Hoe kun je vriendschappen redden?

We hebben het allemaal wel eens voorgehad en anders zal het jou wel eens overkomen ... teleurstelling in vriendschappen. 

Misschien heb je ooit een dolk in je rug gekregen van een goede vriend(in) of misschien heb jij zelf al eens een dolk in iemand's rug gestoken en heb je daar achteraf veel spijt van gehad. Het kan gebeuren, we zijn maar mensen en we maken fouten ... maar die fouten moet je kunnen loslaten. 

In deze blog schreef ik al over loslaten ... Maar onlangs heb ik gemerkt dat het voor vele mensen wel heel moeilijk is om zaken los te laten ... terwijl het wel nodig is om verder te gaan met je leven. 

Waarom wil je je onnodig pijn doen door steeds oude koeien uit de sloot te halen? Waarom wil je steeds die wonden weer openrijten? Waarom kijk je steeds achterom en niet vooruit? Is daar een reden voor? Meestal is die reden dat je een laag zelfbeeld hebt en dat je - sorry voor mijn bruut taalgebruik nu - je graag wentelt in de slachtofferrol. Trust me: been there, done that! Ik hing ook graag het slachtoffer uit. Maar werd mijn leven hier beter mee? Nee! Integendeel, ik werd een ouwe zeur op een randje van een depressie ... Aangenaam was anders. Al een geluk dat ik het op tijd in zag en mijn leven helemaal kon keren. Anders waren er heel wat vriendschappen gesneuveld. 

Ok, die vriend of vriendin heeft jou vroeger onheus behandeld en heel veel pijn toegebracht. Weet je de reden waarom hij of zij dat deed? Misschien zat hij of zij toen met de rug tegen de muur en had hij of zij geen andere uitweg? Heeft hij of zij hiervoor hun verontschuldigingen aangeboden? Hebben jullie hierover kunnen praten? Waarom laat je het dan niet achter je? Waarom gebruik je het dan steeds te pas en te onpas bij discussies? Misschien steek je het soms al lachend door maar daarmee heb je het ook dan weer gezegd?

Waarschijnlijk heeft die persoon toen enorm spijt gekregen van die onheuse daad ... En heeft die persoon nog steeds spijt wat er toen gebeurd is. Als jij dan steeds die wonden terug openrijt maakt je niet alleen jezelf verdrietig en kapot maar ook jouw goede vriend of vriendin. En is dat het allemaal waard? Wil jij een goede vriendschapsrelatie helemaal teniet doen door een voorval in het verleden? 

Er is natuurlijk een verschil als die persoon jou heeft behandeld als een optie ipv als een standaard. Meer hierover vind je in deze blog. Als je dan geen behoefte meer hebt in een vriendschap in deze persoon, dan laat je die gewoon los en dan ga je verder met je leven. Ik zeg het steeds tegen iedereen: laat je omringen door "Ja"-mensen, diegenen die je steunen in alles wat je doet en waar je steeds op kunt rekenen. De "Neen"-mensen laat je gewoon links liggen. Ik merk dat dit laatste al heel veel mensen kunnen, nl. zich omringen met de juiste mensen. 

Maar als je het nut nog steeds ziet van die vriendschap, ook al heeft die persoon jou enorm gekwetst, waarom doe je hem of haar dan onnodig pijn door de wonden van vroeger terug open te krabben? Laat het zo en laat het rusten, het leven is al zo kort! Ga verder met je leven en met die vriendschap. Besteed je kostbare tijd aan de leuke kant van de vriendschap. Want was die persoon niet de moeite geweest, je had die persoon al lang laten vallen. Daarom ... hoe kun je die vriendschap redden? Door jezelf te redden! Door jezelf graag te zien! Door je zelfbeeld op te krikken! 

Als jij jezelf niet graag ziet, hoe kun je dan iemand anders graag zien? Als jij niet van jezelf houdt, hoe kun je dan verwachten dat iemand anders van je houdt? Alle liefde begint bij jezelf ...

Ik geef toe: het is moeilijk. Maar moeilijk kan ook! Als je bergop fietst, kweek je ook sterke spieren! 

Welke oude koeien haal jij nog uit de sloot? Je mag ze nog een laatste keer hieronder in de comments schrijven en laat ze dan los!