HOE KAN IK TERUG WAT MEER VAN HET LEVEN GENIETEN? (DEEL 2)

Genieten van het leven is iets wat we allemaal willen doen maar wat weinigen effectief kunnen. In mijn vorige blog gaf ik al negen tips om te leren genieten want, geloof me, genieten kan je leren.

Heb je trouwens de tips uit mijn vorige artikel uitgeprobeerd? Waarmee had je het moeilijk en wat ging vlotjes. Ik hoop in ieder geval dat jij met de volgende tips nog meer kan genieten.

 

1.      Ontdek nieuwe plaatsen.

Nieuwe plaatsen ontdekken zorgt ervoor dat onze kinderlijke nieuwsgierigheid getriggerd blijft. Bovendien kan het onze perceptie over bepaalde zaken veranderen. “Ja maar ik heb niet genoeg geld om te reizen”, hoor ik dan regelmatig in mijn praktijk.

Je hebt geen geld nodig om nieuwe plaatsen te ontdekken. Ga gewoon eens in je eigen streek wandelen. Bekijk waar er leuke wandelroutes zijn. Woon je in een stad? Ga eens naar plekjes waar je nog niet eerder was. In ons eigen land zijn er mogelijkheden genoeg om nieuwe ontdekkingen te doen.

Toen ik klein was, zei mijn vader plots: “We gaan naar het Buitenland.” Mijn broer en ik vroegen naar welk land we gingen: het was zondagnamiddag en we woonden centraal in België. Om dan even een hele tocht te maken om daar maar eventjes te zijn, dat vonden we te zot voor woorden.

Maar mijn vader zei: “Gewoon, naar het Buitenland.” Bleek dat Buitenland een deelgemeente van Bornem was, een leuke plek aan de Schelde. De teleurstelling was groot toen we de wegwijzers met Buitenland zagen maar ik vond het een geweldige plek. Ik ga er zelfs nu nog regelmatig heen om te wandelen. Sommige van mijn klanten gingen er ook al heen en ik krijg dan steevast foto’s van hen op die mooie plek. En ondertussen… genieten ze!

 

2.      Geef geld uit aan een ervaring in plaats van materiële zaken.

Vroeger gaf ik cadeaus, nu geef ik liever ervaringen aan mijn (plus)kinderen, mijn man en mijn vriend(inn)en,…

Want het zijn die ervaringen die zorgen voor herinneringen. Mijn kinderen praten nog over hun eerste vlucht en het bezoek aan de cockpit, mijn man en ik moeten nog altijd terugdenken aan alle leuke restaurantjes die we hebben bezocht en mijn vrienden… leren nieuwe zaken kennen door mij. Zij genieten en ik geniet omdat zij genieten. Dus i.p.v. die nieuwe smartphone te kopen of die dure ring, zorg voor een onvergetelijke beleving. Wedden dat je er later met een glimlach op kan terugkijken?

 

3.      Wees je bewust van je keuzes.

Wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen leven, dat heb ik al verschillende keren geschreven en meermaals gezegd. Dat betekent ook dat we zelf kiezen hoe wij ons leven leiden. Jammer genoeg leven vele mensen op automatische piloot en staan ze niet stil bij de impact van bepaalde keuzes die ze hebben gemaakt.

We kunnen het best regelmatig eens “terugkijken” om te zien of we nog altijd doen wat we graag doen, dat we het leven leiden dat we willen leiden. Jij leeft jouw leven en niet dat van iemand anders: onthoud dit. Dus maak je keuzes bewust. Jij beslist.

 

4.      Sta jezelf toe om je gelukkig te voelen.

Focus je op de leuke zaken in het leven en kruip niet in een slachtofferrol. Er is al genoeg drama in het leven en we moeten er niet te lang in meegaan. Een hele tijd geleden had ik iemand bij me op de zetel zitten die na 20 jaar nog altijd rouwde om de dood van haar vader. Op een dag zoals Vaderdag had ze het extra moeilijk. Ze vond dat ze geen geluk mocht voelen want haar mama had sinds haar vaders dood ook geen geluk meer gevonden.

