10 zaken waarmee je onmiddellijk moet stoppen jezelf aan te doen

We doen onszelf wat aan. We doen onszelf veel aan. Wat we anderen niet durven aandoen, doen we wel onszelf aan. Waarom zijn we niet liever voor onszelf en zetten we anderen vóór ons? Eén reden: ons zelfbeeld is te laag, we zien onszelf niet zo graag. We houden meer van anderen. 

En dit kan keren! Dit kan jij alleen veranderen. Door vanaf vandaag al deze 10 zaken jezelf niet meer aan te doen. En stilaan terug van jezelf houden: stap voor stap. Want jij bent het waard om terug van jezelf te houden.

Klaar om het aan te pakken? START!

 1. Jezelf steeds de schuld geven: stop er onmiddellijk mee jezelf steeds de schuld te geven als er eens iets fout loopt. Jij hebt niet de schuld van alles. Sommigen onder ons voelen zich al schuldig als anderen iets laten vallen, gewoon ... omdat ze in dezelfde ruimte waren. Het kan gebeuren ... so what! 
 2. Overanalyseren en piekeren. "Wat als ..." Dit is een Belgisch tv-programma en dat moet zo blijven. Het zinnetje "Wat als" mag niet in ons hoofd rondspoken.  We denken teveel. We denken al dat we weten wat er aan zal komen terwijl we het hele verhaal niet kennen. En we zullen het hele verhaal nooit kennen. Net als onze toekomst: die kunnen we nu ook nog niet voorspellen. We kunnen alleen weten wat er nu op dit eigenste moment gebeurt. We moeten dan ook in het nu leven en niet in het verleden of in de toekomst. 
  Ook met onze relaties: als er een partner zich anders gedraagt of iets heeft gezegd waarbij je twijfels hebt, vraag het dan op de man/vrouw af en begin niet alles te analyseren ... Meestal zit je ernaast. 
 3. Kansen vrezen. We durven geen kansen te nemen, want stel dat het toch niet goedkomt? Dit kun je alleen maar te weten komen als je de kans grijpt. Ik heb vroeger zoveel kansen misgrepen en ik was blij dat ze later nog eens op mijn pad kwamen zodat ik er wel kon opspringen. Echter, enkele kansen heb ik misgelopen en daar heb ik spijt van gehad. Kijk, als een kans zich aandient, neem ze met beide handen vast en ga ervoor. Ik zeg het: je kunt maar pas weten of het een goeie was als je het beleeft. Je kunt het niet op voorhand voorspellen. Gewoon doen!
 4. Een anderman's leven leiden (of lijden?). Vaak leven we het leven van anderen en niet dat van onszelf. Hoe vaak krijg ik in mijn praktijk niet te horen: "Dat moe(s)t van ons vader." of "Ons mama heeft dat geregeld" of "Mijn parter vond dat ik dat moest doen". En jij? Wat wil jij? Wil jij dit leven? Wil jij je ongelukkig voelen voor het geluk van een ander? Je hebt maar 1 leven: leid dit dan! Of wil je lijden? Doe wat jij wil en niet wat een ander wil.
 5. In het verleden leven. Wat in het verleden is gebeurd, is gebeurd en dit kunnen we niet meer veranderen. Zie het als een les waarvan we kunnen leren. Grijp niet altijd terug naar het verleden, ik schreef het al: je leeft NU. Mijn mama heeft geen gemakkelijke jeugd gehad en vaak hoor ik haar vertellen over haar problematische kindertijd. Terwijl ze nu wel een geweldig leven leidt maar het niet wil zien omdat ze met haar hoofd teveel in het verleden zit. Ik ben vroeger gepest geweest, zwaar gepest zelfs maar mij hoor je hier niet over praten in de slachtofferrol tegenover mijn kinderen. Het pesten heeft me gemaakt tot wie ik nu ben en dat is een sterke en zeer positieve persoon. Ik ben een vechter (in positieve zin) en een doorzetter en ik sta in mijn kracht van het NU.
