10 zaken die je moet onthouden als het nog eens tegenzit ...

We hebben allemaal eens een moment/dag dat het tegenzit. En ja, ik ook! We zijn immers mensen, en wij kunnen het wel eens moeilijk hebben. Ik ga je hier 10 zaken vertellen die je in je achterhoofd moet hebben als het nog eens tegenzit!

 1. Zelfs de kleinste stap is vooruitgang. Ook al heb je iets kleins gedaan vandaag richting je doel: het is nog altijd beter dan geen stappen te nemen. Daarom, wat kun je vandaag nog doen om dichter bij je doel te raken?
 2. Je moet niet alles op voorhand weten om de eerste stap te kunnen zetten. Hoe vaak hoor ik niet in mijn praktijk: "als ik nu eens wist of het mij zou lukken ...". Hoe kun je het nu weten als je het niet doet? We zijn geen waarzeggers, we kunnen onze toekomst niet voorspellen. We kennen enkel ons verleden en huidige situatie, de rest zal wel duidelijk worden. We moeten het niet op voorhand weten, we zullen wel zien wat er gebeurt. Jij bepaalt je toekomst ...
 3. Als je voelt dat het vast zit, is het tijd om te veranderen. Ken je dat gevoel dat je gefrustreerd rondloopt omdat het maar niet lukt? Goed nieuws! Dat wil zeggen dat de verandering gestart is. 
 4. Niets verandert als er niets verandert. Wanneer je steeds hetzelfde doet en je krijgt niet het gewenste resultaat, moet je het niet blijven herhalen of je krijgt datzelfde resultaat. Dus verander je tactiek en je zult een ander resultaat hebben. 
 5. Een nieuw begin kan aanvoelen als een einde. Vaak komt er een einde aan iets als je met iets nieuws wil starten. Een klein voorbeeld: als je vanaf nu wil vermageren, kan dit het einde betekenen van die heerlijke koffiekoeken elke ochtend, of als je dagelijks wil sporten, betekent dit misschien het einde van het bingekijken van je favoriete tv-programma. 
 6. Mooie zaken in je leven kunnen pas gebeuren als de negativiteit uit je leven is. Zo had ik een klant die zeer neerbuigend over mannen deed. Ze was - als het ware  - een echte feministe. Pas toen ze positiever begon te praten over mannen, kwamen de juiste mannen op haar pad. Inmiddels is ze gelukkig samen met haar droomman en is ze 7 maanden zwanger.
 7. Geloof wat je hart zegt, niet wat anderen je zeggen.
  We laten onze mening of beslissing veel afhangen van wat anderen zeggen. Stop hier gewoon mee: we hebben anderman's mening niet nodig; We moeten luisteren naar ons eigen gevoel, ons eigen hart. Wij vrouwen kunnen hier wat van. Voorbeeld: als we samen met vriendinnen gaan winkelen, vragen we steeds in het pashokje naar de mening van onze vriendinnen of ... de verkoopster. Halloooooooooooo???? Er is daar toch een spiegel? En we zien toch zelf of het ons past of niet?
 8. Stop met piekeren. Wat gebeurt, gebeurt. Hoeveel keer kwam er niet in je hoofd op: "wat als ..."? Als iets moet gebeuren, zal het sowieso gebeuren. En als het zich dan voordoet, dan kun je nog altijd naar een oplossing zoeken. Dit hoef je niet op voorhand te doen: dat piekeren vreet enorm veel energie van je. Zo had ik tijdens een outdoor een klant die de indianenbrug over moest. Ze zat al de hele tijd te piekeren over het feit dat ze kon vallen. Terwijl ze vasthing aan de "levenslijn". Ze had er de hele nacht niet van geslapen. En ja hoor ... het gebeurde: ze viel. En ik begeleidde haar er terug op. Achteraf moest ze hier zo hard om lachen: ze had immers alle scenario's in haar hoofd in geval van een val maar toen het zover was, paste ze geen enkel scenario toe. Het verliep niet zoals ze had voorzien en het deed deugd. En het was helemaal niet zo eng als ze gedacht had, integendeel. De kick die ze toen voelde, zal ze nooit meer vergeten. 
 9. Als het zo moet zijn, zal het gebeuren, op het juiste moment, op de juiste plaats en voor de juiste reden. Dit is duidelijk, niet? We kunnen het immers niet tegenhouden. Daarbij: alles gebeurt met een reden. Ok, soms moeten we hard zoeken naar die reden, maar er is een reden. 
 10. Het beste moet nog komen. En dit is het belangrijkste wat je moet onthouden van deze 10 zaken. Dat het beste jou nog moet overkomen. Daarom ... geef nooit op en blijf in jezelf geloven. En onthou ... de zon komt altijd op. 

Voilà, 10 goeie zaken die je moet onthouden voor als het nog eens tegenzit. Wanneer zat het voor jou onlangs nog tegen? En wat heb je er aan gedaan? Laat het zeker eten hieronder in de "comments" en wees zo een inspiratie voor anderen.

Ik wens je alvast een fijn eindejaar en een fantastisch begin van 2017! 

Tot volgend jaar! :-)

Een energieke knuffel,

Nele