Een nieuw begin

2015! Een jaar om nooit meer te vergeten, een jaar vol veranderingen, een jaar vol vreugde maar ook verdriet. "Op een jaar verandert er veel", zeggen ze. Maar dat ze zoveel verandering kon zijn, had ik nooit gedacht / durven dromen. 

Vorig jaar was ik rond deze tijd net bij de vader van mijn kinderen weg en stond ik voor een periode vol onzekerheid, pijn en verdriet. Verdriet omdat ik mensen in mijn omgeving heb gekwetst waaronder mijn kinderen. Hun leven was immers ook plots veranderd. Dit deed mij enorm veel pijn. Onzekerheid was er ook: hoe ging ik het toch allemaal regelen als een alleenstaande mama? 

Maar 2015 is een meer dan geslaagd jaar voor mij gebleken. Ik heb veel bijgeleerd en dat geef ik jou graag even mee:

Go with the flow. Dit heb ik echt moeten leren, mij gewoon laten gaan en zien waar ik uitkom. Vroeger moest bij mij alles al op voorhand geweten zijn. Alles werd door mij geregisseerd en als het niet verliep zoals ik had gepland was ik daar weken niet goed van. Ik kon daar ook "lastig" voor zijn. Nu zie ik wel waar ik uitkom, het komt toch altijd goed of tenminste zoals het moet zijn. En de rust neem ik er graag bij.

Do it with fear. Als er eentje graag in haar comfortzone zat, was het ondergetekende wel. OMG, ik stak zelfs mijn kleine teen niet uit die comfortzone. Angst heb ik gekend! En door angst heb ik in het verleden heel veel aan mij laten voorbij gaan. Tot ik leerde dat angst me niet vooruit zou helpen. Dus met veel angst heb ik vorig jaar half november tegen mijn ex gezegd dat ik hem wou verlaten. Met veel angst ben ik ook ingetrokken in mijn appartementje. Maar ik heb het gedaan. En achteraf bleek die angst niet nodig te zijn. Angst houdt ons veel tegen maar dat is niet de bedoeling: angst moet er gewoon voor zorgen dat we voorzichtig zijn ... maar het toch doen! Hier lees je er nog meer over.

Let it go. Laat los wat je niet kunt veranderen. Ik heb in 2015 heel veel losgelaten. "Oude vrienden", oude gewoonten ... Met de oude gewoonten had ik het makkelijk om die van me af te schudden en los te laten, met die "oude vrienden" ging het heel wat moeilijker. Want voor mij was die  vriendschap heel veel waard, daarom deed ik ook nog veel moeite. Spijtig genoeg was het in hun ogen niet zoveel meer waard en heb ik - om mezelf te beschermen - hen moeten loslaten. Toch komen er soms momenten waarop ik toch nog het verdriet voel ... en toelaat. 

Vulnerability is strong. Je kwetsbaar opstellen is kracht tonen. Dat heb ik ook mogen ervaren het afgelopen jaar. Ik denk dat ik nog nooit zo kwetsbaar ben geweest als in 2015. En het mogen tonen vond ik fantastisch. Eerst fantastisch gênant, daarna fantastisch bevrijdend. Het feit dat ik tegenover mijn vrienden en mijn lief mezelf mocht zijn en hun liefde mocht blijven voelen ... zalig. Vroeger dacht ik altijd dat ik sterk moest zijn, en dat ook tonen. Nu weet ik wel beter. 

Love is work. Begin 2015 vond ik de liefde terug. Mijn eerste grote liefde en de liefde van mijn leven kwam terug in mijn leven en ik heb hem toegelaten. De keren die we ruzie hebben gemaakt dit jaar is op 1 hand niet te tellen. Maar we hebben gewerkt aan onze relatie. En of we gewerkt hebben. Want met grote fierheid kan ik zeggen dat we de laatste maanden nog geen enkele woordenwisseling hebben gehad, terwijl die in het begin wel heel vaak voorkwam. We zijn enorm dicht naar elkaar toegegroeid en zijn zo blij dat we aan onze relatie gewerkt hebben. Ook heb ik gewerkt aan de relatie met mezelf: want die kon nog beter. En ja, ook ik heb op mezelf in het begin van 2015 nog regelmatig staan foeteren, dat is de laatste tijd ook niet meer het geval. Ik kan van mezelf zeggen dat ik heel veel van mezelf hou. Ben met yoga begonnen, ben nog gezonder gaan eten en regelmatig plan ik me- en we-momentjes. 

Love is healing. De liefde is fantastisch en maakt veel goed. De liefde van en voor mijn kinderen heeft ervoor gezorgd dat ik me soms gedroeg als een leeuwin. Maar de liefde zorgde er ook voor dat heel veel zaken als vanzelf oploste. Ook de liefde van mijn lief en mijn pluszonen gaven mij zoveel kracht het afgelopen jaar dat ik vele uitdagingen met plezier ben aangegaan. 

Know your friends. En of ik mijn vrienden heb leren kennen. In tijden van verandering leer je elkaar pas echt kennen. Ik heb langdurige vriendschappen zien kapot gaan dit jaar, maar heb ook vriendschappen zien groeien. Als je even radeloos in je zetel zit en plots word er aangebeld en staat die fantastische vriendin voor de deur omdat ze voelde dat je niet alleen wou en kon zijn ... onvergetelijke momenten. 

2015 was voor mij een fantastisch jaar. Met een fantastisch lief, fantastische dochters en pluszonen, een fantastische familie, fantastische vrienden en fantastische klanten. 

Misschien vind je nu dat ik overdrijf met mijn "fantastisch", daar trek ik me nu eens niets van aan. Want ik ben wat weemoedig. Ik kus mijn beide handen van dankbaarheid omdat ik zo gelukkig ben, omdat ik eindelijk mijn rust heb gevonden, omdat ik nu het leven leid dat ik wil ... Elke dag mag ik de job uitoefenen dat ik graag doe. De mensen sterker naar buiten zien gaan is fantastisch (daar ben ik weer met mijn fantastisch maar ik kan het echt nu niet anders omschrijven). 

Ik knijp nu even in mijn arm en besef dat ik niet droom. Met de tranen in mijn ogen schrijf ik nu deze blog, want ik zeg je 1 ding: vorig jaar rond deze tijd kon ik niet raden waar ik 1 jaar later ging staan. Deze coach is gegroeid en daar ben ik fier op. En ik voel nu al: 2016 wordt nog beter! Daar zal ik persoonlijk voor zorgen. Want ik weet dat het kan, en ik weet hoe het kan. 

We sluiten het boek van 2015 af: met een onverwachte "warme" winter want de sneeuw moeten we zeker niet verwachten en die winterbanden hadden ook niet gehoeven. 

Ik wens jou een vrolijke Kerst en een spetterend eindejaar. Bovendien wens ik jou een "fantastisch" 2016! Want ook jij verdient dit! 

Dikke kussen,

Nele

P.S. Even mijn goede voornemens zwart op wit zetten: mijn dagelijkse yoga blijven uitoefenen of op zijn minst toch 4x/week; mijn dankbaarheidsoefeningen blijven doen; qualitytime met mijn kinderen en lief blijven inplannen; qualitytime met mijn vriendinnen blijven organiseren; gelukkig blijven; positief blijven; ...

Wat zijn jouw voornemen voor 2016? Of wat heb jij geleerd in 2015? Laat het ons zeker weten hieronder in de comments en inspireer zo anderen.