5 tips om om te gaan met boosheid en frustraties

Boos zijn en gefrustreerd zijn: twee emoties waarmee we regelmatig te maken hebben. Soms komt boosheid er pas na een tijdje: eerst heb je immers frustratie. En wanneer dit blijft duren slaat dit om naar boosheid. Iemand kan jou het bloed van onder je nagels halen of iets lukt je helemaal niet en dan ... BOEM. Hoe ga je daar nu mee om? Ik reik je 5 tips aan die jou zeker kunnen helpen. 

Onlangs is het mij ook nog eens overkomen. De avond ervoor niet onmiddellijk kunnen slapen en 's morgens deed het enorm veel pijn toen de wekker afliep. Tot overmaat van ramp drukte ik niet op de 'snooze'-knop maar op de 'off'-knop en werd ik veel te laat wakker waardoor ik me enorm moest haasten. Nog moe sprong ik onder de douche en duurde het een hele tijd vooraleer ik warm water had. Toen ik dan ook nog eens merkte dat ik geen handdoek had klaargelegd en dus koud en nat uit de douche moest komen om een handdoek uit de kast te halen bereikte mijn humeur al het nulpunt. Bovendien gaf mijn stijltang het op met als gevolg dat mijn haar besloot om alle kanten uit te springen èn bleek ik zonder fruit te zitten (ik eet 's morgens altijd fruitsla) dus moest ik het doen met muesli. Toch nog tijdig in de wagen kunnen springen maar Murphy moest Murphy persé zijn die dag dus reed ik een hele tijd achter een traktor aan en vond ik niet de mogelijkheid om voorbij te steken. Om het verhaal helemaal compleet te maken vond ik geen parking die ochtend en ondergetekende begon helemaal tegen zichzelf te roepen en te foeteren. 

Toen heb ik halt tegen mezelf geroepen: waar was ik mee bezig? In plaats van het tij snel te laten keren door toch een gelukkige gedachte in mijn hoofd te creëren, was ik mezelf in een slachtofferrol aan het duwen en trok ik nog meer ongelukkige zaken aan. Tijd dus voor een andere aanpak. Deze tips kunnen jou alvast helpen om boosheid en frustraties tegen te gaan. (Bij mij helpen ze steeds). 

1- Waarom ben ik zo boos en gefrustreerd èn is dit het allemaal wel waard? 

boos met vinger.jpg

   Dit is een vraag die ik mij dan veel stel: "waarom ben ik zo boos?" Eenmaal ik de reden heb, doe ik er ook onmiddellijk iets aan. Het tweede deel van de vraag helpt enorm door te relativeren. Want natuurlijk zeg je eerst zonder aarzelen "ja" maar als je dan meer nadenkt komt er ook de gedachte "neen, dit is immers het einde van de wereld niet". Er zijn zoveel zaken belangrijker. Wees bv al dankbaar dat je gezond bent opgestaan. Trouwens, ik had tenminste water om mij te douchen. Er zijn plaatsen in de wereld waar ze dit niet hebben, toch niet op wandelafstand. 

2- Kies bewust voor een andere (positieve) gedachte

Je kunt je uiteraard in de slachtofferrol blijven wentelen maar dat gaf al duidelijkheid dat je daar niet ver mee komt. Aanvaard dat datgene wat jou overkomen is inderdaad niet lekker aanvoelt, maar ontwikkel een positieve gedachte. Focus op dat wat wel goed verloopt. 

3- Reageer niet in emotie

Neem afstand, tel desnoods tot 10. Wanneer iemand jou iets zegt dat jou raakt of boos maakt, reageer dan niet onmiddellijk. Je zou dan in emotie reageren en dat is nooit goed voor beide partijen. Zeg het desnoods tegen je gesprekspartner: "ik ga hier nu niet onmiddellijk op reageren want dan ga ik zaken zeggen die ik niet meen, laat dit even bij me bezinken en ik kom hier later op terug". In deze regel ben ik echt goed in geworden: vroeger zou ik de discussie hebben willen voortzetten en als gevolg bruggen opgeblazen hebben, nu neem ik echt afstand en laat ik even niets van me horen. Ik zeg het ook dat ik het geen  geschikte moment vind maar dat ik het er later over zal hebben.

4- Schrijf het neer

Dit is echt een toppertje. Ben je boos op iemand? Wil je de zoveelste confrontatie niet meer  aangaan omdat je weet dat dit wel eens fataal kan zijn? Schrijf het neer. Schrijf al je frustraties en boosheid op. Je mag bovenaan zelfs een aanspreekpersoon schrijven, alleen ... je verstuurt de mail of de brief NIET! Je leest het goed: je stuurt niets op. Je schrijft alles neer en dan gooi je de brief weg. Beter is nog de brief te verbranden maar als je op een flat woont kan ik me inbeelden dat niet echt handig is. Kies dan maar voor het verfrommelen van de brief en het weg te keilen. 

Voel je daarna nog woede en frustratie? Schrijf dan nog een brief. Dit doe je tot je boosheid verdwenen is. 

5- Reageer het af op iets onschuldig

Je hebt de neiging om je boosheid af te reageren op je omgeving. Stop hier aub mee. Zij kunnen er niets aan doen dat je deze emotie beleeft. Ga lopen, voetballen, springen of als je niet sportief bent, reageer het even af op een kussen. Bij mij hielp het vroeger om even het bos in te trekken en eens heel goed te roepen. Als je aan zee woont, kun je dit ook doen: zo waait je boosheid helemaal weg. Kies hier wel voor om dit 's morgensvroeg te doen vooraleer er nog velen anderen zich op het strand te begeven, anders kom je wel even belachelijk over. Maar uit wel je boosheid: zorg dat het je lichaam kan verlaten. Hou je vooral niet in, dit loopt dan vroeg of laat verkeerd af. Reageer je alleen niet af op anderen. 

Welke tips gebruik jij om boosheid tegen te gaan? Schrijf ze hieronder gerust neer. Je helpt er vele anderen door.