Het belang van positieve zelfpraat.

Wat als een eenvoudige, kleine slagzin ons hele leven kan veranderen... in positieve zin? Wat als we, gewoon door positiever te zijn, ons hele leven en omgeving positief kunnen maken? Onmogelijk zeg je? Probeer het. Ik daag je uit!

Een hele tijd geleden las ik een leuk artikel. Het ging over het feit dat paswoorden ons leven kunnen veranderen. Mijn aandacht werd onmiddellijk getrokken, omdat ik zelf ook veel met affirmaties bezig ben. 

Affirmaties? Ik zal je even helpen: affirmaties zijn positieve boodschappen die nieuwe overtuigingen maken. Door dagelijks die positieve boodschappen te herhalen tegen jezelf ga je anders denken, word je krachtiger en sta je open voor de nieuwe overtuigingen. Affirmaties zijn dus positieve zelfsuggesties die je onderbewustzijn beïnvloeden en herprogrammeren.

In het bewuste artikel werd de mindset van een man volledig veranderd door zijn paswoorden tot positieve affirmaties te maken. Na een moeilijke scheiding zat hij vol woede, angst en verdriet. Hij besloot zijn paswoord te veranderen in ‘Forgive@h3r’. Door dat dagelijks in te typen als paswoord van zijn computer op het werk kon hij de frustratie die hij voelde na die scheiding, loslaten. 

Na dertig dagen moest hij zijn paswoord opnieuw aanpassen. Hij koos voor ‘Quit@smoking4ever’, ‘Save4trip@thailand’, ‘Sleep@before12’... Je kan het al raden: hij is gestopt met roken, heeft een reisje naar Thailand geboekt én ging voortaan slapen voor middernacht.

Door het gebruik van affirmaties heb ook ik mijn hele leven en ‘zijn’ kunnen veranderen. Ik was een verstokte roker en ben gestopt door het veranderen van mijn mindset. Dat is grotendeels te danken aan affirmaties. Mijn leven is veel gezonder en leuker geworden. Toch heb ik mijn gedrag niet drastisch veranderd: het is vanzelf veranderd, zonder dat ik iets specifieks moest doen behalve één ding dan: affirmaties! Mijn zelfvertrouwen heb ik ook grotendeels opgebouwd door affirmaties.

In dit artikel lees je hoe je het best affirmaties kan opmaken en hoe je ze kan vormen zodat ze echt werken.

Niet enkel affirmaties kunnen ons leven positiever maken, maar alles wat we tegen onszelf zeggen.

Hoe vaak zeg je iets negatiefs tegen jezelf? Stel, je loopt op blote voeten en stoot je teen tegen een tafelpoot. Onmiddellijk roep je het uit van de pijn: “Hoe lomp ben ik! Kieken!”. Of je loopt op straat en wanneer iemand “Hé trut!” roept, draai je je om. Herkenbaar? Je bent niet de enige. We zeggen te vaak negatieve zaken tegen onszelf en we maken ons kleiner dan we werkelijk zijn.

Jaren geleden had ik een elektricien als klant. Hij had het moeilijk met het opschrijven van positieve zinnen die starten met “Ik ben…” (lees verder dan snap je onmiddellijk wat ik bedoel). Ik hielp hem even: “Je kan opschrijven: ik ben een zeer goede elektricien”. Hij keek naar mij: “Nele, dat zeg je toch niet over jezelf!!!” Ik vroeg hem waarom dat niet kon.

Hij: “Dat is toch arrogantie”.

Ik heel kalm: “Ok, ik ben een zeer slechte coach, ik ben barslecht”.

Hij keek enorm verbouwereerd naar me en het bleef stil.

Ik: “Wil jij mij als coach nu ik jou dit gezegd heb?”

Hij: “Maar je bent geen slechte coach dus ja, natuurlijk wil ik jou als coach.”

Ik: “En jij bent geen slechte elektricien dus je mag reclame maken over jezelf. Jij mag jezelf verkopen. Jij mag jezelf profileren. Als jij niet tegen mij zegt dat je een goede elektricien bent, vraag ik jou nooit als elektricien.”

Hij begon te lachen, nam een balpen en schreef in zijn boekje: ik ben een goede elektricien. Daarna heeft hij het luidop moeten zeggen terwijl hij in mijn ogen keek. Een half jaar later had ik een goede elektricien nodig voor een klus bij mijn man en ik belde mijn klant met de vraag of hij een goede elektricien kende die van een uitdaging hield. “Ja, ikke!”, zei hij. Hij nam de uitdaging aan en heeft de klus feilloos geklaard.

Waarom hebben we vaak het gevoel dat we geen goede zaken over onszelf mogen zeggen? Omdat we dan denken dat we opscheppen? Waarom zouden we niet mogen stoefen als we toch goed zijn? Hebben we schrik van wat anderen dan van ons denken?

Vaak zeggen we negatieve zaken tegen onszelf: ik ben stom, ik ben dom, ik ben een kieken, ik ben niet goed bezig, … Zo vaak dat we het gaan geloven. Dus als anderen iets negatiefs over ons zeggen, bevestigen we dat. Uiteraard is het zo want we zeggen het zelf. En alles wat we tegen onszelf zeggen, geloven we.

Dus waarom zouden we vanaf nu geen positieve zaken tegen onszelf zeggen? Zeg gerust enkele keren per dag: “Ik ben goed bezig”, “Ik ben sterk”, “Ik ben een leuke vrouw/man”.

Begin er vandaag al mee om drie positieve zaken over jezelf neer te schrijven. Zoek een leuk boekje (mijn klanten krijgen allemaal een glitterboekje in een felle kleur), neem een leuke pen (ja, dat mag een kleurtje zijn 😉) en schrijf “ik ben…”. Vul het onmiddellijk aan met een positief gedachte over jezelf. Ik geef even een voorbeeld (en ondertussen heb ik mijn ‘ik bennetjes’ van vandaag al geschreven):

  • Ik ben een goede coach

  • Ik ben een fantastische mama

  • Ik ben een lieve vrouw

  • Ik ben mooi

  • Ik ben sterk

  • Ik ben energiek

  • Ik ben lief

  • Ik ben een veilige chauffeur

De manier waarop je het neerschrijft, is heel belangrijk.  Je schrijft dus niet driemaal ‘ik’ onder elkaar in je schrift, daarnaast driemaal ‘ben’. Je schrijf eerst “ik ben” en je vult dit onmiddellijk aan met wat je wil zeggen over jezelf. Dit is zo belangrijk voor je brein, specifiek je onderbewuste brein. Zo krijgt het – na herhaling – dit nieuws binnen en zullen de negatieve gedachten wijken voor positieve uitspraken.

Ik daag je uit dit dagelijks te doen en het resultaat ervan te ondervinden.

Betrap je jezelf op negatieve zelfpraat? Zeg dan onmiddellijk daarna iets positiefs over jezelf. Zeg onmiddellijk na het negatieve zinnetje een ‘maar’ en vul dan aan met iets positiefs.

Een voorbeeld: “Ik ben echt niet goed bezig maar ik ben slim genoeg om het anders aan te pakken dus ga ik het vanaf nu ook zo doen”. Begrijp je?

Alles wat je tegen jezelf zegt, geloof je. Dus vanaf vandaag zeg je enkel nog positieve zaken tegen jezelf. Succes!