Na twee coachingsessies had ze door dat ze wel geluk mocht voelen en dat haar vader liever zou gehad hebben dat ze genoot van het leven i.p.v. zich op te sluiten en te rouwen. Zoek elke dag naar de leuke zaken van het leven. Als je ’s avonds in bed ligt, denk dan even aan wat het leukste was dat je die dag gedaan hebt … en wees er dankbaar voor.

 

5.      Wees trouw aan jezelf.

Als je dus je mening, gedrag, verlangens en gedachten inhoudt omdat je schrik hebt om anderen te kwetsen of omdat we dan denken dat we niet goed genoeg zijn, zijn we allesbehalve trouw aan onszelf. Jij mag jezelf zijn, jij moet jezelf zijn. Wanneer jij uitspreekt wat je voelt en wat je denkt, ga je op lange termijn meer kunnen genieten van het leven. Want juist die mensen die jou aanvaarden zoals je bent, zijn het waard om in je leven te blijven en zullen ervoor zorgen dat er vele genotsmomenten zijn. Geloof me, je kan niet voor iedereen goed doen. Als er mensen zijn die jou daarom niet aanvaarden dan is dat jammer  voor hen. 😉

 

6.      Geef terug aan de maatschappij.

Niet iedereen heeft het even goed als jij. Help die mensen. Dat kan door vrijwilligerswerk maar ook door zaken te doen die voor jou niet zo belangrijk zijn maar voor een ander een wereld van verschil betekenen. Geloof me, dat is echt genieten. Wanneer ik mensen zie sukkelen met hun boodschappen, vraag ik hen of ik een handje kan helpen. Als ik rondwandel en ik zie mensen allerlei pogingen ondernemen om een selfie van henzelf en hun gezelschap te nemen, vraag ik automatisch of ik voor hen de foto kan nemen. De dankbaarheid op hun gezicht is geweldig om te zien en ik wandel met een vrolijk hart verder.

 

7.      Kijk niet zoveel naar het nieuws.

Eentje waar ik in het begin moeite mee had maar nu goed kan begrijpen. Tijdens corona volgde ik het nieuws voortdurend op. Dat zorgde ervoor dat ik me er echt slecht bij voelde. Zeker als ik ook nog eens op de nieuwssites scrolde om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Begrijp me niet verkeerd: nieuws is goed voor ons maar spreek af dat je slechts eenmaal per dag het nieuws bekijkt / beluistert / leest. Mocht er toch iets belangrijks gebeuren, vertrouw me, je zal het wel te weten komen.

 

8.      Stel een “bucket list” op.

Mijn favorietje: schrijf op wat je wil uitproberen, wat je zeker wil doen of welke plek je zeker wil bezoeken. Zoek het niet te ver. Het zorgt ervoor dat je blijft dromen en dat je er doelen van kan maken. Als je dan eens inspiratieloos bent, bekijk dan de lijst en wie weet, kan je die dag doen wat je al lang wou doen.

 

9.      Investeer in jezelf.

Hoe meer we onszelf kennen, hoe meer we bewust zijn van onszelf, hoe meer we onszelf graag zien en hoe gelukkiger we zijn. Lees een boek over persoonlijke ontwikkeling, volg die ene cursus waardoor je kan groeien, luister naar een podcast waarbij je vanalles over jezelf kan leren,… Investeren hoeft niet enkel met geld zijn, maar kan ook met tijd. Leer jezelf kennen en leer genieten van je eigen gezelschap.

 

Zo, alweer negen tips waarmee jij aan de slag kan gaan om te leren genieten. Welke tip ga jij nu onmiddellijk uitproberen? Schrijf het hieronder neer ter inspiratie van anderen.