De volgende situatie is zo herkenbaar. 😊 Het leven wordt even drukker: de dagen lijken korter en je hebt het gevoel dat je niet alles klaar krijgt op een dag. Bijgevolg maak je je dagen langer, je kruipt later in je bed om toch nog dat ene werkje af te krijgen. ’s Morgens heb je het dan weer moeilijker om dat bed uit te geraken want je bent nog moe en je beseft wat er die dag nog allemaal moet gebeuren.
Bovendien maak je je kostbare tijd nog kostbaarder door hem aan anderen te geven in plaats van aan jezelf.
Gevolg: een enorme energiedaling en je zelfbeeld is ook niet meer wat het geweest is.
Zelfvertrouwen is als een spier. Dat heb ik al in verschillende blogs geschreven en ik zeg het ook dagelijks tegen mijn coachees.
Als je er niet aan blijft werken, verslapt het.
Vergelijk het met je buikspieren: je kan maanden trainen en op je voeding letten om die sixpack te krijgen, als je daarna niet meer traint, verdwijnen die spieren sneller dan dat ze gekomen zijn. 😉
Ik ben in diezelfde valkuil getrapt…. Als coach had ik jaaaaaaaarenlang ook aan mezelf gewerkt. Ik stond dus krachtig in het leven. Maar de afgelopen tijd waren er een aantal zaken gebeurd waardoor ik minder tijd voor mezelf maakte en nog meer klaarstond voor anderen.
De dagelijkse oefeningen die ik deed om krachtig te blijven staan, deed ik niet meer dagelijks, zelfs niet meer wekelijks. “Ik heb het te druk, ik doe het morgen misschien.”
Mijn lichaam en mijn innerlijke zelf voelden plots anders aan. Ik lieg: het gebeurt niet plots maar ik werd me er bewuster van dat ik veranderd was.
Op een Belevingsdag om beter te leren ademen, om te weten te komen hoe we ons lichaam kunnen helen op een natuurlijke manier, kwam ineens de “BAM”!
“Neleke, je hebt niet meer getraind en die zelfvertrouwenspier is verslapt!”
En laat dat zelfvertrouwen nu een fundamenteel onderdeel zijn van wie wij zijn en hoe we ons voelen in de wereld.
Wanneer we zelfvertrouwen hebben, stralen we kracht en veerkracht uit. Bovendien kunnen we uitdagingen beter aan.
Toch heb ik die essentiële spier de laatste maanden verwaarloosd. Waarschijnlijk ben ik niet de enige en beseffen nu vele mensen dat ze het beter wel hadden blijven verder doen. 😉
Gelukkig is er een krachtig tegengif: voortdurende persoonlijke ontwikkeling. Dit betekent niet dat je constant grote stappen moet zetten of enorme veranderingen moet doorvoeren.
Het gaat erom dat je dagelijks bewust blijft werken aan jezelf, zelfs in zeer kleine stapjes.
Dit kan gaan over nieuwe vaardigheden leren, jezelf uitdagen om uit die comfortzone te stappen, aan zelfreflectie te doen en het begrijpen van je eigen denkpatronen.
Maar ook je oefeningen om die denkpatronen te verbeteren zoals dankbaarheidsoefeningen (waar ik hier en hier al over schreef) en affirmatieoefeningen waarin je alleen maar positieve zaken over jezelf schrijft.
Persoonlijke ontwikkeling kan vele vormen aannemen en kan voor iedereen anders zijn. Misschien wil je een nieuwe hobby uitproberen, een boek lezen over persoonlijke ontwikkeling, een online cursus volgen of regelmatig mediteren om dat drukke brein van je te laten kalmeren.
Wat het ook is, het is belangrijk om actief bezig te blijven met groeien en leren.
