Over kleine "gelukskes" en dankbaarheid

Ik ben gelukkig. Ik ben heel gelukkig. Ik voel me rijk, geliefd en gezond.

Ook al ben ik niet rijk en kan mijn gezondheid beter. Maar mijn gezondheid is beter dan een half jaar geleden en ik heb alles wat ik nodig heb om te leven.

Ja, ik ben zo iemand die het glas halfvol ziet, soms tot grote ergernis van anderen. Ik tracht in zoveel zaken het positieve te zien. Oké, soms zijn er dagen dat ik wat meer moeite moet doen, maar uiteindelijk lukt het mij ook.

Persoonlijk geloof ik niet dat geluk voortkomt uit rijkdom of materiële zaken. Al vele malen heb ik gerealiseerd dat ik niet veel nodig heb om gelukkig te zijn. En dan kriebelt er iets in mij, dan voel ik opperst geluk.

Want geluk komt voort uit simpele dingen, uit zaken rondom ons waar we ten volle van kunnen genieten.

De reden waarom ik zo gelukkig ben? Ik geef je er twee: ik hou van kleine “gelukskes” en zoek ze ook bewust + ik ben dankbaar.

Over dankbaarheid en waar het toe kan leiden heb ik hier en hier al geschreven. Ja, elke dag schrijf ik nog minstens drie dankbaarheidszinnen op. Meestal schrijf ik er tien. Maar soms heb ik iets minder tijd en zorg ik ervoor dat ik er zeker drie noteer.

Door mijn dankbaarheid te tonen komen er nog meer zaken op mijn pad af waarvoor ik dankbaar kan zijn.

Maar nu even over kleine “gelukskes” of kleine gelukjes in het mooie Nederlands. Elke dag komen die kleine “gelukskes” naar me toe.

“Komaan Nele, meen je dat nu?”, hoor ik je denken! En ja, ik meen dat.

Ik ben er dan ook bewust mee bezig. Ik zoek ze - als het ware - op.

Maar soms komen ze gewoon naar me toe.

Zoals afgelopen week, toen kwam er een onverwacht klein “gelukske” op mijn pad. Wie bij mij één van mijn boeken koopt, stuur ik een gehandtekend exemplaar + voeg ik wat extra liefde toe. Op de envelop schrijf ik telkens een boodschap voor de postbode.

Waarom? Die mensen zorgen er elke dag voor dat wij onze post krijgen en dit door weer en wind: zij verdienen dus een beetje erkenning. 😊

Afgelopen week kreeg ik volgende boodschap in mijn mailbox:

Dag Nele,

Gisteren vond ik jouw boek 'Sterk' in mijn brievenbus. Gewoon het bekijken van de envelop deed me al deugd, want niet alleen jij schreef iets op die envelop. Mijn postbode schreef je namelijk een antwoordje.

Ik stuur je graag een foto door.

Dit toont nog maar eens aan dat het verschil maken heel vaak in bijzonder kleine dingetjes zit.

Toen ik deze mail las, maakte mijn hart een sprongetje en reikte mijn glimlach van mijn linkeroor tot mijn rechteroor.

Of gisterenochtend: ik besloot een Coretraining te volgen bij mij in de buurt. Het ging buiten door. Tijdens de stretchoefeningen hoorde ik plots een heel groot vogelconcert. En terwijl ik afzag tijdens de zware oefeningen, trippelde er vrolijk een teckel (Dachshund) rondom die ervoor zorgde dat ik iets minder last had van de oefening. 😊

 Het zijn van die kleine zaken die me dagelijks overkomen en die mij telkens dat gelukszaligheidsgevoel geven.

Hoe jij zelf kleine “gelukskes” kan ontdekken?

1.      Kom buiten!

Geloof me: binnen gaat het niet direct lukken maar als je buitenkomt en je kijkt rondom, ontdek je vele kleine “gelukskes”. Wat nog meer helpt is gewoon stil zijn en luisteren: luister naar alles wat er rondom jou gebeurt: lachende kinderen, kwetterende vogeltjes, blaffende honden, snurkende honden (de mijn ligt nu buiten in het zonnetje te snurken dat het niet meer gewoon is à ik vind dit zo lachwekkend 😊)

 2.      Plan tijd voor jezelf in

Elke dag programmeer ik twee momenten voor mezelf: twintig minuten ’s morgens en twintig minuten 's avonds. Dan doe ik aan Transcedente Meditatie. Het helpt mij rommel uit mijn hoofd te verwijderen, mijn brein te laten rusten, mijn problemen op te lossen en vooral rustiger worden.

 Ik vraag je nu niet om hetzelfde te doen: maar plan zo’n 5 tot 10 minuten per dag even tijd voor jezelf. Maak het jezelf rustig. Focus op je ademhaling. Hier geef ik je al een krachtige oefening die je ondertussen kan beluisteren. Of blijf gewoon stil en luister naar je ademhaling.

 3.      Wees dankbaar

Ik schreef het al hierboven: wees elke dag dankbaar. Neem niets vanzelfsprekend. Wanneer je elke dag dankbaarheidszinnetjes schrijft, krijg je een nieuw bewustzijn van alle schoonheid die je elke dag omringt. En geloof me: er is elke dag wel iets om dankbaar voor te zijn. Zo kan je dankbaar zijn voor je bed omdat het je elke nacht een goede nachtrust bezorgt, voor je ogen omdat je vele mooie zaken rondom jou kan zien, voor je handen omdat je hiermee je geliefde een massage kan geven, voor de vaatwasmachine die ervoor zorgt dat je niet zelf de vaatwas moet doen …

Kijk rond je heen en je merkt onmiddellijk al enkele zaken om dankbaar voor te zijn: dat zijn je kleine “gelukskes”

Zo, nu is het aan jou. Sluit even je ogen. Adem vier keer diep in en uit. Laat je gedachten als kleine wolkjes passeren. Open dan je ogen en schrijf dan op waar jij op dit moment dankbaar voor bent, wat klein “gelukske” je nu net ontdekt hebt. Zoek het niet te ver: het heet niet voor niets “een klein gelukske”. 😉

 Schrijf je klein “gelukske” gerust hieronder!