geen waarom te melden. Als je je er beter bij voelt kun je er ook wel bij melden: "ik heb al iets anders te doen" of "ik heb andere prioriteiten". Verder ... niets. Het zijn hun zaken niet! Als je een verklaring geeft, vraag je eigenlijk gewoon de toestemming en de goedkeuring van de ander waarom je "neen" zegt. 
  • Vraag aan een goede vriend of je partner om het "neen"-zeggen te oefenen, desnoods in een rollenspel. Vraag daarna wel feedback over  je verbale en non-verbale gedrag bij het "neen" zeggen. 
  • Besef dat je "neen" zegt tegen de vraag van die persoon, niet tegen die persoon zelf. 
  • Neem het recht om na te denken: je moet niet onmiddellijk antwoorden. Je mag de tijd nemen om alles op een rijtje te zetten. Waarom zou jij je in allerlei bochten moeten wringen? Je moet aan jezelf denken!
  • Als je "neen"-zeggen begint te oefenen in echte situatie, begin dan niet meteen met de moeilijkste situaties. Daar komt alleen maar teleurstelling van. 
  • Jij hebt het recht om "neen" te zeggen! En als die persoon dat niet kan begrijpen, zegt dat meer over die persoon dan over jou!
  • Zeg respectvol "neen". Behandel je gesprekspartner zoals je zelf behandeld wilt worden. Denk na over hoe je "neen" zegt. Bv. "Ik vind het fijn dat je aan mij denkt om samen naar het schlagerfestival te gaan, maar deze muziek is echt niets voor mij. Ik hoop dat je iemand vindt die wel te vinden is voor dit genre van muziek. Voor andere zaken mag je me altijd bellen!" Dit klinkt toch veel beter dan: "zijt ge zot? Ikke een schlagerfestival??? No way!!!". Hou de eer aan jezelf. Wees respectvol ... voor beide partijen!
  • Je mag van mening veranderen! Misschien heb je eerst "ja" gezegd en besef je pas later dat het je echt niet uitkomt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met die persoon en leg het uit zodat hij of zij een ander oplossing kan zoeken. Stel het niet uit: het kost je alleen maar energie!
  • So what dat de andere persoon boos wordt! Vraag je dan gewoon af waarom je dat zo erg vindt. Trouwens, wat is erger: de andere persoon die boos op je is of jij die iets tegen je zin doet? 

Het is moeilijk, "neen" zeggen. Zeker in het begin. Maar voer deze stappen uit en je zult zien dat je er beter en beter in wordt. Doe het stap voor stap. Een ladder neem je ook trede per trede om naar boven te gaan. 

Welke stappen onderneem jij om "neen" te zeggen? Schrijf ze gerust in de "comments" onderaan. Zo help je anderen ook met je tips!