 6. Tegen jezelf liegen. Nog zoiets dat we onszelf veel aandoen. Zeggen dat je gestopt bent met roken, terwijl je stiekem wekelijks nog eentje rookt terwijl niemand het ziet. Of zeggen dat je maar 4 cava's hebt gedronken op 1 avond terwijl je dagelijks een halve fles wijn erdoor jaagt. Ben jij dit waard? Is jouw lichaam jou zoveel waard? Zie jij jezelf zo graag dat je je lichaam de verdoemenis injaagt? Ik zeg niet dat je niet mag drinken (ik lust ook af en toe een glaasje), maar wees er eerlijk in. En als het teveel is: denk er eens over na waarom je liegt. Stop te liegen tegen jezelf. Jij bent diegene die 24/7 bij jezelf is: heb er dus respect voor. 
 7. Jezelf naar beneden halen. "Kieken dat ik ben!". "Lompe geit!". "Tja, ik ben niet zo slim als ik eruit zie hoor". Deze zinnen hoor ik vaak in mijn omgeving. En dit doet mij pijn. Want we durven zo'n zaken niet tegen anderen zeggen, maar onszelf zitten we wel uit te schelden / foeteren. Of als we een compliment krijgen ... Hoe vaak heb ik al niet gehoord toen ik een compliment over een mooi kleedje gaf: "Dit? Maar dat is al oud hoor!" of "dat koste maar zoveel euro!" . Dit hoef ik niet te weten! Ik wou alleen zeggen dat het een mooi kleedje was. De rest moest ik niet weten. Krijg je een compliment, dan is het enige juiste antwoord: DANKJEWEL. 
 8. Je dromen neerhalen. Mijn jongste dochter (8 jaar) kwam een tijdje geleden huilend van school. Haar droom is om singer-songwriter te worden èn op te treden voor een vol Belgisch Sportpaleis. Bleken enkele klasgenootjes die namiddag tegen haar gezegd te hebben: "daar kun je nooit centjes mee verdienen en dat lukt je toch nooit". Mijn lieve schat was hier helemaal ondersteboven van en kwam tot de conclusie dat kassierster in een supermarkt misschien beter was. Tja, dan heeft ze pech natuurlijk dat haar mama coach is. :) Ik heb haar gesproken over Prince, Milow, Emma Bale, Stan Van Samang, Lady Gaga, Dimitri Vegas & Like Mike ... en verteld dat zij ook veel tegenkanting kenden maar zie wat ze bereikt hebben. Het kind haar oogjes begonnen te glinsteren en onmiddellijk nam ze haar schriftje uit haar boekentas waarin ze enkele liedjes had geschreven. Ik ben alvast haar grootste fan. Ga voor je droom en laat niemand je droom afnemen (en zeker jezelf niet). Blijf erin geloven.
 9. Je behoeften negeren. Wat jij wil, wat jij nodig hebt, daar moet je voor gaan. Zet je noden en behoeften niet opzij voor een ander. Een heel stom voorbeeld hiervan is naar toilet gaan. Wanneer we dringend moeten plassen, houden we ons vaak in omdat we de persoon tegen wie we praten niet willen onderbreken, of omdat we persé dat dossier willen afhebben. Terwijl onze blaas op springen staat! Als je moet plassen, moet je plassen dus haast je naar die toiletten. Een ander behoefte is knuffelen. Wetenschappelijk is bewezen dat we beter ontwikkelen als we dagelijks knuffelen. Toch durven we onze knuffels (die we echt willen en nodig hebben) niet vragen uit angst om afgewezen te worden. Het eerste wat ik vraag als ik bij mijn vriend binnenkom, is een dikke knuffel. En mijn klanten vraag ik soms ook: "wil je een knuffel? Kom, dan geef ik je deze!". Dit kan zo'n deugd doen! 
 10. Zaken doen die we niet leuk vinden. Omdat het moet of omdat een ander het van ons verwacht. Wiens leven is dit? Het hunne of het jouwe? Stop ermee zaken te doen die je echt niet leuk of lekker vindt. Je hebt steeds een keuze: je bent immers geen boom! Je hoeft niet te blijven staan als je het niet leuk vindt, je kunt steeds weggaan. Aan jou de keuze. 

Zo, begin vandaag al met deze 10 zaken te stoppen en je staat morgen al veel verder. Want jij bent het waard om het beste van jezelf naar boven te halen en dit ook te laten zien. Met welk punt ga jij eerst stoppen? Laat het zeker weten in de "comments" hieronder en wees zo een inspiratie voor anderen.