De impact van trauma op het lichaam

Na enkele blogs met tips, tools en tricks wordt het nog eens tijd om een blog te schrijven over mijn ervaringen.

Ik probeer immers graag nieuwe dingen uit als die mijn gezondheid en welzijn kunnen verbeteren.

Een aantal maanden geleden was ik aan het chatten met de verantwoordelijke Pers & Promotie van mijn eerste uitgeverij. We hadden een hele leuke babbel over ons privéleven en plots hadden we het over het boek van Tom De Prest, Hoe het lichaam onthoudt wat je zelf vergeten bent.

Ik was getriggerd en heb mij het boek onmiddellijk aangeschaft. Het heeft niet lang geduurd voor het uitgelezen was want het is heel vlot geschreven.😉

Tom is een kinesitherapeut die zich toespitst op neurotherapie en kinesiologie. Hij heeft zich gespecialiseerd in de effecten van emoties op het lichaam.

Dat we onszelf ziek kunnen maken is immers wetenschappelijk bewezen. Onze manier van denken en hoe we omgaan met emoties heeft een enorme impact op ons lichaam. Tom legt dit heel mooi uit in zijn boek.

Aangezien er veel emoties komen kijken bij trauma’s, kan je je dus inbeelden wat trauma doet met ons lichaam.

Vaak horen we van mensen die trauma’s hebben meegemaakt: “Ik heb het een plaats kunnen geven.” Inderdaad, mentaal hebben ze het misschien kunnen verwerken, lichamelijk heeft het trauma een plaats ingenomen in ons lichaam en dat zorgt ervoor dat het regelmatig terug opduikt in dagelijkse situaties zonder dat we het beseffen.

Te veel trauma’s kunnen ervoor zorgen dat ons lichaam op vele gebieden blokkeert.

“Oh Nele, maar ik heb helemaal geen trauma’s,” hoor ik dan regelmatig.

Bullshit! Sorry voor mijn taalgebruik, maar ik meen het. Iedereen heeft trauma’s opgelopen in zijn of haar leven.

Vele mensen denken dat trauma’s zaken zijn die opgelopen worden bij aanslagen, ongevallen of andere zeer ingrijpende gebeurtenissen.

Maar trauma is een complex en ingrijpend fenomeen dat diepe sporen kan nalaten in het leven van een persoon. Trauma verwijst naar elke gebeurtenis die een diepe emotionele wonde achterlaat, vaak veroorzaakt door een schokkende ervaring of langdurige blootstelling aan stress en gevaar. Dit kan variëren van ernstige ongevallen en geweldsmisdrijven tot langdurige emotionele verwaarlozing.

Eigenlijk omvat trauma alles waarbij je plots een onveilig gevoel hebt ervaren.

Een voorbeeld van een mogelijk trauma?

Je hebt als ouder een zware werkdag achter de rug. Op weg naar huis sta je in de file. Thuisgekomen zie je dat de kinderen door het huis rennen. Plots loopt de jongste tegen het salontafeltje en klettert er een vaas naar beneden. Dat is voor jou de druppel: je begint te roepen en te tieren. Je merkt niet op dat de jongste in elkaar krimpt en staat te trillen op haar benen. De rest van de avond kijkt het kind schichtig naar jou en durft het amper iets te zeggen.

 Tien jaar later is hetzelfde kind op bezoek bij vrienden. Iemand loopt tegen haar aan, ze wordt opzij geduwd en raakt per ongeluk een zijtafeltje. Een vaas valt op de grond. Meer heeft ze niet nodig om in elkaar te krimpen en duizend keer sorry te roepen, terwijl het meisje niets fout heeft gedaan. Die ‘trigger’ is er alleen maar gekomen door die bewuste avond toen mama na een zware werkdag oververmoeid en overprikkeld thuiskwam.

Wat er toen is gebeurd, kan al een trauma zijn voor het kind.

Waarschijnlijk weet die persoon niet meer hoe het komt dat zij zo heeft gereageerd op de val van die vaas. Dat was haar brein vergeten, haar lichaam daarentegen …

Welke impact heeft trauma op ons leven?

1.      Psychologische gevolgen:

Trauma kan leiden tot ernstige psychologische gevolgen, waaronder posttraumatische stressstoornis (PTSS), angststoornissen en depressie. Deze emotionele littekens kunnen het dagelijks functioneren van een persoon beïnvloeden, waardoor het moeilijk wordt om relaties aan te gaan, carrière te maken of simpelweg van het leven te genieten.

 

2.      Verstoring van relaties:

Het vermogen om gezonde relaties op te bouwen en te onderhouden kan ernstig worden aangetast door trauma. De emotionele bagage kan leiden tot vertrouwensproblemen, angst voor intimiteit en sociale isolatie.

 

Welke impact heeft trauma op ons lichaam?

1.      Chronische stress en het zenuwstelsel

Trauma activeert het autonome zenuwstelsel, wat kan leiden tot langdurige stressreacties. Een constant gevoel van dreiging kan een overactief sympathisch zenuwstelsel tot gevolg hebben, wat op zijn beurt weer kan bijdragen tot gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hartziekten en spijsverteringsstoornissen. Last van darmen en maag? Misschien zit je met onverwerkte trauma’s?

