Geen tijd of geen prioriteit? (Hoe stel je effectief prioriteiten?)

“De tijd vliegt,” horen we vaak. En inderdaad: wat voorbij is, komt niet meer terug. Tijd is één van de waardevolle bronnen die we hebben. Bovendien is het ongrijpbaar en onherroepelijk.

Hoe vaak vragen we ons niet af waar al die tijd gebleven is? Kostbare uren gaan soms voorbij aan nutteloze zaken. In deze blog en ook hier heb ik al eens geschreven welke zaken als tijdverspilling beschouwd kunnen worden. Daar ga ik niet verder meer op in. Nu wil ik het liever hebben over hoe we effectief prioriteiten kunnen stellen én onze tijd nuttig kunnen besteden.

Vroeger maakte ik amper tijd voor mezelf. Sporten? Dat was het laatste op mijn lijstje! Als kind en tiener waren de lessen Lichamelijk Opvoeding dan ook een marteling. Tijdens onze vriendenavondjes wordt er nog altijd gelachen met mijn talloze pogingen tot lopen tijdens mijn puberjaren. Ik was nog geen honderd meter verder en ik begon al steen en been te klagen over de pijn die ik al meende te voelen. 😉

Nu sport ik elke dag minstens 30 minuten. Er gaat geen dag voorbij of ik heb gezwommen, geroeid, gefietst of op de crosstrainer “gelopen”. Elke dag wissel ik af zodat het niet te ééntonig wordt. Had je me als puber verteld dat ik ooit als volwassen vrouw elke dag zou sporten? Ik had je uitgelachen. 😉

Mijn klanten zeggen me vaak: “Ik heb daar geen tijd voor!” Dan is mijn vervolgvraag: “Geen tijd? Of geen prioriteit?” Want ik had er vroeger ook geen tijd voor en bij mijn weten tellen mijn dagen nog steeds 24 uren. Maar nu maak ik er wel tijd voor: ik geef prioriteit aan mijn gezondheid.

Want buiten mijn 30 minuten sporten, doe ik ook nog minstens éénmaal per dag aan meditatie. Vaak mediteer ik tweemaal twintig minuten per dag, maar de eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat het vaak maar éénmaal is.

En ja, mijn lichaam heeft er baat bij. Want sinds ik deze combinatie maak, voel ik mij duizendmaal beter dan twintig jaar geleden: fitter, gezonder én energieker.

Oké, ik geef toe: het stellen van prioriteiten kan een heuse uitdaging zijn, maar het is een vaardigheid die ons in staat stelt om ons leven vorm te geven zoals we willen. Alleen blijft nu de vraag: wat willen we? 😊

 

Even een theoretische benadering.

Het concept tijd is universeel. Alleen verschilt de perceptie hiervan van persoon tot persoon. Voor sommigen is tijd een kostbaar goed dat strategisch moet worden beheerd, anderen beschouwen tijd dan eerder als een onuitputtelijke bron. Maar één ding is zeker: de tijd blijft onveranderlijk verder tikken en we hebben allemaal maar 24 uren in een dag en 7 dagen in een week.

Prioriteit? Dat is een keuze. Het draait allemaal om het identificeren van wat echt belangrijk voor ons is. We hebben immers allemaal zoveel te doen: het huishouden, het werk, de opvoeding van onze kinderen, me-time, hobby’s, vrienden, familie,… Er zijn vele taken, verantwoordelijkheden en verleidingen die onze aandacht vragen. Daarom is het stellen van prioriteiten noodzakelijk. Bovendien vereist het een zorgvuldige afweging van onze doelen, waarden en verplichtingen.

 

Hoe kunnen we nu onze prioriteiten stellen?

1.      Maak een takenlijst.

Ik maak elke dag een lijstje waarop ik alles noteer wat ik moet doen (of beter gezegd: wat ik WIL doen 😉). Daarnaast werk ik met de app Streaks voor taken die ik elke dag wil doen zoals sporten, vitamines nemen, mediteren en een kwartier non-fictie lezen.

Persoonlijk vind ik het immers leuk om zaken af te vinken en op een “kalender” opeenvolgende dagen afgevinkt te zien. 😉 Dat motiveert me om de “streak” vol te houden.

