De kracht van langdurige vriendschappen: 10 voordelen

Je hoeft niet veel vrienden te hebben. Integendeel, je hoeft er maar enkele te hebben waar je van weet: dat zijn echte vrienden.

Vrienden zijn kostbaar. Als je een (h)echte vriendschap hebt, prijs je gelukkig.

Bovendien worden vriendschappen waardevoller met de tijd. Langdurige vriendschappen zijn niet alleen een bron van geluk maar geven ook veel voordelen die ons leven verrijken.

Afgelopen weekend heb ik nogmaals de kracht van een langdurige vriendschap mogen ondervinden.  Het heeft me een enorm groot geluksgevoel bezorgd.

Ik geef je vandaag maar liefst tien voordelen van langdurige vriendschappen.

 

1.      Emotionele steun

Je voelt de kracht van (langdurige) vriendschappen enorm in tijden van vreugde en verdriet. De diepe banden die in de loop der jaren zijn ontstaan, zorgen ervoor dat vrienden er altijd zijn om naar te luisteren, te troosten en te ondersteunen. Sterk zijn ook die vriendschapsbanden met personen die je soms een hele tijd niet hebt gezien, maar waarvan je weet dat je erop kan rekenen als het nodig is.

Wanneer je elkaar dan terug ziet, lijkt het alsof het gisteren was. Een knuffel van zulke personen kan je dan zoveel steun en kracht geven.

 

2.      Rijke geschiedenis, geweldige herinneringen

Bij langdurige vriendschappen heb je een geschiedenis om “u” tegen te zeggen. Er zijn vele herinneringen gemaakt die gekoesterd worden, zeker de successen en de leuke momenten. Al mogen de gênante momenten er ook wel zijn: nadien kan er wel eens om gelachen worden. 😉 Al die herinneringen, goede en slechte, versterken de band en geven stof tot leuke verhalen en ervaringen.

 

3.      Stressvermindering

Het is wetenschappelijk bewezen dat je stress vermindert als je vrienden hebt die je door en door kan vertrouwen. Het besef dat je mensen hebt waarop je altijd kan rekenen, verlicht immers de last van het dagelijkse leven. Gewoon al het geven van een knuffel of het krijgen van een knuffel van een vertrouwde vriend(in) zorgt voor een vermindering van stress.

 

4.      Persoonlijke ontwikkeling

Vrienden die we al jaren kennen, kunnen ons helpen groeien. Ze durven immers eerlijke feedback geven, zetten onze sterke punten extra in de verf en helpen ons om onze zwakke punten te overwinnen.

 

5.      Loyaliteit en vertrouwen

Met de tijd groeit de loyaliteit en het onderlinge vertrouwen tussen vrienden. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid en geruststelling: je weet dat je elkaar kan vertrouwen en dat je kan bouwen op elkaar, wat er ook gebeurt.

 

6.      Heel veel fun

Langdurige vriendschappen zorgen voor veel plezier. Na al die jaren zijn er tal van inside jokes en grappige herinneringen. Alleen al door die op te halen kunnen vrienden elkaar opvrolijken, zelfs op moeilijke momenten of slechte dagen.

 

7.      Levenslessen

Beste vrienden zijn de beste leraren. Door hun verschillende perspectieven, ervaringen, advies,… leren ze ons waardevolle levenslessen die we anders misschien niet zouden hebben opgedaan.

 

8.      Gezondheid en welzijn

Studies tonen aan dat sterke sociale banden gekoppeld zijn aan een langer leven, een sterker immuunsysteem en een betere mentale gezondheid.

 

9.      Diversiteit en inclusiviteit

Vrienden kunnen verschillende achtergronden, culturen en perspectieven hebben. Dit zorgt voor een verrijking van ons leven. Door langdurig met elkaar om te gaan, krijg je een breed scala aan ideeën en ervaringen.

 

10.  Onvoorwaardelijke liefde

Hoe langer de vriendschap, hoe meer moeite je zal doen om die vriendschap te onderhouden. Het brengt een vorm van onvoorwaardelijke liefde met zich mee. Het is een band die ons het gevoel geeft dat we aanvaard worden zoals we zijn, zonder enig oordeel.

 Echte vriendschappen zorgen voor de rijkdom in ons leven. Je mag alles kwijt zijn, of je leven kan helemaal op zijn kop staan: als je goede vrienden hebt, kan je het aan. Koester die vriendschappen, onderhoud ze want je weet nu welke voordelen zo’n langdurige vriendschap biedt!

Heb jij langdurige vriendschappen in je leven? Hoe lang zijn die personen al in je leven? En wat doe je om die vriendschapsband te onderhouden. Schrijf het zeker hieronder en wees zo een inspiratie voor anderen.