Naast die persoonlijke ontwikkeling is actie enorm cruciaal om je zelfvertrouwen op te bouwen. We moeten al die kennis in de praktijk brengen door de oefeningen dagelijks te herhalen maar ook door onszelf bloot te stellen aan nieuwe situaties. Zo bouwen we veerkracht op en vergroten we ons zelfvertrouwen.
Wat kan je doen?
1. Reflecteer over je successen.
Sta even stil bij wat je allemaal al hebt bereikt: je grote en je kleine successen. Dit kan door dagelijks je dankbaarheidszinnen op te schrijven of door simpelweg ’s avonds te reflecteren over zaken die wel goed gingen. Door je aandacht te richten op wat je hebt bereikt, vergroot je je gevoel van eigenwaarde en je competenties.
2. Daag jezelf uit.
“Ik kan dat niet,” mag niet in je woordenboek staan. Heb je het nog nooit eerder gedaan, dan is het nu tijd om ermee te starten en het te doen. Of zoals Pipi Langkous haar beroemde woorden uitsprak: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik zal het wel kunnen.”
Stap uit die comfortzone, ga nieuwe uitdagingen aan.
Door jezelf uit te dagen leer je nieuwe vaardigheden en boost je je zelfvertrouwen aanzienlijk. Begin klein met iets waar je een beetje nerveus voor bent en bouw het dan geleidelijk aan op.
Ikzelf kon tot enkele weken geleden ook geen spuitjes zetten bij mijn hond maar omdat hij geen pilletjes meer wilde, heb ik de dierenarts gevraagd om mij te leren spuitjes toe te dienen. Nu voel ik me een “echte dierenartsassistente” als ik mijn hond zijn dagelijkse antibiotica toedien. 😉 Bovendien vinden mijn kinderen het stoer dat ik zo’n “badass-mom” ben! 😊
3. Omring je met positieve mensen.
De mensen met wie je omgaat hebben zo’n grote invloed op je gemoedstoestand. Zorg er dus voor dat je omringd bent door positieve en ondersteunende mensen die geloven in jou. Als je daarvoor een aantal mensen moet bannen uit je leven, dan is dat maar zo. Trust me, dat is niet gemakkelijk maar wel nodig. Been there, done that!
4. Spreek tegen jezelf zoals je tegen een vriend zou praten.
Hoe spreek je tegen jezelf? Haal je jezelf vaak naar beneden? Doorbreek dit patroon en praat tegen jezelf zoals je tegen een goede vriend zou praten.
Wees bemoedigend en ondersteunend. Focus op die sterke punten van je!
5. Vergeet de tegenslagen in je leven niet.
Die zijn immers een onvermijdelijk deel van het leven. We maken allemaal fouten en het is belangrijk om te leren van die fouten en door te gaan.
Laat je dus niet ontmoedigen maar bekijk het als kansen om te groeien en te leren.
6. Vier die successen.
Je moet niet enkel reflecteren over wat goed ging en gaat, maar je mag het ook vieren. Maak hier tijd voor, hoe klein die successen ook lijken.
Doe iets leuks voor jezelf of deel het met mensen die belangrijk voor je zijn.
Zo versterk je je gevoel van eigenwaarde en motivatie.
7. Zoek hulp als je het nodig hebt.
Als je worstelt met je zelfvertrouwen, is het geen schande om hulp te zoeken. Het getuigt juist van kracht!
Een professional kan je begeleiden en je de nodige tools en skills aanleren die je nodig hebt om dat zelfvertrouwen te sterken.
Het opbouwen van zelfvertrouwen en innerlijke kracht kost tijd en inspanning. We moeten dus geduldig zijn met onszelf en elke vooruitgang vieren. Eenmaal we die zelfvertrouwenspier hebben getraind, moeten we die ook onderhouden!
En voor dat onderhoud moeten we nog steeds dagelijks tijd maken. Want wij zijn het waard!
Wat doe jij dagelijks om je zelfvertrouwenspier te onderhouden? Schrijf dit hieronder neer om anderen te inspireren.