De neerwaartse spiraal : hoe negatieve gedachten negatieve resultaten aantrekken!

(dus zorgen we vanaf nu alleen voor positieve gedachten)

 

Je kent ze wel, die dagen waarop alles lijkt fout te lopen. Het ene negatieve volgt het andere op.

Ook ik heb soms van die dagen. Vroeger had ik die vaak, nu heb ik een gemiddelde van 2 negatieve dagen op een jaar. Ik zorg er dan ook voor dat die dag niet negatief blijft, ook al heeft het begin van de dag wel de toon gezet in negatieve zin.

Die hele opeenvolging van negatieve gebeurtenissen ontstaat door de wet van de aantrekking. Ik heb hier en hier al geschreven over de wet van de aantrekking maar ik leg het je nog graag even uit.

Die wet is een concept dat stelt dat onze gedachten, gevoelens en overtuigingen onze realiteit beïnvloeden. We trekken datgene aan waar we de meeste aandacht aan besteden. Hebben we aandacht voor het negatieve, trekken we dus ook de negatieve zaken aan.

Daarom is het ook zo belangrijk om positief te beginnen denken en handelen: door hier aandacht aan te besteden, trek je positieve zaken aan.

De wet van de aantrekking is een populaire filosofie die stelt dat we datgene aantrekken waaraan we de meeste aandacht besteden. Maar wat gebeurt er wanneer je merkt dat je voornamelijk negatieve gebeurtenissen en situaties lijkt aan te trekken? Kunnen onze negatieve gedachten en emoties echt verantwoordelijk zijn voor het creëren van een vicieuze cirkel van negativiteit? Ja! Ik heb onlangs nog zo’n dag gehad en geloof me, doordat ik met een negatief gevoel opstond die dag, is er zoveel fout gelopen. Ik viel over de openstaande vaatwasser, liet mijn dure fles parfum kapot vallen op de badkamervloer, sloeg mijn voet om toen ik de trap afging, in de namiddag ging onze koelkast stuk en konden we verschillende etenswaren in de vuilnisbak gooien.

In dit artikel zullen we onderzoeken hoe die wet van aantrekking werkt wanneer negativiteit de boventoon voert en hoe je die cyclus kan doorbreken.

1.      De kracht van je gedachten

We moeten beseffen dat onze gedachten buitengewoon krachtig zijn. Onze gedachten sturen immers signalen uit naar het universum en trekken situaties en gebeurtenissen aan die overeenkomen met de aard van die gedachten. Als je voortdurend negatieve gedachten hebt, zoals angst, zorgen, twijfels …, is de kans groot dat je gelijkaardige ervaringen zal aantrekken.

Nu kan je zeggen dat je niet in het universum gelooft. Ik dacht vroeger ook zo tot ik merkte dat ik inderdaad, door mijn gedachten te veranderen, mijn leven kon veranderen naar een leven vol positieve gebeurtenissen. Plots trok ik geen negatieve zaken meer aan, maar kwamen er leuke zaken op mijn pad.

 

2.      Emotionele trillingen

Naast gedachten spelen emoties een cruciale rol bij de wet van de aantrekking. Emoties zijn als een kompas waarmee we de richting van onze energie en aantrekkingskracht kunnen meten. Negatieve emoties zoals boosheid, verdriet en angst zenden lage trillingen uit. Deze lage trillingen trekken op hun beurt negatieve situaties aan. Dus als je vaak negatieve emoties ervaart kan dit leiden tot een vicieuze cirkel van negativiteit.

 

3.      Geloofssystemen en zelfbeeld

Onze overtuigingen en ons zelfbeeld spelen ook een rol bij de wet van aantrekking. Als je diep vanbinnen  gelooft dat je pech hebt of dat negatieve dingen altijd bij jou gebeuren, dan zul je onbewust die situaties aantrekken die deze overtuigingen bevestigen.

Henry Ford zei ooit: “Als je denkt dat je het kan of je denkt dat je het niet kan, je hebt altijd gelijk”.

Het is dus belangrijk om ons bewust te worden van deze overtuigingen en te werken aan het veranderen ervan om positievere resultaten aan te trekken.

 

Hoe kunnen we nu die cyclus doorbreken?

Oké, nu weet je hoe negativiteit negatieve resultaten kan aantrekken, laat ons dus nu bespreken hoe we deze cyclus kunnen doorbreken.

·        Bewustwording

Hier begint het mee! Word je vanaf nu bewust van je gedachten, je emoties en je overtuigingen. Herken wanneer je in een negatieve spiraal zit. Wees hierin ook “streng” voor jezelf. Hoe komt het dat je die gedachten, die emoties en die overtuigingen hebt. Zorg ervoor dat je iets positiefs vindt.

 

·        Verander je gedachten

Probeer nu die negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten. Werk aan het cultiveren van optimisme en dankbaarheid in je dagelijkse leven.

Ik was zo blij én dankbaar dat we het kleine barkoelkastje achteraan in de garage hadden. We gebruikten dat koelkastje enkel voor feestjes maar nu kon het ons uit de nood helpen om alle etenswaren nog te redden die nog gered konden worden. Bovendien zal onze nieuwe koelkast energiezuiniger zijn dan onze oude koelkast en hebben we weer iets nieuws in huis. Dus in plaats van te blijven foeteren over die kapotte koelkast hebben we de switch naar positieve gedachten gemaakt.

Wat mijn parfum betreft: onze badkamer ruikt nu overheerlijk naar mijn lievelingsparfum. Tot slot: de feestdagen zijn niet zo ver meer weg dus weten de kids meteen wat ze moeten kopen voor hun mama! 😉

 

·        Emotionele intelligentie

Leer je emoties te begrijpen en te beheersen. Dit helpt je om hogere emotionele trillingen uit te zenden en positieve energie aan te trekken.

 

·        Wijzig je overtuigingen

Identificeer negatieve overtuigingen over jezelf en de wereld om je heen. Werk eraan om ze te vervangen door positievere overtuigingen. Een lompe handeling van mezelf maakt van mij geen lomp mens. Een domme opmerking van mezelf maakt van mij geen dom mens. Heel belangrijk om dit in het achterhoofd te houden. We zijn immers allemaal geweldige mensen die soms dom en lomp kunnen handelen. 😉

 

·        Actie ondernemen

Neem concrete stappen in de richting van je doelen en verlangens. Handel alsof je al hebt wat je wilt aantrekken.

 

Kijk, de wet van de aantrekking is geen magische formule maar eerder een krachtig principe dat onze gedachten, emoties en overtuigingen in onze realiteit weerspiegelt.

Als je merkt dat je voornamelijk negatieve zaken aantrekt, moet je even in jezelf onderzoeken waarom dit zo is en zal je bepaalde zaken moeten aanpassen om dit te veranderen. Door je bewust te worden van je gedachten, je emoties en je overtuigingen kan je de cyclus van negativiteit doorbreken en beginnen met het aantrekken van positieve veranderingen in je leven.

Onthoud dat positiviteit begint van binnenuit, en wanneer je positieve energie uitzendt, zal je positieve resultaten aantrekken.

Of zoals Gandhi het zo mooi verwoordt: “Be the change you want to see in the world” – Zorg zelf voor de verandering die jij in de wereld wilt zien.

Heb jij al een leuke (of minder leuke) ervaring gehad met de wet van aantrekking? Schrijf er gerust hieronder over en wees zo een inspiratie voor anderen.