 

2.      Immuunsysteem en ontsteking

Onderzoek heeft aangetoond dat trauma het immuunsysteem kan verzwakken, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor ziekten. Daarnaast kunnen chronische ontstekingen, als reactie op trauma, bijdragen tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder auto-immuunziekten.

 

Kunnen we zo’n ‘vergeten’ trauma nog behandelen?

Nu komt het goede nieuws: JA!

Het is belangrijk om trauma serieus te nemen en professionele hulp te zoeken. Therapeutische benaderingen zoals cognitieve gedragstherapie, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), Kinesiologie, Emotional Release therapie en andere vormen van psychotherapie kunnen effectief zijn bij het verwerken van traumatische ervaringen.

Aanvullend kunnen yoga, mindfulness, meditatie en somatische ervaringsgerichte therapie helpen bij het herstellen van het evenwicht tussen lichaam en geest.

Hoe jong of hoe oud je ook bent: als je start met de behandeling van trauma zal je snel het effect kunnen ondervinden.

Op donderdag 12 oktober 2023 ging ik voor de eerste keer naar Tom. Mijn verwachtingen waren hoog gespannen na wat research én het lezen van zijn boek. En eerlijk gezegd? Ik keek er ook naar uit. 😊

Een uur later keek ik er al minder want terwijl ik een deugddoende massage verwacht had (waar zat ik toch met mijn gedachten? 😉), kreeg ik zoveel pijn te verduren die vastzat in mijn lichaam.

En of mijn lichaam het geweten heeft: tot 4 weken na de behandeling zag je nog de blauwe plekken op mijn bovenbenen en -armen.

Wanneer je binnenkomt heb je een intakegesprek met Tom over je klachten, wat er aan de hand is,…

Daarna mag je plaats nemen op de massagetafel. Tom legt heel goed uit wat hij gaat doen en wat je mag verwachten. Hij toonde me ook hoe hoog de druk zou zijn door even op mijn handpalm te drukken. “Dat valt heel goed mee,” flitste er door mijn hoofd.

Blijkbaar nestelen trauma’s zich vaak op punten in je bovenbenen en bovenarmen dus werden deze delen eerst onder handen genomen.

Laat ons zeggen dat ik vermoed dat de buren of andere bezoekers aan de Groepspraktijk in Brugge dachten dat ik gefolterd werd: ik heb zoveel pijn gehad! Tom voelde dat de trauma’s zich heel hard hadden genesteld in mijn lichaam. En ik maar denken dat ik alles een plaats had gegeven. Ja, ze hadden zich ergens goed weggestopt in mijn lichaam.

Daarna voelde ik me moe, verdrietig en in een waas. Ik ben goed thuis geraakt met de wagen maar ik had geen behoefte aan een babbeltje via de telefoon onderweg of een ander geluid zoals de autoradio.

Ik ben in alle stilte naar huis gereden en heb wat uitgerust want een plotse vermoeidheid overviel me. Bovendien moest ik vaak huilen maar ik liet de tranen gewoon stromen: het deed deugd dat al het opgekropte verdriet loskwam.

De volgende dag voelde ik me heel goed. Ik moest lachen toen de blauwe plekken verschenen. Nu is het zo dat ik heel gevoelig ben aan blauwe plekken dus ik schrok er niet van dat ze zo snel tevoorschijn kwamen. Mijn man en kinderen daarentegen keken wel verwonderd naar de vlekken op mijn bovenbenen. Het was blijkbaar indrukwekkend.

Op woensdag 17 januari kreeg ik mijn tweede sessie. Je kan al raden dat mijn enthousiasme nu minder groot was dan de eerste keer. Ik wist immers wat er mij te wachten stond.

Even ter verduidelijking: eenmaal het trauma in een bepaald lichaamsdeel is “losgemaakt”, komt het er niet meer terug. Dus de armen en benen waren gelukkig niet meer aan de beurt.

Nu werkte Tom op mijn buik en mijn voetzolen. De “foltering “ was niet zo erg als de eerste keer, maar geloof me: ik heb veel geroepen en gevloekt tijdens de sessie. Na afloop voelde ik me opnieuw licht en vrij.

Normaal gezien heb je maar twee sessies nodig voor Emotional Release. Ik heb echter nog een derde afspraak ingepland want wat zou een derde sessie betekenen voor mijn lichaam als ik nu al voel wat die twee sessies met mijn geest en lichaam gedaan hebben.

De combinatie van mijn dagelijkse Transcendente Meditatie, de Emotional Release bij Tom De Prest en mijn gezonde en sportieve levensstijl hebben ervoor gezorgd dat ik me op mijn 45ste beter dan ooit voel.

Ik kan het iedereen aanraden om te werken aan jezelf. We zijn nooit te oud om onszelf te veranderen.

Hoe denk jij over verwerking van trauma’s? Of hoe heb jij een trauma in je leven verwerkt?

Laat het zeker hieronder weten en wees zo een inspiratie voor anderen.