Ook mijn maandelijkse streak staat op de app: zo wil ik elke maand mijn banken van mijn professionele rekening inputten om op de hoogte te blijven van mijn financiële zaken én om mijn boekhouding in orde te maken. (Getrouwd zijn met je accountant zorgt ervoor dat je je eigen boekhouding goed bijhoudt. 😉) Dus elke dag wordt ik geconfronteerd om toch die banken te doen en als ik het dan uiteindelijk kan afvinken, vind ik het zo ‘satisfying’. 😉

De  taken die ik ’s morgens op mijn to do-lijstje noteer, verdeel ik vervolgens in categorieën op basis van urgentie, belangrijkheid én de impact op mijn doelen! Zo is één van mijn belangrijkste doelen gezond blijven dus daarom mediteer ik ’s morgens zodra ik opsta en sport ik daarna zodat ik energiek de dag kan beginnen. Ik sta daar zelfs een uur vroeger voor op! Wie had dat ooit gedacht? Als ik op kantoor kom of mijn eerste klant voor de deur staat, heb ik mijn portie me-time al gehad. 😊

 

2.      Wees realistisch en flexibel.

We willen vaak te veel in weinig tijd en dan schrikken we ervan dat het niet lukt. Wees dus realistisch wat haalbaar is en wees bereid om prioriteiten aan te passen als het nodig is.

Als ik merk dat sporten ’s morgens niet haalbaar is omdat ik ergens heel vroeg moet zijn, verleg ik mijn sportmoment naar een later moment van de dag. Als andere zaken vandaag niet lukken, zorg ik ervoor dat ze de volgende dag  bovenaan het to do-lijstje komen en als eerste worden afgehandeld.

 

3.      Reflecteer op je doelen en je waarden.

Ik schreef onder het eerste puntje al dat je de taken op je takenlijst moet verdelen volgens belangrijkheid en de impact op je doelen. Neem dus de tijd om even na te denken over wat echt belangrijk voor je is. Vind je je werk belangrijker dan je gezin? Of het bingen van die serie belangrijker dan een quality time-moment met je kind, vriend(in),…? Of vind je het belangrijker om via sociale media alles te weten te komen over je “vrienden” of bekende mensen in plaats van af te spreken met je echte vrienden?

 Wat zijn je doelen op lange en korte termijn? Wat zijn je kernwaarden? Erover nadenken (en dit zelfs noteren) helpt bij het bepalen van prioriteiten die in lijn liggen met je levensvisie.

 

4.      Leer ‘neen’ zeggen.

Het stellen van prioriteiten betekent soms ook dat je zaken moet afwijzen en dat je ‘neen’ moet zeggen, zeker tegen die zaken die niet bijdragen tot je doelen.

Wees niet bang om ‘neen’ te zeggen. Heb je het moeilijk om ‘neen’ te zeggen? Hier geef ik je alvast enkele tips.

 

5.      Evalueer op tijd en stond. 😊

Ons leven verandert voortdurend. Wij zijn niet dezelfde persoon als vorige week of zelfs als gisteren. Dat wil zeggen dat onze prioriteiten ook kunnen veranderen.

Plan dus regelmatig momenten in om je prioriteiten te evalueren en eventueel aan te passen.

Voel je daar ook niet schuldig over: daar is helemaal niets mis mee. Wees blij dat je gegroeid bent en dat je geëvolueerd bent.

We hebben allemaal een andere relatie met tijd en prioriteit. Wat voor jou zeer belangrijk is, kan voor mij van minder belang lijken. Het is belangrijk om hierin een balans te vinden die past bij jouw levensstijl, doelen en waarden.

Eén ding is belangrijk om te onthouden: tijd is onvermijdelijk maar prioriteiten zijn flexibel. Maak dus bewuste keuzes en richt je aandacht op wat echt voor jou belangrijk is: zo kan je de tijd die je hebt maximaal benutten.

Wat is voor jou belangrijk? Of waar leg jij je prioriteiten?

Schrijf het gerust hieronder en wees zo een inspiratie voor anderen.