Wat 2022 me heeft geleerd en me nog eens heeft benadrukt.

We zijn zaterdag 31 december 2022. De laatste dag van het jaar. Tijd om eens even stil te staan en te overlopen wat er het afgelopen jaar allemaal gebeurd is.

Want 365 dagen zag mijn leven er totaal anders uit dan vandaag. En dan weer popt de gedachte in mijn hoofd: op een jaar kan er veel veranderen. Niet te geloven.

En toch is het te geloven. Want het bewijs is er. 😀

Morgen is er een nieuw begin, starten we een nieuw hoofdstuk. Er komen nieuwe kansen aan, nieuwe uitdagingen. Ik ben er alleszins klaar voor. 😀

2022 was een jaar vol uitdagingen. Een jaar waarin ik nieuwe lessen heb geleerd en waarin oudere lessen zich weer hebben gemanifesteerd zodat ik ze zeker niet kan vergeten.

1- Laat los wat je niet kan veranderen

Waar is de tijd dat ik alles en iedereen wilde veranderen in het positieve? Die tijd ligt al lang achter mij. Maar soms komt er nog eens iets op je pad en word je weer uitgedaagd. Dus 2022 was het jaar waar ik weer zaken en personen moest loslaten.

Een gemakkelijke beslissing? Neen. Nodig? Ja.

Waarom energie steken in iets dat toch niet kan veranderen? We worden er alleen maar moe van.

2- Neen is ook een antwoord

We hebben het soms allemaal moeilijk om “neen” te zeggen. Het hangt af van de persoon of van de situatie. Daarom zeggen we nog te vaak “ja” en hebben we er achteraf spijt van. Been there, done that.

Terwijl een neen zeggen tegen een ander, een ja is tegenover jezelf. Ook dat heb ik dit jaar nogmaals meerdere keren ontdekt. Zaken die ik echt niet wilde doen of waar ik geen tijd voor had. Heel vroeger zei ik ja. Want ik wilde de vrager niet kwetsen. Of ik wilde niet dat ze slecht van me dachten.

Nu luister ik alleen naar mezelf. Kan ik het doen? Heb ik er tijd voor? Wil ik het echt?
Als op die drie vragen het antwoord “ja” is, dan doe ik het voor een ander.

Anders krijgen ze een neen.
Ik kan me inbeelden dat het voor velen het moeilijk is om neen te zeggen: hier heb ik al enkele tips geschreven om het je gemakkelijker te maken.

3- Laat negatieve mensen los

Dit is het moelijkste van al … maar wel nodig.
Misschien heb je het al gevoeld: je komt terug van een bezoekje en je voelt je leeggezogen. Je hebt geen energie meer of je bent prikkelbaar tegenover je naasten.

Als dat het geval is, vraag je je best af of dat bezoekje wel de moeite waard was.

Mij hebben ze gezegd: jij wordt het gemiddelde van de vijf mensen waarmee je je omringt. Als die vijf personen negatief zijn en constant kritiek geven: dan ga je dit uiteindelijk ook doen. Is het niet op een andere persoon, dan is het op jezelf.

Laat je dus omringen door positieve mensen en laat de negatieve mensen los. Ook als zijn het mensen uit je naaste omgeving.

4- Jij bent niet verantwoordelijk voor de reactie van een ander persoon

… tenzij je uiteraard die persoon verbaal hebt aangevallen.

Maar wanneer je de geweldloze of de verbindende communicatie toepast en de andere reageert nors of aangevallen: dan zegt dat meer over je gesprekspartner dan over jezelf. Laat het dan ook los. Hier en hier vertel ik je meer over geweldloze en verbindende communicatie.

5- Knuffel diegenen van wie je houdt, voor het te laat is

Ook dit jaar hebben we afscheid moeten nemen van dierbaren en geliefden. Bij sommigen was het een plots afscheid, bij anderen zagen we het aankomen.
Elk afscheid doet pijn, maar als je die persoon nog hebt kunnen knuffelen of uitwuiven, doet het verdriet iets minder pijn dan een plots heengaan. Alhoewel elk verdriet pijn doet.

6- Investeren in jezelf is een must

Ben jij zo iemand die zichzelf op de laatste plaats zet? Eerst een ander, dan pas jezelf?

We moeten leren onszelf op de eerste plaats zetten. Wanneer is het de laatste keer dat je jezelf iets gegund hebt? Heb je onlangs nog iets voor jezelf gekocht?
Vorige week kwam ik thuis met een bos bloemen. Mijn man vroeg voor wie die bloemen waren. “Voor mezelf” was mijn antwoord met een grote glimlach. “Want ik verdien het”.
”Dat is waar”, zei hij. En we keken elkaar al glimlachend aan.

Dit gaat over een klein cadeautje voor mezelf. Maar ik investeer jaarlijks enkele keren in mezelf.

