Mag er meer structuur zijn?

De school is opnieuw begonnen. Voor vele ouders het startschot om terug structuur in het dagelijkse leven van hun kids te brengen.

Toch is structuur in ons leven voor iedereen van cruciaal belang voor onze persoonlijke groei, productiviteit en ons algemeen welzijn. Het helpt ons om doelen te bereiken, stress te verminderen en een gevoel van controle te behouden. Hou structuur dus niet enkel tijdens de schoolperiodes in het leven maar ook tijdens vakanties. Doe het niet alleen voor de kinderen maar ook voor jezelf.

In deze blogpost zullen we bespreken waarom structuur zo belangrijk is en hoe we die kunnen introduceren in ons dagelijks leven.

 

 Waarom is structuur belangrijk?

 

1.      Minder stress

Wanneer we een duidelijke structuur hebben, weten we wat we kunnen verwachten en kunnen we ons beter voorbereiden op eventuele uitdagingen. Dit vermindert onzekerheid en stress in ons leven.

 

2.      Betere gezondheid

Een gestructureerd leven kan leiden tot een gezondere levensstijl. We hebben op die manier immers regelmatige eet- en slaapmomenten en plannen ook lichaamsbeweging in onze dagelijkse routine.

PM is mijn dagelijkse motto: Raise, Pee, Meditate.😊 Wanneer ik wakker word, sta ik onmiddellijk op om naar het toilet te gaan. Daarna ga ik rechtop zitten in bed om te mediteren of zoek ik mijn zetel op om daar te mediteren.

 Dit is mijn vaste ochtendritueel.

Wat daarna volgt? Dat hangt af van mijn dag. Meestal sport ik gedurende 40 minuten en maak ik me dan klaar voor mijn werkdag. Maar soms moet ik vroeger starten en maak ik me eerst klaar. Het sporten wordt dan uitgesteld tot ’s avonds.

Sinds ik deze structuur heb geïntroduceerd in mijn leven, voel ik me veel fitter en gezonder.

 

3.      Verhoogde productiviteit

Structuur stelt ons in staat om onze tijd en energie efficiënter te beheren. Doordat we doelgerichter werken en prioriteiten stellen, kunnen we meer gedaan krijgen op een dag.

 

4.      Zelfdiscipline

Ook zelfdiscipline wordt opgebouwd bij meer structuur in ons leven. Het  vereist immers doorzettingsvermogen en toewijding om je aan een schema of een plan te houden, wat ons helpt om onze doelen te bereiken.

 

5.      Verbeterde relaties

Last but not least: structuur stelt ons in staat om tijd vrij te maken voor belangrijke mensen in ons leven. Het zorgt er immers voor dat we onze agenda niet te vol plannen zodat we meer ruimte hebben voor sociale contacten.

 

We weten nu waarom structuur zo belangrijk is in ons leven. Maar hoe beginnen we eraan om meer structuur in ons leven te krijgen? Simpel! Begin vandaag! De volgende tips kunnen je zeker  vooruithelpen!

 

Hoe kan je structuur in je leven introduceren? 

 

1.      Maak een dagelijkse routine.

Creëer een dagelijkse routine of schema met al je activiteiten die jij op een dag doet: werk, vrije tijd, persoonlijke ontwikkeling, slaap, eten …

Hou je zo consistent mogelijk aan dit schema.

 

2.      Stel doelen.

Neem een blad papier of een leuk boekje / schriftje bij de hand en schrijf daar duidelijke en haalbare doelen in voor jezelf, zowel op korte als op lange termijn. Doe dit voor alle levensgebieden: werk, gezondheid, financiën, persoonlijke ontwikkeling, relaties, …

Dit geeft al een duidelijk richtpunt om naartoe te werken.

 

3.      Gebruik planners en to-do-lijsten.

In elke goede boekenwinkel vind je kant-en-klare to-do-lijsten en planners in alle kleuren en stijlen. Ook op je smartphone heb je verscheidene apps die je vooruit kunnen helpen, om nog maar te zwijgen over je agenda waar je alles in kan bijhouden. Gebruik deze tools om je taken en je afspraken te organiseren. Prioriteer je taken en afspraken op basis van hun belangrijkheid en urgentie!

 

4.      Plan pauzes en ontspanning.

Soms vergeten we om te ontspannen: zorg dus dat je regelmatig pauzes inplant om te ontspannen en op te laden. Overmatig werken zonder ontspanning kan immers zware gevolgen hebben zoals een burn-out.

 

5.      Minimaliseer afleidingen.

Afleiding is er overal en de dag van vandaag nog meer dan pakweg tien jaar geleden. Denk maar aan sociale media en onze smartphone. Denk even na welke afleidingen jij hebt als jij bezig bent met bepaalde zaken. Zodra je die geïdentificeerd hebt, kan je ze minimaliseren. Plan bijvoorbeeld je tijd op sociale media, leg je gsm weg als je aan het werk bent, kijk je televisie, plan dan op voorhand wat je precies wil zien en hou je daar ook aan vooraleer je begint te bingewatchen.

Dit helpt je om je beter te concentreren op je taken. Je wilt immers je doel bereiken, niet?

 

6.      Zelfzorg is belangrijk!

Maak dus tijd voor zelfzorgactiviteiten: sporten, mediteren, hobby’s,… om je fysieke en mentale welzijn te bevorderen. Moet je daarom “neen” zeggen tegen anderen? Ook dat is zelfzorg! Even voor je zelf zorgen en niet voor een ander. 😉

 

7.      Evalueer en pas desnoods aan.

Je hebt nu al allerlei zaken ingepland en je hebt structuur aangebracht in je leven. Evalueer dan zo nu en dan om te bekijken hoe het loopt en pas het desnoods aan. Dit is echt essentieel. Zo kan je zien of iets (niet) werkt en kan je zaken aanpassen. Experimenteer tot je vindt wat bij je past.

 

8.      Je moet het niet alleen doen.

Als je merkt dat het moeilijk is om meer structuur in je leven aan te brengen, overweeg dan om hulp te zoeken bij een coach of therapeut. Hij of zij kan je zeker begeleiden.

Ik geef het toe, structuur in je leven brengen vraagt veel inzet en discipline, maar geloof me: de voordelen zijn het dubbel en dik waard.

Het helpt je niet alleen om je doelen te bereiken, het zorgt er ook voor dat er meer rust in je leven is. Begin er dus vandaag mee en merk hoe structuur je leven positief kan veranderen.

Met welke stap ga jij vandaag beginnen?

Noteer het hieronder en wees zo een inspiratie voor anderen.