Deze 10 zaken zijn echt tijdverspilling!

“Nele, vanaf vandaag wil ik dat je elke dag een uur niets gaat doen”, zei mijn dokter enkele jaren geleden. “Een uur niets doen? Euh, echt niets?”, antwoordde ik vol ongeloof. “Yep, helemaal niets”, glimlachte mijn dokter. “Mag ik dat opsplitsen in een halfuurtje ’s morgens en een half uurtje ’s avonds?”, probeerde ik nog met een wanhopig gevoel. “Neen,” antwoordde hij, “een uur aan één stuk per dag niets doen, niet op te splitsen.” Paniek maakte zich meester van mij. “Dokter, ik heb hier echt geen tijd voor”, stamelde ik. “Oké mevrouw De Boeck, dan maken we er twee uren van!”, zei hij, terwijl hij me met een strenge blik aankeek. Hier viel niet te lachen. Ik kreeg amper adem. Want diegenen die me goed kennen, weten dat ik een bezige bij ben, iemand die niet kan stilzitten en voortdurend bezig is. Een uur niets doen zou dus een hele grote uitdaging worden.

Met een klein hartje begon ik eraan, diezelfde dag nog. Wat een saai uur bleek dat te zijn! Dat uur leek gewoonweg vijf uren te duren, ook al liep mijn timer af na 60 minuten. De volgende dag sloot ik mijn ogen en begon ik me op mijn ademhaling te focussen. Ik telde het aantal ademhalingen: inademen 1, uitademen 2, inademen 3, uitademen 4 en dit tot 10 om dan terug vanaf 1 te starten. Vraag me niet hoeveel ik er precies geteld heb op dat uur maar de tijd ging toch al sneller voorbij dan die eerste dag om dan na dag 3 of 4 plots te merken dat het uur maar 10 minuten leek te duren. Toen de timer afliep, kon ik mijn ogen niet geloven dat het uur al voorbij was. Het resultaat: ik voelde me zalig. Sindsdien weet ik wat echte rust met mijn lichaam en geest kan doen. Sindsdien mediteer ik ook (bijna) dagelijks. Ik raad het dan ook iedereen aan om dit te doen.

Wekelijks krijg ik in mijn praktijk over sommige opdrachten te horen: “Ik heb/had daar geen tijd voor.” En dan verdubbel ik – net als mijn dokter indertijd – ook de tijd. Hun blik spreekt altijd boekdelen. Ik denk dat mijn blik toen ook wel de moeite waard was geweest. 😉

Hebben we geen tijd? Of stellen we geen prioriteit? Dat zijn twee vragen die we onszelf moeten stellen. Want tijd hebben we allemaal: elke dag opnieuw hebben we 24 uren waarvan we ongeveer acht uren slapen. Op die manier blijven er nog 16 uren over. Als we rekenen dat we daarvan acht uren doorbrengen op ons werk, resten er ons nog 8 uren. Trek daar nog woon-werkverkeer af, tijd om te koken, om huishoudelijke taken te verrichten,… Stel dat er dus nog drie uren overblijven, waaraan besteed jij deze uren dan? Besteed jij je tijd nuttig of vul je die met nutteloze bezigheden?

Vorige week zei een jonge coachee nog tegen me: “Nele, ik heb daar geen tijd voor.” Ik stelde haar voor even haar schermtijd te raadplegen op haar iPhone: bleek dat ze die dag al 5 uren had doorgebracht op haar toestel. Daarom de belangrijke vraag: geen tijd of geen prioriteit?

Als iemand mij vertelt dat hij / zij geen tijd heeft om te sporten, vindt die persoon een sportief of gezond lichaam geen prioriteit. Als ik hoor dat men geen tijd heeft om gezond te koken en dat afhaalchinees of diepvriesmaaltijden dagelijkse kost zijn dan vindt die persoon een gezond leven geen prioriteit. Erger nog: hij of zij vindt zichzelf niet prioritair want als je jezelf graag ziet dan stop je je niet vol met ongezond voedsel. Dan weet je wat je eet en besteed je aandacht aan gezonde etenswaren. Geen tijd om af te spreken met je vrienden? Dan heeft die vriendschap voor jou geen prioriteit. Een telefoontje kan soms al heel veel betekenen voor die vriend van je.

Waar ligt jouw prioriteit? Besteed je veel tijd aan nutteloze bezigheden? Zaken die pure tijdverspilling zijn? Zaken waarvan je nadien denkt: “Ik had beter iets anders gedaan i.p.v. wat ik nu heb gedaan?”

Hier kan je maar liefst 10 zaken vinden die tot de categorie tijdverspilling behoren. Heb je er nog? Vul gerust aan in de “comments” onderaan dit artikel.

 

1-               Scrollen op sociale media.

“Even Insta/Facebook checken”, denk je… en voor je het weet zijn we een uur verder, terwijl het bewezen is dat sociale media je een slechter gevoel kunnen geven en je zelfbeeld kunnen ondermijnen.

 

2-               Televisie kijken.

Nog zo’n dooddoener. Hiervan leer je echt niets bij. Uiteraard zijn er boeiende programma’s waar je wel iets van opsteekt maar de meeste zijn gewoon tijdvulling. Ik zal tv kijken altijd combineren met iets anders zoals strijken, werken op de laptop, enz.

