Zeven tips voor zelfmotivatie

Je kent het wel: je wil op een bepaald vlak resultaat bereiken en toch mis je de motivatie om ermee te starten.

Er komt elke keer iets tussen geslopen of je stelt het alsmaar uit.

Het idee van dit artikel ontstond gisteren toen ik voor de tweede dag op rij aan het lopen was. Voor de zoveelste keer ben ik weer gestart met Start-to-run met Evy Gruyaert. En ja hoor, ik heb het hele traject al verschillende keren uitgelopen.

Voor diegenen die Start-to-run met Evy Gruyaert niet kennen. Het is in Vlaanderen ontstaan toen een bekende Vlaamse televisiepresentatrice Vlaanderen meer wilde laten lopen en een programma heeft opgesteld om ons in 10 weken zo’n 5 kilometer te doen lopen.

Ik kon dus telkens na 10 weken mijn vijf kilometer lopen en ik deed zelfs verder tot zo’n acht kilometer. Maar dan protesteert mijn knie elke keer en geef ik het weer op om dan na een tijd opnieuw te moeten beginnen met les 1.

Ik moet dan ook altijd mijn motivatie gaan zoeken. Net zoals ik mijn motivatie moet vinden om gezond te blijven eten. Overdag lukt dit heel goed. ’s Avonds daarentegen durf ik vals te spelen en kan ik ook terug boos worden op mezelf. 😉

Dus gisteren, tijdens het lopen, gingen mijn gedachten heen en weer. Er vond een hele conversatie plaats in mijzelf en ik betrapte me erop dat ik soms luidop aan het praten was tegen mezelf. Nu, het viel niet op, want in mijn oortjes klonken Evy en haar passende loopmuziek dus voorbijgangers dachten waarschijnlijk dat ik aan het bellen was. 😉 Handig, die dingen!

Ik vroeg mezelf wat ik tegen mijn coachees, mijn cliënten, zou zeggen als zij met die vragen bij mij zouden komen. En ja hoor, ik moest me zelf even voor het hoofd slaan. “De beste schoenmakers lopen op versleten schoenen” wordt er wel eens gezegd en wij coaches moeten soms ook eens leren onze eigen raad op te volgen.

Dit artikel begon helemaal vorm te krijgen toen ik even binnenwipte in het plaatselijke infokantoortje en een babbeltje deed met de nog zeer jonge Joeri. Ik wilde even wat advies over een wandeling in de buurt en vertelde hem dat we de kinderen amper meekrijgen op zo’n avontuurlijke tochten. “Hoe oud zijn ze misschien?”, vroeg hij. Trots vertelde ik hem dat ze 18, 17, 16 en bijna 15 zijn.

“Mag ik dan vragen hoe oud jij bent? Jij lijkt nog zo jong?” Toen ik hem mijn leeftijd toevertrouwde, schrok hij. Hij had mijn man en mij slechts enkele jaren ouder dan hemzelf geschat. He made my day! 😊

Nu had ik mijn inspiratie helemaal om deze blog voor jullie af te maken.

De volgende tips heb ik snel genoteerd toen ik thuiskwam, compleet buiten adem na de laatste spurt en overgelukkig omdat ik zo’n geweldig compliment had gekregen. Ik werd jonger geschat!!! Als vrouw heeft dit toch wel waarde, niet? (glunder, glunder)

Wat kan je dus doen om jezelf te motiveren om toch je doel te kunnen bereiken?

1.      Stel je doel

Specificeer je doel zo gedetailleerd mogelijk en zorg ervoor dat het een haalbaar doel is. Zorg desnoods voor tussentijdse kleinere doelen. Zorg er tegelijk ook voor dat je doelen uitdagend genoeg zijn dat je enthousiast wordt om eraan te beginnen. Maak ze ook niet te moeilijk want anders raak je ontmoedigd. 

 

2.      Stel een plan op

Maak een stappenplan om je doel te bereiken.

Bekijk je tussendoelen en stel aan de hand van die tussendoelen je plan op om ze geleidelijk aan te bereiken.

Door een duidelijk plan op te maken geef je jezelf richting en focus.

 

3.      Vier al je successen

Telkens wanneer je een tussendoel hebt bereikt, beloon je jezelf. Zorg ervoor dat het iets is waar je enorm van geniet en waar je ook naar uitkijkt om naartoe te werken.

Door je successen te vieren versterk je je motivatie en krijg je een positief gevoel.

 

4.      Omring jezelf met positiviteit

Herinner je je dat ik net schreef dat ik het zo fijn vond dat ik dat ene compliment had gekregen? Geloof me, ik ben nog steeds gemotiveerd om verder te sporten want ze schatten mij nu al jonger: wat moet dat dan zijn als ik er ook nog sportiever uitzie? 😉

Vermijd negatieve invloeden en omring jezelf met positieve mensen, boeken, inspirerende bronnen. Luister naar motiverende podcasts.

Alle positieve energie kan ons motiveren en ons helpen om optimistisch te blijven, ook al staan we soms ook voor moeilijke momenten.

 

5.      Wees flexibel én mild voor jezelf

Yep, geloof me: soms komen er obstakels of tegenslagen op je pad. Je motivatie wordt dan enorm ondermijnd. Dan komt het erop aan om ons flexibel op te stellen en met die veranderingen om te kunnen gaan. Loopt iets niet zoals gepland? Probeer dan alternatieve benaderingen, leer uit je fouten maar vooral: blijf mild voor jezelf. Zeker als je toch overstag gaat en iets doet waardoor je even terug verder van je (tussen)doel komt te staan. We maken allemaal eens vergissingen en fouten: we leren hieruit, niet?

 

6.      Blijf je positieve mindset behouden

Zorg ervoor dat je gedachten positief blijven: je bent wat je denkt. Probeer dus de negatieve zelfpraat te vervangen door positieve affirmaties. Blijf in jezelf geloven. We hebben allemaal sterke punten en geweldige capaciteiten: denk daar aan! Door positief te blijven denken, ga je gemakkelijker doorzetten.

 

7.      Zoek naar inspiratie

Er bestaan genoeg verhalen, mensen of citaten die ons kunnen motiveren: zoek die op. Vandaag moet je niet ver meer zoeken: we hebben het internet waar je succesverhalen genoeg kan vinden.

Inspiratie kan je energie geven en ervoor zorgen dat je gefocust blijft.

 

Uiteraard kan onze motivatie schommelen. Wees dus geduldig, geef jezelf de ruimte om regelmatig een pauze te nemen. En zoals ik al schreef in puntje 5: blijf ook mild voor jezelf. Behandel jezelf zoals je een ander zou behandelen. Je kaffert toch ook niemand anders uit als die een fout heeft gemaakt?

Met de juiste mindset en discipline kunnen we onszelf blijven motiveren om onze doelen te bereiken.

Want …

Wij zijn het waard!