Zo’n dikke negen jaar geleden schreef ik deze blog met 5 tips over hoe om te gaan met roddels.
Datzelfde artikel is bij radio MNM terechtgekomen en deze week vroegen ze me als experte om mijn gouden raad te geven.
Het roddelen is in negen jaar helemaal niet verminderd. Integendeel, er wordt nog dagelijks geroddeld.
In een wereld waar woorden als kleine en venijnige pijlen zijn, is het niet ongewoon om af en toe zelf ook getroffen te worden door geroddel. Of het nu op school, op het werk of in je vriendenkring is: roddels kunnen een enorme uitdaging vormen voor onze mentale gezondheid en ons zelfbeeld. Dat was ook duidelijk tijdens de radio-uitzending.
Toen ik dit weekend nadacht over een nieuw blogonderwerp, bedacht ik: als ik er nu eens zeven tips van maak in plaats van vijf.
Dus hier deel ik je graag mijn zeven tips:
1. Zoek steun bij diegenen die jij ten volle vertrouwt.
“In tijden van nood kent men zijn vrienden,” wordt er wel eens gezegd. Dat is ook zo. Praat daarom met je vrienden en familie die jou steunen, no matter what. Laat hen weten hoe jij je voelt. Vraag advies en steun. Samen kan je meer aan dan alleen.
2. Confronteer de roddelaars niet direct.
Negen jaar geleden schreef ik dat je de confrontatie mag aangaan met diegene die over je roddelt maar dan moet je wel 100% zeker zijn wie de roddels verspreidt. Bovendien moet je een hele goede aanpak hebben.
Ondertussen – we zijn allemaal ouder en wijzer geworden – weet ik ook dat het vaak beter is om een stap terug te zetten en even na te denken hoe je de situatie het beste kan aanpakken. Daarom deze tip: kies je wapens verstandig en wees tactvol in je reactie.
Wanneer je hen confronteert met de roddel, handel je het best op een kalme manier en blijf je beter uit emotie. Die emoties kan je daarna beleven, als je ergens bent waar je je veilig voelt, dus niet “in front of” de roddelaar.
3. Blijf rustig en ga niet in emotie.
Als de roddels je tegemoet komen als een wervelstorm, is het gemakkelijk om meegezogen te worden in die emotionele draaikolk.
Geloof me, alleen kalmte kan je redden. Adem dus goed in en uit en laat je niet meeslepen in die golf van emoties.
4. Focus op het positieve.
Laat het negatieve van de roddels je niet overschaduwen: er is nog altijd de wet van polariteit. Dat betekent dat er aan elke zaak een negatieve én een positieve kant is. Richt je daarom dus op de positieve aspecten van je leven. Wees dankbaar voor datgene wat wel goed loop, koester en vier het.
5. Vermijd het roddelen zelf.
“Doe een ander niet aan wat je zelf niet aangedaan wil worden.” Behandel de anderen dus zoals je zelf wil behandeld worden. Wees een bron van positiviteit i.p.v. mee te doen aan het roddelen. Hoor jij een roddel passeren? Zorg ervoor dat die bij jou stopt en laat de persoon die de roddel verspreidt, weten dat jij hier niet aan wil meedoen.
6. Boost je zelfvertrouwen.
Roddels kunnen een enorme deuk in ons zelfvertrouwen veroorzaken. We beginnen aan onszelf te twijfelen. Onthoud wat bekende sterren zingen: “What doesn’t kill you, makes you stronger.” Jij bent sterker dan je denkt. Ook al voel je die kracht soms niet: ze zit nog in jou!
Blijf dus werken aan je zelfvertrouwen en die innerlijke kracht door positieve affirmaties en zelfzorg. Anderen bepalen niet wie jij bent, jij bepaalt dat zelf. Nu mag jij bepalen dat jij zeer waardevol bent!
7. Laat het los.
Vandaag ben je misschien het onderwerp van de roddels, morgen is het iemand anders. Roddels zullen uiteindelijk vergeten worden of op z’n minst vervagen.
Verspil er dus geen energie aan maar richt je op zaken die er wel toe doen in je leven. Maak je leven gelukkig door het zelf te creëren.
Wil je de aflevering van MNM beluisteren? Dan kan dit hier!
Hoe ga jij om met roddels? Schrijf het hieronder en wees zo een inspiratie voor anderen.