Hoe schadelijk is zelfkritiek?

“Door jezelf te bekritiseren geef je anderen de toestemming hetzelfde te doen,” zei ik deze week nog tegen één van mijn coachees.

Het viel me immers op dat ze zichzelf elke keer bekritiseerde maar ze vroeg mij wel waarom anderen telkens weer opmerkingen over haar maakten.

Zelfkritiek is iets waar velen onder ons zich schuldig aan maken. Wees je ervan bewust dat het ons zelfvertrouwen kan ondermijnen, onze mentale gezondheid kan schaden én onze relaties kan beïnvloeden.

Zelfkritiek is niet alleen schadelijk voor jou, het geeft de anderen ook toestemming om jou te bekritiseren.

 

Waarom is zelfkritiek schadelijk?

1.      Het zorgt  voor een negatieve dialoog.

Door voortdurend tegen jezelf te zeggen wat je niet goed doet of niet goed kan, creëer je een vicieuze cirkel: er ontstaan steeds negatieve gedachten die je zelfbeeld schaden en die nog meer tot die gedachten aanzetten.

 

2.      Het ondermijnt je zelfvertrouwen.

Telkens wanneer je kritiek hebt op jezelf, voed je die negatieve gedachten over jezelf. Dit leidt uiteindelijk tot een laag zelfbeeld én een gebrek aan vertrouwen in jezelf en in je vaardigheden.

 

3.      Het beïnvloedt je relaties.

Wanneer je jezelf altijd maar bekritiseert, heeft dat impact op je omgeving. Ofwel kruip je in je schulp en trek je jezelf terug ofwel reageer je defensief op anderen. Gevolg? Conflicten en spanningen in je omgeving.

 

Hoe pak je dit gedrag aan?

1.      Wees je bewust van je innerlijke dialoog.

Let vanaf nu op hoe je tegen jezelf praat. Vervang negatieve gedachten door positieve affirmaties. Herinner jezelf aan al je successen en prestaties die wel lukten in plaats van te focussen op je fouten. Hier vind je een geluidsopname van affirmaties die jou kunnen helpen.

 

2.      Kweek zelfcompassie.

In plaats van kritiek op jezelf te uiten, oefen je jezelf beter in zelfcompassie. Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen in moeilijke tijden. Herinner jezelf eraan dat niemand perfect is en dat je fouten mag maken. Dat is immers menselijk. Want zou je een goede vriend zo bekritiseren zoals je jezelf behandelt?

 

3.      Oefen dankbaarheid (en doe dit dan ook elke dag).

Hier en hier heb ik er al over geschreven. Als we onze aandacht richten op de positieve aspecten van onszelf en ons leven, zullen we merken dat er nog meer leuke dingen gebeuren.

Hou een dankbaarheidsdagboek bij en schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent. Zo verschuiven we ons perspectief van negativiteit naar dankbaarheid.

 

4.      Focus op wat je kan verbeteren in plaats van te streven naar het perfecte plaatje.

Velen onder ons streven naar perfectie. Perfectie bestaat niet. Laat ons dus gewoon streven naar groei. Bekijk fouten als leermomenten en kansen om jezelf te verbeteren in plaats van redenen om onszelf de grond in te boren.

 

5.      Zoek hulp als het je niet alleen lukt.

Zelfkritiek kan een diepgeworteld probleem zijn. Zeker als je dat al jaren doet. Aarzel dus niet om professionele hulp te zoeken. Een therapeut of coach kan je helpen om de onderliggende oorzaken van je zelfkritiek aan te pakken en technieken aan te leren om jezelf in positieve zin te ontwikkelen.

Geef jezelf de toestemming om te groeien, om menselijk te zijn, om fouten te maken waaruit je kan leren. Geef je macht niet of nooit af aan anderen. Geef ze geen munitie om jou ook te bekritiseren. Behandel jezelf dus als iemand die veel waard is. Want dat ben jij: jij bent veel waard … want jij bent geweldig!

Doe jij aan zelfkritiek? Zo ja, welk stap zal jij als eerste zetten om dit een halt toe te roepen?

Schrijf het hieronder in de comments en wees zo een inspiratie voor anderen.