Zes redenen waarom sporten goed is voor je mentale welzijn!

Ik weet het, ik weet het: we hebben het allemaal druk. Soms is het heel moeilijk om een beetje tijd te vinden voor onszelf. We staan klaar voor iedereen rondom ons, focussen ons op het werk en/of onze studies, we steken tijd in ons gezin en hebben sociale verplichtingen waar we niet onderuit kunnen.

En wijzelf? Tja, wij komen op de laatste plaats. Herkenbaar? Soms willen we wel tijd maken voor onszelf maar dan kunnen we niet echt kiezen wat we juist zullen doen. Willen we dat ene boek lezen dat al even onaangeroerd op het nachttafeltje ligt? Of willen we mediteren? Of die ene Netflix-serie bekijken die al een tijdje op ons verlanglijst staat maar waarvoor de tijd ons ontbrak? Of willen we sporten? Allemaal goed voor onszelf en ons mentale welzijn.

Ja, je leest het goed: sporten speelt een cruciale rol in het bevorderen van ons mentale welzijn. Dus als je denkt dat het enkel positief is voor je fysieke gezondheid, lees dan maar snel verder en ontdek waarom sporten zo belangrijk is voor onze mentale gezondheid en welzijn!

1.      Het vermindert stress.

Stress … velen onder ons krijgen er vaak mee te maken. Sommigen onder ons staan zelfs onder voortdurende stress. Dan is sporten een geweldig middel om onze stress te verminderen.

Wanneer we stress hebben, produceert ons lichaam cortisol, het stresshormoon. Door regelmatig te sporten verlaagt het cortisolniveau en vermindert de stress in ons lichaam.

Daarom kan joggen, fietsen, zwemmen, yoga of crosstrainen echt zoveel deugd doen. Je wordt er bovendien gelukkig van want tijdens het sporten worden endorfines aangemaakt (de gelukshormonen) die een kalmerend en euforisch effect hebben.

Waar wacht je nog op? 😉

 

2.      Het verbetert onze stemming en onze geestelijke gezondheid.

Ik schreef het al in het puntje hierboven: door te sporten worden endorfines aangemaakt dus als we regelmatig bewegen, krijgen we een vermindering van gevoelens zoals angst, depressie en eenzaamheid.

Door te bewegen wordt de bloedtoevoer naar de hersenen immers verhoogd wat kan leiden tot verbeterde cognitieve functies en een beter gevoel van eigenwaarde. Bovendien zal ons lichaam er steeds beter en beter gaan uitzien en dat geeft ons ook wel een mentale kick!

 

3.      Het boost ons zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen … mijn dada … 😊 Ik kan echt spreken uit ervaring dat niet enkel mijn eigen tips en tools tot mijn verhoogde zelfvertrouwen hebben geleid, maar ook het sporten.

Het doet echt deugd te merken dat je fysieke vaardigheden verbeteren. Als je dan je doel hebt bereikt, voel je het vertrouwen in jezelf groeien.

 

Toen ik jaren geleden trainde voor de Mont Ventoux (het is uiteindelijk niet doorgegaan maar staat nog steeds op mijn bucketlist) en ik kon voor het eerst in de Ardennen enkele pittige hellingen oprijden en zelfs als eerste de top bereiken (waarbij ik enkele sportleerkrachten had verslagen), voelde ik mij zo toppie! Ik had het gedaan! Ik, die als tiener de lessen Lichamelijke Opvoeding op school echt verafschuwde en geen conditie had, had zowaar een super sportprestatie geleverd. 😊

Geloof me, dat zelfvertrouwen spreidt zich dan enorm uit want ook op andere vlakken zal je dit voelen.

 

4.      Het geeft een gevoel van verbondenheid en boost je sociale leven.

Of je nu alleen sport of je sport in een team of je gaat gewoon wandelen met je hond (dat is ook een sport), het contact met anderen kan een gevoel van verbondenheid en steun bieden, wat op mentaal vlak ook een enorme boost geeft.

Alleen sporten en toch verbondenheid voelen? Hoe kunnen we dat verklaren? Als ik alleen ga lopen, kom ik andere lopers tegen. Ik groet ze. Ik voel me verbonden met hen.

Of zelfs als ik thuis alleen sport, weet ik op de een of ander manier dat ik niet alleen thuis aan het sporten ben. Er kan altijd iemand op hetzelfde moment hetzelfde idee hebben gekregen. Dat doet iets met je.

 

5.      Het verbetert onze slaapkwaliteit.

Een goede nachtrust is van cruciaal belang voor een gezonde geest. Ik heb persoonlijk ondervonden dat ik dieper slaap sinds ik sport. Het is bovendien wetenschappelijk bewezen dat sporten een regelmatig slaap-waakritme bevordert.

 

6.      Het zorgt voor afleiding en ontspanning.

Na de dagdagelijkse beslommeringen kan sporten echt wel een welkome afleiding zijn: even ons hoofd leegmaken tijdens een fietstochtje of looppartijtje. Het maakt onze geest vrij van eventuele zorgen en negatieve gedachten.

Voor sommigen betekent sporten echt een vorm van meditatie waarbij ze leven in het hier en nu en hun gedachten even opzij kunnen gezet worden.

 Uiteraard hebben we soms geen zin om – na een drukke werkdag – te starten met sporten. De start is moeilijk, maar eenmaal je bezig bent, komen die endorfines vrij en zijn we zo blij dat we gestart zijn.

 Zelf heb ik de oplossing gevonden: vaak kruip ik gewoon mijn spinningfiets of crosstrainer op en combineer ik het sporten met het bekijken van een film of serie. Ik sla twee vliegen in een klap: ik sport en ondertussen kan ik die serie bekijken die al een tijdje op mijn verlanglijst stond. 😉

Tweemaal ontspanning dus en een extra portie me-time!

Kortom, sporten is niet alleen gezond voor ons lichaam maar het heeft ook tal van voordelen voor ons mentale welzijn. Trek dus die sportschoenen aan en start vandaag nog!

Heb je weinig tijd? Op het internet vind je tal van 7-minuten workouts die voldoende zijn om je mentale en fysieke welzijn te boosten!

Welke sport beoefen jij graag? Of misschien wil je vanaf nu meer gaan sporten, nu je al deze voordelen kent?