Maxi-ME versus mini-me

Als er jou iets overkomt, kun je kiezen of je dit aanpakt als uitgedaagde of als slachtoffer. Heb je een gebrek aan zelfvertrouwen of kamp je met een laag zelfbeeld dan is het voor jou gemakkelijk om de slachtofferrol in te nemen. Maar ik daag je uit: neem eens de rol van uitgedaagde in! Out of your comfortzone? So what! ;-)

Mini-Me uit de Austin Powers-films!

Mini-Me uit de Austin Powers-films!

In de titel las je al Maxi-ME versus mini-me. Mini-me ken je misschien van de Austin Powers-Films. Hij speelt vanaf de tweede film de kleine handlanger van Dr. Evil. In deze blog heeft mini-me niets met het kwade te maken, wel met het mindere ... 

Wij zijn allemaal geboren als … Maxi-ME! Vraag naar een kind in een snoepwinkeltje welk snoepje ie wil, hij of zij wil ze allemaal!!! Of beter: een kind in de speelgoedwinkel. Als je dan tegen hem of haar vertelt dat ze maar 1 stuk mogen uitkiezen is dat voor hen onmogelijk: ze willen immers de hele speelgoedwinkel. Kinderen blaken van zelfvertrouwen … Jij hebt ook heel veel zelfvertrouwen gekend. Misschien herinner je je het niet meer en toch is het zo. Vraag maar gerust aan je ouders hoe jij als kind was qua zelfvertrouwen. Ik durf wedden dat ik er niet ver naast zit: jij was een echte Maxi-ME!

Maar dan ... krijg je heel wat teleurstellingen te verwerken, krijg je enkele figuurlijke (soms letterlijke) klappen en komen er reacties in je omgeving op je spontane zelf. Gevolg? Je wordt een mini-me!

Misschien is het je zelf nog niet opgevallen maar je kan het merken aan kleine zaken: je voelt je onzekerder in een nieuwe omgeving, je hecht belang aan de mening van anderen, ... Of misschien herken je dit: als ze je op een vergadering vragen of je koffie of thee wilt, ga jij waarschijnlijk antwoorden “wat voor jou het makkelijkst is!” 

Als mini-me durf je amper hulp vragen, durf je amper een gesprek aanknopen en heb je schrik om je mening te geven. Je houdt jezelf klein. Als Maxi-ME geef je geen rotte euro om anderman’s meningen! Je gaat er volledig voor! Trek uit die comfortzone van je, desnoods met angst!!! Haal het beste in je naar boven! En als je fouten maakt … so what???? Dan weet je hoe het niet moet en kun je het op een andere manier proberen!! Thomas Edison had bijna 10000 pogingen nodig gehad vooraleer hij met succes een gloeilamp had gemaakt! (En nu is die gloeilamp uit de handel ... hij moest het weten!)

Wanneer er zich nu een probleem aandient, pak het aan als een Maxi-ME! Je beschouwt het als een uitdaging en die is veel minder groot! Stop om een mini-me te zijn! In de tekening hierboven zie je duidelijk dat de 2 pijlen even groot zijn: voor mini-me is het een probleem en groter dan zichzelf, voor Maxi-ME is het een uitdaging en kleiner dus makkelijker te overwinnen! De benadering als Maxi-ME is veel beter! Het probleem is hetzelfde, de perceptie is verschillend!

Nu je dit weet: welke rol wil jij spelen? Mini-me of Maxi-ME?

P.S. er zijn nog tickets voor de lezing "Straffe Ma(dam)ma's". Schrijf je snel in en leer de straffe mama of straffe madam in je kennen! (heren ook welkom) ;-)