8 zaken die echte tijdverspilling zijn

We hebben allemaal 24 uren per dag waarvan we ong. 8 uren slapen. Dus houden we nog 16 uren over. Acht uren daarvan besteden de meesten onder ons op de werkvloer. Reken daar nog woon-werkverkeer en lunchtijd bij: neem nu dat er nog 5 uren per dag over schieten. 

Vijf uren die we zeer nuttig kunnen gebruiken zoals quality time met het gezin, een uitje met vrienden, huishoudelijke klusjes, sporten ... En toch hoor ik langs alle kanten: "Nele, we hebben geen tijd". 

Dus vraag ik steeds: "Geen tijd? Of geen prioriteit?". Want tijd hebben we allemaal: het hangt alleen af hoe we die tijd gebruiken. Als iemand mij vertelt dat ie geen tijd heeft om te sporten, vindt die persoon een sportief of gezond lichaam geen prioriteit. Als ik hoor dat men geen tijd heeft om gezond te koken en dus afhaalchinees of diepvriesmaaltijden dagelijkse kost zijn: die persoon vindt een gezond leven geen prioriteit. Erger nog: hij of zij vindt zichzelf niet prioritair: want als je jezelf graag ziet ga je je niet volstoppen met ongezond voedsel. Dan weet je wat je eet en besteed je aandacht aan gezonde etenswaren. 

Geen tijd om af te spreken met je vrienden? Dan heeft die vriendschap voor jou geen prioriteit. 

Maar we maken wel tijd voor nutteloze zaken: zaken die puur tijdverspilling zijn. Zaken waarvan we achteraf denken: "ik had beter dit gedaan ipv wat ik nu heb gedaan."

Hier geef ik maar liefst 8 zaken die tijdverspilling zijn (vul gerust aan in de comments onderaan dit artikel). 

 1. Televisie kijken: dit vind ik nu eens echt tijdverspilling. Je leert er niets van bij. Uiteraard zijn er boeiende programma's waarvan je wel iets opsteekt maar het meeste is gewoon tijdvulsel. Ik zal tv kijken steeds combineren met iets anders zoals strijken, werken op de laptop etc. 
 2. Een relatie hebben met iemand omdat je je anders verveelt en maar alleen bent of omdat je niet alleen kunt en wilt zijn.
  Willen we niet juist die ene speciale persoon waar we ons 100% goed bij voelen? Die ons aanvult en ons leven verrijkt? Vaak hoor ik van klanten dat ze bij iemand blijven omdat ze het gemakkelijk vinden en ze anders maar alleen zijn.
  Geloof me: voor iedereen is er die ene persoon waarmee je leven nog leuker wordt. Neem dus niet zomaar de eerste de beste. 
 3. Een ander zijn problemen oplossen. 
  Als we een ander zijn problemen oplost, zien we onze eigen problemen niet en moeten we de daarbij horende ongemakken ook niet voelen. Zorg ervoor dat je eigen leven op de rails staat en hou je zoveel mogelijk uit een ander zijn zaken. Soms doen we hiermee meer kwaad dan goed. 
  We kunnen enkel een luisterend oor zijn maar de zaken oplossen? Neen, dat moet die persoon zelf doen. Op zijn of haar manier. Wij kunnen alleen er voor hen zijn maar iedereen lost zijn eigen "shit" op. 
 4. Altijd gelijk proberen te krijgen in conversaties.
  Misschien heb je gelijk, misschien ook niet. Maar proberen de anderen hun mening naar jouw mening te zetten? Onbegonnen werk waar veel energie inkruipt dat je beter besteed in iets anders. Wanneer die persoon het niet wil inzien, geef je beter op en laat je hen beter gaar koken in hun sop. Het kan ook zijn dat jij helemaal fout bent. Dan moet je ook die fouten durven toegeven. 
  Iedereen heeft recht op zijn of haar mening: respecteer die mening ook. 
 5. Iets doen om een ander gelukkig te maken terwijl je zelf er ongelukkig bijloopt.
  Dit wordt heel vaak gedaan, jammer genoeg. "Ja maar, het moest van mijn man/vrouw/moeder/vader!". Hierin is het zo nodig om "Neen" te leren zeggen. Denk nu gewoon even aan je eigen geluk: wat maakt jou gelukkig? Waar word jij blij van? En zet jezelf eens op de eerste plaats: dat ben je immers waard.
 6. Constant klagen over iets dat je zelf kunt veranderen. Je hebt immers je leven zelf in handen dus kun jij er ook mee doen wat je wil. Klagen dat je bent bijgekomen in gewicht? Hier kun je iets aan doen: sporten, op je eten letten ...
  Klagen over die ene vriendin die zich moeit met je leven? Zeg er iets van of ga die vriendin even uit de weg. Klagen over het weer? Niets of niemand houdt je tegen om zonnige oorden op te zoeken. Voor alles is er een oplossing: grijp ze. 
 7. Valse problemen creëren zodat je echt problemen niet moet oplossen. Soms moeten we gewoon de oorzaak aanpakken en er echt voor gaan. Het is niet leuk om grote problemen aan te pakken maar bekijk het als uitdagingen die je echt moet aangaan om verder te raken in het leven. 
 8. Proberen om iemand van je te laten houden terwijl die persoon eigenlijk niet geïnteresseerd is in jou. In punt 2 heb ik het al geschreven maar ik herhaal het hier nog eens. Er loopt ergens die ene rond die jou wel naar waarde kan schatten en van je houdt zoals je bent. Steek dus je energie niet in diegene die jou niet ziet staan. Blijf dan gewoon even alleen om terug van jezelf te leren houden. Hou jij van jezelf? Dan trek je automatisch de persoon aan die ook van jou houdt. 

Zoals ik al schreef in het begin van het artikel: voel je vrij dit lijstje aan te vullen met wat jij tijdverspilling vindt en inspireer zo anderen.