Hoe ga je om met roddels ... in 5 tips?

Roddelen kan plezant zijn. Roddelboekjes verkopen als broodjes en vele mensen vinden het sappig om allerlei zaken te weten te komen van anderen. Wanneer je echter zelf het slachtoffer bent van roddels, kan dit zeer kwetsend zijn. Zeker als de roddels niet waar zijn. Roddel zelf niet over anderen, anders nodig je anderen uit om ook over jou te roddelen. Deze tips kunnen je helpen om te gaan met roddels over jou. 

1. Ga de confrontatie aan met diegene die over jou roddelt. Wanneer je 100% zeker bent wie de roddels over jou verspreidt, spreek die persoon er over aan. Vertel hem of haar dat je het niet apprecieert wat hij of zij over jou zegt. Doe dit op een kalme manier en ga zeker niet in emotie. Wanneer je dit immers op een agressieve manier doet, wek je bij anderen het gevoel dat het misschien wel waar is wat over je wordt gezegd. Stap erop af en zeg iets in de trant van: "Hallo, ik wil dat je weet dat ik het helemaal niet apprecieer wat jij over mij vertelt. Hou je mening voor jezelf. Elk verhaal heeft immers 2 kanten." Stap daarna onmiddellijk weg en verdoe je tijd niet meer aan die persoon: die verdient immers je aandacht en tijd niet. 

Wanneer de persoon per ongeluk een roddel heeft verspreid, mag je uiteraard ook hierover je ongenoegen uiten op een kalme manier. Zeg hem of haar gerust dat het je kwetst. Laat het daarna los en begin er niet meer over. Gedane zaken nemen hopelijk geen tweede keer en het is niet nodig steeds de wonden open te rijten.

2. Behoud je positief zelfbeeld. Het is al erg genoeg dat je je zorgen maakt wat anderen over je zullen denken bij het horen van de roddels. Laat echter de roddels niet toe om je zelfbeeld aan te tasten. Geloof de roddels niet: het is niet omdat anderen dat over je vertellen dat het wel degelijk waar is. Blijf geloven in jezelf en geef je power niet weg aan de anderen. Jij weet wie je ben en wat je doet. Laat de anderen doen en zeggen: het zegt meer over henzelf dan over jou. 

fake friends.jpg

3. Waarschuw je vrienden. Wanneer je ontdekt dat er roddels over jou verspreid worden, betrek er je goede vrienden dan bij. Goede vrienden zijn diegene die jij vertrouwt en respecteert en die jou behandelen wat je waard bent. Vertel hen wat er aan de hand is. Zo kunnen zij het roddelen tegengaan en de persoon confronteren met zijn of haar kwade wil. Bovendien is het altijd leuk te weten dat je steun hebt van je goede vrienden die van je houden en je respecteren. 

4. Negeren die handel. De beste manier om roddels tegen te gaan is om er gewoon geen aandacht aan te besteden. Wanneer jij beschaamd of agressief reageert, wek je bij anderen de indruk dat die roddels wel eens waar kunnen zijn. Doe alsof de roddels je niet raken en ga er desnoods met humor mee om. "Denk je nu echt dat je met zulke verhalen mij kunt raken?" is een goeie zin om te hanteren. Weet dat ze vandaag over jou roddelen en morgen waarschijnlijk een anders slachtoffer hebben. 

5. Laat de roddels je leven niet beïnvloeden. Wanneer roddels over jou je bereiken, is het vaak heel verleidelijk om niet meer in het openbaar te verschijnen of juist die plekken te vermijden waar die roddelaars zijn. Doe dus gewoon wat je altijd doet en laat zo de wereld zien dat die roddels jou niet raken en je kunnen kraken. 

Wat doe jij als je roddels over jezelf te weten komt? Loop je weg, ga je in de aanval of crash jij? Laat het gerust weten in de comments hieronder. Jouw tips kunnen van hoge waarde zijn voor de lezers van dit artikel.