Zo’n investering kan vanalles inhouden:
- boeken
- een beurtenkaart voor groepslessen yoga en Core training
- een cursus meditatie
- opleidingen voor persoonlijke ontwikkeling
- lekkere etentjes (die uiteraard gezond zijn)
- onvergetelijke ervaringen

Afgelopen zomer ben ik nog eens gaan parasailen en parapenten in Tenerife. Onlangs zijn we met onze kinderen enkele keren gaan karten: een unieke beleving met heel ons gezin waarmee we even de remmen kunnen losgooien (letterlijk) en ons ontspannen.

Wees voorzichtig met materiële aankopen. Vaak zijn het impulsaankopen waar we achteraf spijt van hebben. Slaap er eens een nachtje over, of laat het zelfs een weekje bezinken. Als je het dan nog wilt, koop het dan. Als het er dan ook nog is, wilt het zeggen dat het voor je bedoeld was 😉.

7- Rusten mag: de boog moet niet altijd gespannen staan

Ik zie vele mensen in mijn praktijk die zich schuldig voelen als ze even gaan zitten in de sofa. Ze zijn voortdurend bezig.

Onlangs had ik een cliënte met verbouwingswerken. Ze had ook een voltijdse baan. Dagelijks kwam ze van haar werk, at ze iets en ging onmiddellijk in haar nieuwe huis aan de slag. In de weekends stond ze even vroeg op als tijdens de werkweek, vertrok naar haar nieuwe huis en verbouwde het hele weekend door.

Ze had al negen weken haar sofa niet meer gezien. Bovendien voelde ze zich slecht als ze werd uitgenodigd op het bedrijfsfeestje want dat was weer een avond waarop ze niet kon doorwerken in haar nieuwe huis.

Haar gezicht was bleek en haar ogen hadden alle glans verloren. Ze voelde zich zo moe en zo slecht.

Na de coachingssessie kwam ze tot de conclusie dat ze twee weken niets ging verbouwen. Maar dat ze elke avond ging rusten en wat quality time met haar vriend ging doorbrengen. Het weekend tussen die twee weken besloten ze in de Ardennen door te brengen om te rusten en te wandelen.

Tijdens hun rustperiode hebben ze afgesproken dat ze drie avonden per week nog gingen verbouwen plus de zaterdag. De andere avonden en hun zondag gingen ze gebruiken voor leuke dingen.

Een maand later zag mijn cliënte er veel gelukkiger uit. Door hun werk aan te passen, waren ze zelfs productiever dan ervoor en konden ze meer gedaan krijgen in die kortere periode. In februari trekken ze in hun nieuwe huis.

En de rust? Daar nemen ze gulzig gebruik van. “Het was nodig en het is nodig”. Het kan onze productiviteit alleen maar ten goed komen.

8- Als het op de ene manier niet kan, probeer dan een andere manier

Vaak lukt ons iets niet en doen we het alsmaar opnieuw in de hoop dat het wel eens gaat lukken. Maar als we altijd alles op dezelfde manier aanpakken, gaan we ook steeds hetzelfde resultaat krijgen.

Probeer eens een andere aanpak. En weet je niet hoe: laat je informeren. Er zijn altijd mensen die je kunnen helpen. Maar soms kan je zelf één zaak veranderen aan je aanpak en krijg je ineens een ander (én beter) resultaat.

Jaren geleden liep ik wekelijks enkele kilometers. Ik begon met Start to Run van Evy Gruyaert en bouwde zo op. Maar na zo’n 10 kilometer lopen, sputterde mijn knie. Jarenlange kinesitherapie en onderzoek hielp niet en ik had het lopen geschrapt van mijn hobbylijst.

Afgelopen zomer besloot ik terug te starten. Ik ging bij een podoloog langs, kocht nieuwe loopschoenen en steunzolen en ik startte. Er zijn weken geweest waarin ik dagelijks liep. En ja, ik begon weer met Start to Run. Maar na enkele weken voelde ik dat mijn knie - ondanks alle voorbereidingen - toch niet mee wilde.

Ik ben toen zelf naar mijn lichaam beginnen luisteren. Schroefde mezelf een lesje Start to Run terug en herhaalde voortdurend dat lesje omdat mijn knie het bij die loopsessie bleef volhouden.

Na twee weken deed ik er bij elk loopstukje een minuutje bij en voelde ik wat dat deed met mijn knie. En zo bouwde ik verder op. Vandaag loop ik nog wekelijks enkele kilometers. Ik begin met een loopstukje van tien minuten, wandel dan een minuutje verder en daarna loop ik tot een half uurtje à veertig minuten.

Ik heb losgelaten dat ik meer “moet” kunnen lopen en ook dat ik “in één stuk moet lopen”. Ik loop … op mijn manier … maar ik loop.

Zo, acht lessen die ik dit jaar heb geleerd of nog eens extra bevestigd heb gekregen. Wat heb jij in 2022 geleerd? Laat het gerust hieronder weten in de “comments”.

Een sprankelend en gezond 2023 gewenst! En dat we veel mogen leren!