Positief denken voor dummies 😊

Positieve gedachten: ze zijn als zonnestraaltjes voor ons brein. Ze kunnen plots je humeur verbeteren, je stress verminderen, je algemene mentale en fysieke gezondheid ten goede komen.

Zal ik je even opsommen waarom positieve gedachten zo belangrijk zijn?

1.      Betere gezondheid.

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die positief denken een veel sterker immuunsysteem hebben en minder vatbaar zijn voor ziekten. Voel je je dus ziek of sukkel je met een blessure? Positieve gedachten kunnen het herstel bevorderen!

 

2.      Een beter emotioneel welzijn.

Je zal het wel al persoonlijk gevoeld hebben: als er plots een zeer positieve gedachte in je opkomt, merk je meteen dat je humeur aanzienlijk verbetert! Die positieve gedachten stimuleren immers de aanmaak van endorfines en serotonine, hormonen die verantwoordelijk zijn voor ons geluksgevoel en tevredenheid. Dit kan dus helpen bij het  verminderen van angst, depressie en stress.

 

3.      Succes en prestaties.

Door positief te denken vergroot je je zelfvertrouwen en ben je meer gemotiveerd om doelen te stellen én na te streven. Je voelt echt dat je de bijhorende obstakels zal overwinnen en je houdt vol in moeilijke tijden.

Gevolg? Meer succes in je persoonlijk en professioneel leven!

 

4.      Betere relaties.

Geef toe: het is leuker om om te gaan met positief denkende mensen dan met mensen die negatief in het leven staan. Die eerste groep straalt over het algemeen een aantrekkelijke en vriendelijke energie uit. Dit helpt bij het opbouwen van positieve relaties en het aantrekken van gelijkgestemden!

 

Ik heb er al in mijn boeken over geschreven maar ik herhaal het nog eens.

Onze gedachten beïnvloeden ons leven. Zij vormen immers je overtuigingen, je gevoelens, je acties,…

Wanneer je voortdurend negatief over jezelf denkt en over je vaardigheden, zal je situaties aantrekken die deze negatieve overtuigingen bevestigen zodat je nadien kan zeggen: “Zie je wel, ik wist dat het zo zou gaan!” Dat noemen we de self-fulfilling prophecy in de psychologie.

Bovendien zullen je negatieve gedachten je beslissingen en keuzes beïnvloeden: datgene waar je aandacht naartoe gaat, trek je aan. Dat heb ik al in mijn vorige blog geschreven. Door positief te denken zal je jezelf kunnen aanmoedigen om positieve en constructieve stappen te zetten terwijl negatieve gedachten je juist zullen belemmeren.

Wanneer er negatieve gedachten in je hoofd spelen, zal je ook “negatiever” met anderen omgaan. Spanning en conflicten kunnen we allemaal missen. Denk daarom positief: het bevordert vriendelijkheid en empathie.

Hoe kunnen we nu leren positief te denken?

1.      Wees je bewust van je gedachten.

Merk op wanneer je negatieve gedachten hebt en probeer die te identificeren.

 

2.      Doe aan zelfreflectie.

Onderzoek de oorsprong van je gedachten. Zijn ze gebaseerd op feiten of zijn het gewoon je angsten en irrationele overtuigingen?

 3.      Herformuleer je gedachten.

Probeer ze onmiddellijk om te buigen naar iets positiefs of op z’n minst naar neutrale gedachten. Aan elke negatieve kant is er iets positiefs!

Denk ook nooit meer dat je iets niet kan. Hoe kan jij weten dat je het niet kan als je het nog niet eens geprobeerd hebt? Denk gewoon zoals Pipi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik zal het wel kunnen.” Of “Ik doe het gewoon en ik zal kijken waar ik uitkom.”

 

4.      Wees dankbaar.

Mijn favorietje! Ik neem dagelijks de tijd om na te denken over de dingen waarvoor ik dankbaar ben en ik schrijf die ook op. Dit helpt mij om mijn aandacht te richten op de positieve aspecten van het leven, zeker op een dag waarop zaken kunnen mislopen.

Hier lees je wat meer over mijn dankbaarheid.

 

5.      Affirmeer positief!

Herhaal dagelijks positieve affirmaties. Dit zijn korte, positieve zinnen die je helpen om je positieve overtuigingen te versterken. Hier lees je er meer over.

 

6.      Visualiseer.

Sluit je ogen en stel jezelf voor hoe je succesvol bent in wat je wil bereiken. Zie jezelf alsof je je doel al hebt bereikt. Deze mentale beelden kunnen je helpen positieve gedachten te versterken. Weet dat het in de sportwereld dagelijks wordt gebruikt.

 

7.      Omring jezelf met positieve mensen.

Vermijd situaties die negativiteit bevorderen en laat je omringen met positief denkende mensen. Het helpt je zo hard vooruit.

 

Positief denken kan je leren. Op elke leeftijd! Dus het is nog niet te laat om er nu onmiddellijk mee te starten. Uiteraard is het een proces dat geduld en oefening vereist, maar geloof me: het heeft een diepgaand effect op alle aspecten van je leven. Jij en jij alleen hebt de kracht en de macht om je gedachten te sturen en hierdoor de koers van je leven te veranderen.

Positief denken is niet alleen een mindset, het is een echte levensstijl. Het helpt je naar een gelukkiger leven.

Willen we dat niet allemaal?

 

Hoe positief sta jij in het leven? Wat doe je om deze positiviteit te behouden?

Schrijf het hieronder en wees op die manier een inspiratie voor anderen.