Ik vraag regelmatig in mijn omgeving naar onderwerpen voor mijn blog. Het is immers interessant te weten wat mensen willen lezen. Daarom, jij bent ook steeds welkom om hieronder te schrijven waarover jij binnenkort wil lezen! Lees trouwens verder: er valt iets te winnen!!!
Gisteren vroeg iemand mij hoe je terug je rust na een te sociaal weekend kunt bepalen. Toen ik doorvroeg, bleek dat die persoon wou weten hoe je je grenzen terug moet aangeven. Mensen hebben immers een bepaalde verwachting van je nadat je je een hele tijd zeer sociaal hebt opgesteld, maar op een bepaald moment wil je even terug rust ... en niet zo sociaal meer zijn.
Waarom stellen we onze grenzen niet altijd op?
Waarom zeggen we inderdaad niet: "Tot hier en niet verder?"? Er kunnen verschillende redenen zijn: angst voor afwijzing, angst voor kritiek, angst voor ruzies of conflicten, schuldgevoelens, "wat moet die ander wel niet van me denken?" ...
Eerlijk? Heel veel zaken hierboven vermeld hebben verband met een gebrek aan zelfrespect of zelfvertrouwen. Als je een positief zelfbeeld hebt en je hebt zelfrespect, dan doet die mening van een ander niets. Lees even verder, dan wordt het je allemaal duidelijk.
Waarom is het zo belangrijk je grenzen te stellen?
Het is heel belangrijk je grenzen te stellen, zo weten de anderen immers wat ze aan je hebben. Bovendien vergroot je je zelfvertrouwen, krijg je een positief zelfbeeld en is het goed voor je gezondheid! Stel je voor dat je ziek wordt omdat je geen "neen" durft zeggen en steeds maar zaken aanneemt?
Jij hebt rechten!
Weet je dat je ook rechten hebt ivm grenzen stellen? Zo heb je het recht om je mening te uiten, om met respect behandeld te worden, om voor jezelf op te komen, om fouten te maken, om van mening te veranderen en om "neen" te zeggen!
Hoe stel je je grenzen?
- Blijf kalm! Geef aan wat je wil op een kalme manier. Roepen en/of boos reageren brengt jullie alleen maar verder uit elkaar. In emotie gaan: daar los je niets mee op! Op een kalme manier bereik je veel meer en komt het zeker binnen bij de andere.
- Spreek vanuit jezelf! Met ander woorden: niet van "jij doet dit" of "jij moet dat" ... De andere voelt zich dan aangevallen en dan krijg je een ruzie! Zeg eerder: "Ik vind het niet plezant dat je dit doet." Of "Ik vind het vervelend dat ...". Dit zegt dan iets over jou, wat jouw volste recht is (je mening uiten, zie hierboven!). Het is nu aan de andere hoe hij of zij hierop reageert. Je bent niet verantwoordelijk voor hun reactie, wel voor jouw boodschap!
- Kom met een oplossing! Geef onmiddellijk een oplossing zoals "ik stel voor dat ..." of vraag de andere om een voorstel. Vraag naar zijn of haar verwachtingen. Of stel jouw verwachtingen voor!
- Wees consequent! Reageer steeds op dezelfde manier. Zo weten de mensen uiteindelijk hoe je bent en wat ze van je mogen verwachten
- Respecteer jezelf! Hoe kun je van een ander respect voor je verwachten als je het zelf niet hebt voor jezelf? Daarom: respecteer jezelf zoals je een ander respecteert. Jij bent veel waard! Zet jezelf op de eerste plaats! Dit is niet egoïstisch: je kunt enkel een ander geven als je het zelf hebt!
Dus om op de vraag te antwoorden van hierboven: laat de mensen weten dat je terug rust nodig hebt. Het te sociaal weekend heeft je uitgeput en je wil terug herladen om je werkweek vol energie te beginnen. Het geeft niets dat je terug op je "onsociale modus" wil vallen ... dat is je volste recht!
Komende vrijdag geef ik een lezing in Landskouter! Om 20 u start de lezing en je bent van harte welkom! Schrijf hieronder in de comments onderwerpen waarover jij de komende weken wil lezen en win een duo-ticket voor deze boeiende lezing!