Omgaan met de gevolgen van ouderlijke voorwaardelijke liefde

Iets meer dan een maand geleden schreef ik over ouderlijke voorwaardelijke liefde en wat de gevolgen hiervan zijn.

Velen onder jullie reageerden hierop via mail: het was blijkbaar een zeer herkenbaar verhaal. De vraag die regelmatig terugkwam was dan ook: “Hoe kan ik hiermee omgaan?” Daarover gaat de blog van deze week.

We weten ondertussen dat voorwaardelijke liefde diepe sporen kan nalaten. Het kan leiden tot onzekerheid, een laag zelfbeeld, problemen met emoties en relatieproblemen.

Weet dat je aan die onzekerheid, je zelfbeeld en die problemen kan werken. Je kan ze zelfs oplossen. Stap voor stap, alles op je eigen tempo. Maar beloof mij en jezelf dat je vandaag de eerste stap zet.

Hoe pak je het aan?

1.      Zelfaanvaarding / zelfacceptatie.

Leer jezelf te aanvaarden zoals je bent. Je hebt de goedkeuring van anderen niet nodig. We laten onze waarde als persoon vaak afhangen van andermans oordeel.

Onlangs las ik nog een interview in HLN met Olivia. Zij was verslaafd aan sociale media: “Telkens als ik minder likes had, vroeg ik me af of mijn volgers me niet meer tof vonden of zo.” Olivia heeft ondertussen ingezien dat dat helemaal niet het geval is: ze spendeert minder tijd aan sociale media en heeft enkele van de tips hieronder zelfs gevolgd.

 In haar geval gaat het over sociale media. Ik kreeg ook veel reacties binnen van mensen die beweren dat ze zo hard hengelen naar de goedkeuring van (één van) de ouders. Zelfs hun goedkeuring heb je niet nodig. Ouders gaan vaak hun angsten projecteren op hun kinderen. Die ongezouten (vaak negatieve) mening kunnen we echt wel missen. Onthoud: we zijn niet wat een ander van ons denkt.

 

2.      Vergeving.

Dit is niet gemakkelijk, maar probeer je ouders te vergeven voor hun voorwaardelijke liefde. Vaak beseffen ze niet dat ze voorwaardelijk liefhebben. Misschien hebben ze zelf ook nooit onvoorwaardelijke liefde gekend. Wat je niet kent of wat je niet hebt, kan je niet geven aan een ander.

Betekent dit dat je hun gedrag zomaar moet goedkeuren? Neen, maar hen vergeven kan jou helpen om los te laten en verder te gaan met je leven.

 

3.      Therapie.

Overweeg professionele hulp. Een goede psycholoog of therapeut kan je ondersteunen bij het verwerken van je emoties en je helpen om gezonde relaties op te bouwen. Ook de relatie met jezelf. Want hou jij onvoorwaardelijk van jezelf?

 

4.      Zelfzorg.

In mijn blogs heb ik al een aantal artikels geschreven over zelfzorg. Het is heel belangrijk om voor jezelf te zorgen. Neem hier dus de tijd voor.

Ontwikkel gezonde gewoonten die jouw welzijn bevorderen zoals sporten, mediteren, uiten van emoties, me-time in het algemeen,…
Zelfzorg is niet enkel genieten van een deugddoend bad of dat ene boek lezen, het is echt voor jezelf zorgen door te luisteren naar jezelf: “Wat heb ik nodig op dit moment?” Zorg dat die nood dan ook wordt ingevuld.

 

5.      Zorg voor een positief netwerk om je heen.

Zoek mensen die onvoorwaardelijk van je houden en je steunen, wat je ook doet of zegt. Dit kunnen vrienden, familieleden of zelfs steungroepen zijn op sociale media of in real life.

“Great minds think alike”, zegt men ook.

Door je met positieve mensen te omringen, ga je zelf ook positiever in het leven staan.

 

6.      Verander die innerlijke dialoog.

Komen er negatieve gedachten in je op, ten gevolge van die voorwaardelijke liefde? Herken die gedachten dan! Vervang ze dan door positieve affirmaties. Zo werk je aan een positiever zelfbeeld.

 

7.      Stel je grenzen.

Leer om gezonde grenzen te stellen in je relaties. Jij verdient respect en liefde … zonder voorwaarden. Het is belangrijk om dat te communiceren. Als jij ook maar voelt dat er over je grenzen wordt gegaan, maakt dit duidelijk met geweldloze communicatie.

 

8.      Leer loslaten.

Wat er in het verleden is gebeurd, kunnen we niet meer veranderen. Je kan je enkel nog richten op alles wat er vanaf nu gebeurt. Dus laat dat verleden los.

Focus je nu op je persoonlijke groei en op de mogelijkheid om onvoorwaardelijke liefde te vinden … en te geven!

Hiervoor kan je gerust een coach contacteren: hij of zij helpt je met veel plezier om te leren loslaten en te houden van jezelf.

 

9.      Wees geduldig.

Genezen van de gevolgen van voorwaardelijke liefde kost tijd. Dat proces gebeurt niet van de ene op de andere dag, geloof me. Maar weet dat je hiervan wel kan genezen. Wees dus geduldig met jezelf en geef jezelf de ruimte om te groeien. Jij bent het waard!

 

10.   Kies voor liefde!

Last but not least: kies ervoor om zelf onvoorwaardelijke liefde te geven én te ontvangen. Wees empathisch, wees begripvol: zowel naar jezelf als naar anderen toe.

Jij bent niet alleen. Dat heb ik afgelopen week gemerkt na het verschijnen van de blog.

Weet dat er mensen zijn die om je geven en die jou willen helpen.

Via deze tien stappen kan je de gevolgen van voorwaardelijke liefde overwinnen en het leven leiden dat jij wilt.

Jij verdient liefde en geluk want …

Jij bent geweldig!