Waarom zou “meditatie” op school onderwezen moeten worden?

Wat als je door iets heel simpels en eenvoudigs je leven kan veranderen? Het is gratis, je hoeft er niet veel moeite voor te doen en de resultaten zijn geweldig?

Bestaat dit? Bestaat er zo’n wonder?

JA!

Het heet meditatie.

Oké, oké, ik hoor je nu al denken: “Heeft ze het nu alweer over dat mediteren?”. Inderdaad, ik heb er hier, hier en hier al over geschreven. Wel leerrijk om de evolutie in mijn meditatie te bemerken als ik mijn teksten van toen herlees: ik ben begonnen met ademhalingsoefeningen om dan via het volgen van apps (Chopra en Meditation Moments) terecht te komen bij Transcedente Meditatie, wat ik nu dagelijks doe.

Ik ben ondertussen al twee maanden bezig met TM en mijn leven is al heel wat veranderd. Ik voel me rustiger (wat dagelijks door mijn omgeving wordt bevestigd), ik slaap dieper, leef nog gezonder, leef bewuster,… Bovendien heb ik het gevoel dat er tegenwoordig heel veel zaken van een leien dakje lopen waar ik vroeger meer belemmeringen bij voelde. Een gevolg van het transcenderen? Who knows? 😉

Ooit heeft Steven Laureys (neuroloog en auteur van “het no-nonsens meditatieboek”) gezegd: “Meditatie zou een vak op school moeten zijn.”

Ik geef hem geen ongelijk.

Mediteren zou van jongs af aan al aangeleerd moeten worden. Ik merk bij mijn jongste dochter de voordelen van meditatie. Zij had een tijd geleden heel veel last van paniekaanvallen. Door meditatie zijn die paniekaanvallen zeer zeldzaam geworden. Ik kan zelfs zeggen dat ze verdwenen zijn. Het is toch al een hele tijd geleden dat ze nog zo’n aanval heeft gehad.

We leren vanaf zeer jonge leeftijd sporten. We leren dat sport gezond is voor ons lichaam. Nu zal ik je  vertellen dat meditatie gezond is voor ons brein en ons lichaam! 😊

Waarom zouden we enkel ons lichaam trainen? Waarom zouden we ons brein niet trainen? Want mediteren is als sporten maar dan voor het brein.

Meditatie heeft een positief effect op schoolprestaties en nog belangrijker, ook op het gedrag van kinderen.

Er zijn scholen in de Verenigde staten waar er dagelijks wordt gemediteerd. Nog straffer? In plaats van de kinderen te straffen, worden ze naar een Meditation Room gestuurd: daar worden ze gestimuleerd om aan meditatie te doen. Gevolg: meer focus bij de kinderen, minder spanning, minder angst én minder schorsingen.

Op het wereldwijde web heb ik dit filmpje gevonden van een school in Baltimore waar meditatie “dagelijkse kost” is.

Er zijn in de Verenigde Staten al verschillende scholen op de “meditatiekar” gesprongen. Deze scholen verlengen hun schooldag met een halfuurtje om samen met de kinderen te mediteren. Ze noemen dit de “Quiet Time”.

Zelfs Transcedente Meditatie heeft zijn weg al naar de scholen gevonden. Zo was er een school die door Transcedente Meditatie jaarlijks een creativiteitsprijs won omdat door TM de creativiteit van de leerlingen verbeterde.

Dagelijks krijgen onze kinderen zoveel prikkels. Die prikkels zorgen soms voor overgevoelige en overactieve kinderen. De laatste jaren zijn die prikkels nog toegenomen: smartphones, games, sociale media,….

Als onze kinderen elke dag zo’n meditatiemoment zouden inlassen, zouden ze veel beter met die prikkels kunnen omgaan. Want geef toe, we vergeten zelf ook om tijd voor onszelf te maken. Onze kinderen doen precies hetzelfde.

Door dagelijks zo’n tien minuten in onszelf te keren en aan meditatie te doen, zouden we ons  allemaal beter voelen.

Ik geloof er sterk in dat er dan ook veel minder stress, ruzie en machtsstrijd zouden zijn?

Waarom? Door meditatie leer je jezelf beter kennen, je begint van jezelf te houden, je wordt rustiger en ook de angst verdwijnt. Bovendien kan je je na een meditatiemoment beter focussen.

Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat leerlingen die mediteren, beter scoren dan leerlingen die nooit mediteren.

Meer voordelen lees je hier

Ik ben voorstander. En jij? Wat vind jij van meditatie op school?