 

3-               Voortdurend klagen over iets wat je zelf kan veranderen.

Je hebt je leven zelf in handen dus jij kan er ook mee doen wat je wil. Klagen dat je bent bijgekomen in gewicht? Hier kan je iets aan veranderen: sporten, op je eetgewoontes letten,... Klagen over die ene vriendin die zich moeit met je leven? Bespreek dit met haar of ga die vriendin even uit de weg. Klagen over het weer? Niets of niemand houdt je tegen om zonnigere oorden op te zoeken. Voor alles bestaat er een oplossing: grijp ze.

 

4-               Voortdurend klagen over zaken die je toch niet kan veranderen.

We hebben over vele zaken geen controle maar we hebben wel controle over onszelf. Dus waarom klagen over iets wat we niet kunnen veranderen? Laat het los! Focus je op andere zaken! Het is niet moeilijk hoor: je moet het gewoon doen, dat loslaten. Loslaten kan je leren en hoe meer je het doet, hoe beter je erin wordt.

 

5-               Een relatie hebben met iemand omdat je je anders verveelt en maar alleen bent of omdat je niet alleen kan en wil zijn.

Willen we niet juist die ene speciale persoon waar we ons 100% goed bij voelen? Die ons aanvult en ons leven verrijkt? Vaak hoor ik van klanten dat ze bij iemand blijven omdat ze het gemakkelijk vinden en ze anders maar alleen zijn.
Geloof me: voor iedereen is er die ene persoon waarmee je leven nog leuker wordt. Neem dus niet zomaar de eerste de beste. Jij bent het waard om een geweldige persoon in je leven te hebben, iemand die jou naar waarde kan schatten en nog meer laat stralen en groeien.

 

6-               Altijd gelijk proberen te krijgen in conversaties.

Wil je gelukkig zijn of wil je gelijk hebben? Dat is een vraag die ik stel aan mijn coachees of aan mijn kinderen maar soms ook aan mezelf. Misschien heb je gelijk, misschien ook niet. Maar proberen om de mening van een ander om te buigen naar jouw mening? Onbegonnen werk waar veel energie in kruipt die je beter besteedt aan iets anders. Wanneer die persoon het niet wil inzien, geef je beter op en laat je hen beter gaar koken in hun sop. Het kan ook zijn dat jij helemaal fout bent. Dan moet je die fouten ook durven toegeven. 
Iedereen heeft recht op zijn of haar mening: respecteer die mening ook.

 

7-               Een ander zijn problemen oplossen.

Het is toch zo gemakkelijk: kijken naar de problemen van een ander en die trachten op te lossen… en die van onszelf negeren.

Als we de problemen van een ander oplossen, zien we onze eigen problemen niet en moeten we de daarbij horende ongemakken ook niet voelen. Zorg ervoor dat je eigen leven op de rails staat en hou je zoveel mogelijk buiten de zaken van een ander. Soms doen we hiermee meer kwaad dan goed. 
We kunnen enkel een luisterend oor zijn maar de zaken oplossen? Neen, dat moet die persoon zelf doen. Op zijn of haar eigen manier. Wij kunnen er alleen proberen zijn voor hen maar iedereen lost zijn eigen "shit" op. Ieder zijn verantwoordelijkheid. “Not my circus, not my monkeys”, is een Pools gezegde dat hier echt wel van toepassing is.

 

8-               Iets doen om een ander gelukkig te maken terwijl je er zelf ongelukkig bijloopt.

Dit wordt heel vaak gedaan, jammer genoeg. "Ja maar, het moest van mijn man/vrouw/moeder/vader/baas!" Hierin is het zo nodig om "neen" te leren zeggen. Denk nu gewoon even aan je eigen geluk: wat maakt jou gelukkig? Waar word jij blij van? En zet jezelf eens op de eerste plaats: dat ben je immers waard.

 

9-               Proberen om iemand van je te laten houden terwijl die persoon eigenlijk niet geïnteresseerd is in jou.

In punt 5 heb ik het al geschreven maar ik herhaal het hier nog eens. Ergens loopt die ene persoon rond die jou wel naar waarde kan schatten en van je houdt zoals je bent. Steek dus je energie niet in diegene die jou niet ziet staan. Blijf dan gewoon even alleen om terug van jezelf te leren houden. Hou jij van jezelf? Dan trek je automatisch de persoon aan die ook van jou houdt.

 

10-            Valse problemen creëren zodat je de echte problemen niet moet oplossen.

Het is niet gemakkelijk maar eigenlijk moeten we gewoon de oorzaak aanpakken en er gewoon voor gaan. Het is ook niet leuk om grote problemen aan te pakken maar bekijk het als uitdagingen die je moet aangaan om te kunnen groeien in het leven. Elke uitdaging kan je dan stap voor stap aanpakken. Weet ook dat je er niet alleen voor staat: er is altijd iemand op wie je kan rekenen.

 

Wat vind jij regelrechte tijdverspilling? Voel je vrij om dit lijstje hieronder aan te vullen en wees op die manier een inspiratie voor anderen.