7 tips om jaloezie tegen te gaan

"Jaloezie is een vies beestje." Dit zinnetje heb ik al veel gebruikt tegen mijn klanten, mijn vrienden, mijn kinderen en mijn omgeving. Waarschijnlijk heb je het ook al gevoeld: jaloezie. Jaloezie is een emotie, een rare emotie. Ze  bestaat uit angst, boosheid, verdriet maar ook wel blijdschap (bij gezonde jaloezie). 

Bang zijn om je dierbare te verliezen, het beter willen doen dan de andere, iemand iets misgunnen, winnen om te winnen ... Allemaal hebben ze met jaloezie te maken en toch hoeft de combinatie niet. 

Om jaloezie tegen te gaan, alvast deze tips:

  1. Onderzoek de reden van je jaloersheid. Waarom ben je jaloers? Heb je het al eerder meegemaakt? Dat wat in je verleden is gebeurd betekent niet dat het nu ook gaat gebeuren. Gaat het om iets wat een ander al heeft en jij echt wil? Zoek dan op wat je wil (liefst iets realistisch) en ga ervoor: desnoods in kleine stapjes.
  2. Relativeer. Niemand is perfect. Niemand is de beste, de slimste  of de knapste. Wees tevreden met wie je bent. Je bent immers uniek: er loopt maar 1 exemplaar rond van jouw individu en dat ben je zelf. 
  3. Check de gevolgen van jouw jaloezie. Een jaloerse reactie kan veel kapot maken. Hoe zou jij je voelen als iemand je steeds vraagt waar je bent, met wie je bent, wat je aan het doen bent ... Zou jij dit leuk vinden? Zou jij het leuk vinden als er iemand jou steeds "controleert"? Wees blij voor de ander en laat niet merken dat je last hebt van jaloezie.
  4. Praat over je jaloezie. Laat jaloezie niet de bovenhand leiden. Inderdaad, je stelt je dan kwetsbaar op maar dit maakt jou juist sterker. Over jouw jaloerse gevoelens praten met die ander kan zorgen voor wederzijds begrip. Zorg er wel voor dat je praat over je gevoelens en leg de schuld niet bij die ander maar hou het op jezelf en wat jij voelt. Bied ook je excuses aan. 
  5. Wees niet te hard voor jezelf. Leer van je fouten die je gemaakt hebt in het verleden.
  6. Werk aan je zelfbeeld. Als je gelukkig bent en je hebt veel zelfvertrouwen heb je geen reden om jaloers te zijn. Leer van jezelf te houden. 
  7. Weet dat iedereen zijn onzekerheden heeft. Jij kunt jaloers zijn op je vriend(in)  maar hij of zij is ook jaloers op jou. 

Welke tips heb jij nog om jaloezie tegen te gaan? Schrijf ze gerust hieronder op.