Hoe ga je om met oneerlijke mensen?

Op een bepaald moment voel je het diep van binnen: er is iemand niet eerlijk tegen jou. Het vreet aan je, je voelt je slecht, je voelt je minder, je voelt je… gekwetst. Want jij wil je niet omringen met oneerlijke mensen. Je wil je omringen met personen die jou positieve energie geven. Toch kunnen we niet alleen eerlijke en positieve mensen hebben in ons leven. We moeten weten dat er een zekere dualiteit in ons leven bestaat: goed en slecht, eerlijk en oneerlijk, geluk en verdriet, … Dat maakt van het leven ons leven.

Het is misschien raar om te lezen maar de mensen die in ons leven komen en ons pijn doen, geven ons de gelegenheid om te groeien. We krijgen op die manier de mogelijkheid om te leren dat we hun gedrag helemaal niet willen overnemen. Die mensen laten ons zien wat we wel en vooral niet willen in ons leven. Door die pijn denken we immers na over allerlei zaken: de manier hoe we zelf met anderen omgaan, hoe we met onszelf omgaan, …  We bouwen op die manier mensenkennis op en na een tijdje herkennen we zulke types zodat we weten hoe we hen kunnen aanpakken of, nog beter, vermijden.

Maar hoe kunnen we hier nu mee omgaan?

1.      Wees mild voor jezelf.

Eerst en vooral, wees lief en mild voor jezelf. Gebruik de volgende woorden zeker niet: “Het is altijd hetzelfde met mij”. “Waarom moet ik weer op zulke types vallen?” of “Ik ben echt een naïeve kip dat ik hier weer ingetuimeld ben.” Jij hebt niets fout gedaan. Jij hebt je gewoon opengesteld en dat mag.

Wanneer je beste vriend(in) zich heeft laten inpalmen door een oneerlijk persoon, ga je dan ook zo hard tegen haar uitvliegen? Ga je zulke uitspraken doen naar haar toe? Neen, aangezien jij 24/7 in je eigen gezelschap bent, ga jij dit voortaan ook niet (meer) doen. Blijf lief tegen jezelf.

 2.      Je kan het verleden niet veranderen maar je kan er wel uit leren.

Ok, iemand heeft je oneerlijk behandeld. Het is gebeurd. Je kan het niet meer ongedaan maken. Maar je kan wel bekijken hoe je het zal aanpakken, nu en in de toekomst. Eerst en vooral kan je de persoon wijzen op zijn/haar oneerlijkheid. Doe dit op de manier  van de geweldloze communicatie. Laat die persoon zo merken dat je niet gediend bent met zijn/haar oneerlijk gedrag.  Doordat je die persoon er durft over aan te spreken, hou jij je macht/kracht bij jou en voedt je hun kracht niet. Jij bent niet verantwoordelijk voor hun reactie, wel voor de manier waarop jij die boodschap overbrengt. En als je dit rustig doet op de verbindende manier dan kunnen ze jou niets kwalijk nemen.

Doordat je nu weet dat die persoon oneerlijk gedrag vertoont, weet je ook hoe je er in de toekomst mee kan omgaan en weet je ook dat je niet alles mag geloven wat hij/zij zegt tegen jou. Bovendien kan je hen er altijd op wijzen wat ze in het verleden al gedaan of gezegd hebben zodat ze weten dat het bij jou niet meer zal lukken.

 

3.      Blijf uit de emotie.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik. Maar je kan het best blijven ademen, rustig blijven, eventueel een stapje achteruit zetten zodat je de hele situatie wat kan overzien. Door niet in emotie te gaan, kan je betere analyses maken. Je kan je perceptie veranderen of bijschaven. Want misschien wil die persoon helemaal niet oneerlijk zijn. Misschien drijft de situatie die persoon ertoe om oneerlijk gedrag te vertonen. Wat voedt hun oneerlijkheid? Door even stil te staan en de hele situatie te overschouwen, kan je wel eens verrassende resultaten krijgen. In emotie nemen we slechte beslissingen, zowel in positieve als negatieve emoties. Hou de emotie dus even achterwege. Voel je de emotie toch opkomen, zeg hen dan dat je het er nog wil over hebben met hen maar dat je je nu even gaat terugtrekken omdat je geen verkeerde dingen wil zeggen. Blijft de oneerlijke persoon bij zijn/haar standpunt, zeg dan gerust: “Ik begrijp dat je dit zegt/denkt, maar is dat echt zo?” Zo hou jij je kracht toch bij jezelf. Na het uitspreken van die woorden, kan je een stap achteruit zetten. Laat ze maar denken. 😉

 

4.      Kom op voor de zaken die voor jou belangrijk zijn.

Zo ontwapen je de oneerlijke persoon. Zij voelen hun grip op je verslappen. Ben je het niet eens met hun (oneerlijke) mening, uit dit en blijf achter je mening staan.

Ongeacht wat de ander denkt/zegt, als het tegen je principes en overtuigingen ingaat, moet je opkomen voor die zaken die belangrijk voor jou zijn.

 

Wat doe jij met oneerlijke mensen? Laat het hieronder weten en wees op die manier een inspiratie voor de andere lezers.