Hoe kan ik terug wat meer van het leven genieten? (Deel 1)

Veel mensen hebben het moeilijk om te kunnen genieten van het leven, anderen denken dan weer dat ze veel moeten bezitten of meemaken vooraleer ze pas kunnen genieten van het leven. Terwijl eigenlijk alles al voor handen is: we hebben alles om te kunnen genieten van het leven.

We moeten het niet te ver zoeken, we moeten niet veel hebben, we moeten gewoon … genieten.

Maar hoe doe je dat? Of hoe kan je terug genieten? Ik geef je alvast negen tips mee! In mijn volgende blog krijg jij er nog eens negen bij. Wat denk je? Klaar voor de eerste reeks?

 

1.      Maak er tijd voor.

“Ik heb geen tijd om te genieten”, is een uitspraak dat ik vaak hoor. Mijn vraag is dan steevast: “Geen tijd of geen prioriteit?” Want tijd hebben we allemaal: we hebben allemaal 24 uren op een dag en 7 dagen in een week. Het ligt aan onszelf hoe wij die tijd invullen. Dus … maak tijd. Heel simpel! Wanneer we echt tijd maken om ons te ontspannen, zullen we zoveel meer aankunnen als er zaken op ons pad komen. Ons immuunsysteem gaat erop vooruit omdat we minder stress kennen. Velen onder ons gaan zich pas ontspannen nadat ze een heel stressvolle periode achter de rug hebben. Zorg ervoor dat die stress zich geen meester van je maakt en plan elke dag tijd in om te genieten.

 Geen inspiratie? Ga wandelen, maak een kopje thee en zet je rustig in je favoriete zetel (met of zonder boek), dans, doe iets wat je leuk vindt … zodat je kan genieten. Dus, neem die agenda en plan nu elke dag een tijdje ME-time in!

 

2.      Ga om met positieve mensen.

We hebben allemaal positieve mensen in ons leven … maar jammer genoeg ook negatieve. Vermijd die laatste groep: ze zorgen ervoor dat al jouw energie wordt weggezogen. Trek dus meer op met positieve mensen en je zal automatisch meer gaan genieten van het leven. Zij zijn degenen die je energie geven en je doen lachen.

 

3.      Probeer nieuwe zaken uit.

Stap uit die comfortzone en probeer zaken die je nog niet eerder hebt gedaan. Natuurlijk zal je zenuwachtig zijn en misschien voel je wat kriebeltjes maar het zal een leuke beleving worden. Zo kan je nadien zeggen: “Ik heb ervan genoten.”

 

4.      Bekijk waar je al je tijd aan besteedt.

Even terug over puntje 1. Ben jij diegene die steeds zegt: “Ik heb geen tijd.” Kijk dan even na waar je al je tijd aan besteedt. Waar spendeer jij het meeste tijd aan? Hoe? Simpel: schrijf het op. Zodra je opstaat, schrijf je alles op wat je maar doet. Echt alles, dus ook jouw wc-momenten, ja! Ik ken er hier enkelen in mijn gezin die soms een half uur spenderen op het toilet. Met smartphone in de hand, uiteraard. Maar tijd? Die hebben ze niet! 😊 Dus kijk waar al jouw tijd naartoe gaat.

 Ben je veel met je smartphone bezig? Bekijk dan eens hoe hoog jouw schermtijd is. Je zou er nog van kunnen schrikken. Onlangs had ik een klant die ook zei dat ze geen tijd had. Bleek dat ze die dag al 6 uren op haar smartphone had gezeten … We zijn dan ook haar tijd anders gaan indelen 😉.

 

5.      Vier kleine gelukskes.

We leven in een tijd waar iedereen doelen en dromen moet hebben. Maar we kijken nooit om naar al de obstakels die we al overwonnen hebben. We denken alleen maar: “Ik ben er nog niet.”

 Leer nu eens om te kijken: kijk van waar je komt. Kijk naar de successen die je hebt geboekt, ook al was het maar een klein succesje. Het is en blijft een gelukske. Dus vier dat gelukske. Jij bent dit waard!

 

6.      Focus op jezelf!

Dit vind ik een hele belangrijke tip. Want jij bent de belangrijkste persoon in je leven: 24 uren op 24, 7 dagen  op 7 trek je met jezelf op. En toch hechten we meer belang aan andermans mening of geven we onze eigen waarden op om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Kan het nog erger? Ja, we volgen andermans advies op terwijl we er geen goed gevoel bij hebben.

 Dus … focus op jezelf. Kijk even niet naar een ander. En als je iets te veel prikkels krijgt uit je omgeving, sluit je hier dan even voor af. Een smartphone is snel uitgeschakeld. 😉

 

7.      Wees dankbaar.

Ja, hier ben ik weer: toon je dankbaarheid. Het is niet de eerste keer dat ik hierover schrijf maar het is zo belangrijk dat ik het blijf herhalen.

Wanneer je je dankbaarheid toont, zal je merken dat er nog positieve zaken op je pad zullen komen. Ik schrijf elke dag tien dankbaarheidszinnen. Heb je geen tijd om tien zinnen te schrijven? Schrijf er gewoon drie. Drie zaken waarvoor je dankbaar bent en waarom. Zo zal je je meer gaan focussen op alles wat wel goed loopt in je leven. Je zal merken dat je meer hebt genoten dan je had gedacht.

 

8.      Mediteer.

Nog zo’n topic waar ik al meerdere blogs heb aan gewijd. Wanneer we onze geest even rust gunnen en tijd maken om op te merken hoe we ons echt voelen, gaan we pas echt aan ons welzijn werken. We leren dan waarom we ons zo voelen en kunnen ons gevoel veranderen. En het gevoel dat je ervaart nadat je hebt gemediteerd? Dat is genieten! 😊

 

9.      Leer nieuwe mensen kennen.

Al sinds de oertijd maken we deel uit van een groep. Dat was zo omwille van onze veiligheid. Als we niet alleen waren, konden we rekenen op anderen als die sabeltandtijger toch de grot durfde binnen te komen.

 We hebben dus allemaal nood aan gezelschap, aan mensen om ons heen, ook al zijn sommigen niet echt sociaal. Maar ook de niet sociale mensen zullen nadien toegeven dat ze hebben genoten van het gezelschap.

 Doordat we nieuwe mensen leren kennen, leren we ook nieuwe zaken bij en ontdekken we veel meer wat er rondom ons gebeurt. We kunnen zeggen dat ons leven rijker wordt.

Dus … ga naar buiten, trek die deur achter je dicht en begin een klein babbeltje met de eerste beste persoon die je tegenkomt.  Het is zo leuk om nieuwe mensen te leren kennen en te genieten van andermans gezelschap.

Zo … de eerste negen tips heb je gekregen. Tijd om ze nu de komende weken uit te proberen. Na twee weken krijg je terug negen tips en kan je nog meer leren genieten.

Wat houdt je tegen?