De zoete verleiding: hoe onze gemoedstoestand beïnvloed wordt door suiker

Van jongs af aan worden we verslaafd gemaakt aan suikers. Nadat sommige moeders gestopt zijn met het geven van borstvoeding, krijgen onze grootste schatten nadien flesjes melk waar zoetstoffen en suikers aan toegevoegd worden.

Ik weet niet hoe het bij jou zat, maar als wij vroeger – als kind – een pijntje hadden, werden we getroost met een snoepje of een koekje. Of als we iets goeds hadden gedaan, werden we beloond met iets zoets.

Al onze supermarkten liggen vol met voedingswaren waaraan suikers worden toegevoegd, al te vaak verborgen suikers. Zo had ik onlangs een zakje Zuiderse stoofgroentjes vast bij Albert Heijn en las ik op het etiket dat er suikers aan toegevoegd waren, terwijl ik altijd dacht dat er pure groenten in dat zakje zaten.

Na het bekijken van het Belgische televisieprogramma FactCheckers (te zien op VRT Max) was ik helemaal overtuigd om gedurende een maand alle suikers volledig te bannen uit mijn dagelijkse maaltijden en mijn voedingsgewoonten nog meer aan te passen. Daar werd immers aangetoond dat suikers ons ziek maken.

Wat niet in dat programma werd gezegd, maar wat ook bewezen is, is het feit dat suikers ook onze gemoedstoestand beïnvloeden. Als je denkt dat dat op een positieve manier gebeurt, denk je verkeerd. Oké, suikers bieden ons een kortstondig gevoel van plezier (denk maar aan je kindertijd, ik schreef het hierboven al of denk gewoon maar aan dat goede glaasje wijn op het eind van een drukke werkdag). Maar dat kortstondig pleziertje gaat teniet als je het complexe verhaal kent hoe suiker onze gemoedstoestand kan beïnvloeden.

Wanneer we suikers eten, ervaren onze hersenen een tijdelijke piek van dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit verklaart dan ook meteen het goede gevoel dat we krijgen als we suikers hebben gegeten. Maar na die korte opwelling volgt vaak een scherpe daling en dat leidt dan weer tot angstgevoelens, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Ook ervaren velen onder ons schuldgevoelens omdat ze zich hebben laten gaan bij het eten van de suikers.

Voelen we ons futloos, dan biedt suiker snelle energie. Dit is echter van korte duur. Het veroorzaakt een stijging van de bloedsuikerspiegel, gevolgd door een snelle daling. Deze schommelingen kunnen leiden tot vermoeidheid en humeurigheid. Iedereen kent wel het “hangry”-gevoel. Je wilt zo snel mogelijk iets eten en dus neem je suikers in om asap energie te krijgen. Kort daarna voel je je nog slechter. Gevolg: een negatieve invloed op onze gemoedstoestand op lange termijn.

In het programma FactCheckers werd ook bewezen dat  een dieet met veel suiker ontstekingen in het lichaam kan bevorderen. Ons zo “ziek” te voelen heeft een verhoogd risico op depressie en angststoornissen. Om nog maar te zwijgen over de stress die het met zich meebrengt.

Het is dus een goed idee om suikers te beperken. Het zal een positieve impact hebben op onze gemoedstoestand en algemene gezondheid. Ons energieniveau zal geen hoge pieken of dalen meer kennen, maar eerder een stabiel niveau.

Enkele tips om bewuster met suiker om te gaan en het zoveel mogelijk te beperken?

1.      Lees etiketten.

Elk bewerkt voedingsmiddel heeft een etiket op de verpakking. Lees het! Kijk hoeveel gram suiker is toegevoegd. Soms lees je het woord suiker niet, maar woorden die eindigen op -ose zoals fructose, glucose, sucrose enzovoort zijn ook suikers! Ze zijn alleen anders vernoemd.

 2.      Koop en eet pure voedingswaren.

Onbewerkt voedsel is wat we nodig hebben om ons goed te voelen. Met andere woorden: al wat je in de natuur vindt, niet wat uit de fabriek komt.

 3.      Focus op evenwichtige maaltijden.

Let erop dat je maaltijd eiwitten, gezonde vetten en groenten bevatten. Kies je voor koolhydraten? Zorg er dan voor dat ze vezelrijk zijn.

 4.      Wil je toch iets zoet? Kies dan voor natuurlijke zoetstoffen.

Honing, ahornsiroop of stevia zijn nog steeds iets gezonder dan geraffineerde suiker.

 5.      Neem complexe koolhydraten.

Zoete aardappelen en quinoa worden langzamer afgebroken en geven geleidelijker aan energie af dan gewone aardappelen en rijst.

Wil je de hoeveelheid suiker verminderen in je dieet, weet dat dit een grote uitdaging is. Ons lichaam is immers suiker gewoon en is ondertussen zo geprogrammeerd dat het alsmaar meer verlangt naar suiker. Suiker is immers zeer verslavend.

De afkickverschijnselen zijn dan ook niet min: hoofdpijn, futloosheid, in sommige gevallen agressiviteit,…

Na enkele dagen voel je echter al het verschil. De voordelen voor onze gemoedstoestand en de algehele gezondheid zijn de moeite waard. Dus hou vol als je stopt met het eten van suiker.

Betekent dat dat je nooit meer iets zoets mag eten? Natuurlijk wel! Ga alleen bewuster om met je suikerinname. Wees je bewust van wat je in je mond stopt.

Neem je iets zoet, vraag je dan af waarom? Doe je het om je emoties (tijdelijk) te temperen? Of gewoon even bewust te genieten?

In het eerste geval: je emoties worden er niet beter op, integendeel. In het tweede geval: geniet van de smaaksensatie. 😉

Hoe sta jij tegenover suiker? Snoep je regelmatig? Of blijft het uit je huis.

Ik ben benieuwd naar je verhaal dus vermeld het gerust onderaan in de ‘comments’.