5 ijzersterke gedachten om verantwoordelijkheid op te nemen voor je eigen leven.

"Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven" is misschien het meeste wat je hoort van coaches of andere mensen in je omgeving. Je hebt dit al zo vaak gehoord dat je er nu gewoon allergisch aan bent? En toch is dit het belangrijkste om te groeien en je goed te voelen in je leven. Misschien wel het allerbelangrijkste ...

Vandaag geef ik je 5 gedachten om over na te denken: 5 gedachten om de verantwoordelijkheid over je eigen leven op te nemen. Lees aub tot op het einde. Neem moeite ... en start vandaag nog om je verantwoordelijkheid op te nemen. Je gaat je zoveel beter voelen binnenkort.

1. Werk aan je zelfvertrouwen

Waarom hebben mensen problemen met hun zelfvertrouwen? Volgens mij is dat omdat ze de verantwoordelijkheid voor hun leven niet willen opnemen. Veel liever spelen ze de slachtofferrol en steken ze het op anderen dan dat ze naar zichzelf kijken. Het is ofwel de overheid, het werk, de partner ... kortom "de ander". Zij hebben niets misdaan, zij zijn gewoon "het slachtoffer".

Deze ingesteldheid heeft invloed op heel veel levensgebieden: relaties, werk, financiële situatie. Als je het slachtoffer blijft spelen, kan dit echt verstrekkende gevolgen hebben. Stop hier aub mee en neem de verantwoordelijkheid op voor je eigen leven. De overheid, jouw baas, je partner hebben hier niets mee te maken, het ligt aan jou! 

Start vandaag nog om te werken aan je zelfvertrouwen: stop met het spelen van slachtoffer. Het verschil laat zich onmiddellijk zien en je gaat het onmiddellijk voelen. Trek je niets aan van wat anderen van je denken of zeggen, voel je eigen kracht en geloof in jezelf. 

2. Geef jezelf de toestemming om het leven te leiden dat jij wil

Voel en denk dat je echt dat leven dat je wil verdient. Dit is echt belangrijk. Jij bent de enige die jezelf in de weg staat. Jij bent de enige die jezelf tegenhoudt. Start met affirmaties om jezelf meer waard te vinden. Hier vind je hoe je ze opmaakt. De L'Oreal-slogan zegt het al: "Want ik ben het waard". Zeg dit veel tegen jezelf. En voel dat je het waard bent. Doe wat goed voelt ... en laat de anderen maar zeggen of doen. Jij neemt jouw verantwoordelijkheid. 

Ik heb mezelf jaren weggecijferd voor mijn eigen ouders. Ze waarschuwden me voor alles en iedereen. Uiteraard bedoelden ze het goed en waren ze bezorgd over mij. Als ik iets deed was het altijd met de toestemming van mijn ouders. Ik vroeg gewoon hun toestemming. Kortom ... ik gaf mijn eigen "power" weg. Je kan al raden dat ik niet mijn eigen leven leidde. De fouten die ik toen heb gemaakt moet ik echter niet op mijn ouders steken, maar op mezelf. Ik heb steeds die beslissingen gemaakt: me, myself and I. Waarom? Omdat ik echt weinig zelfvertrouwen had. Door aan persoonlijke ontwikkeling te doen heb ik mijn eigen leven opgenomen. Ik vond mijn eigen kracht, ik geloofde zo hard in mezelf dat ik tegen mijn ouders ben ingegaan ... met alle respect. Een open communicatie met hen was nodig. Zij geven nog hun mening (dat kan ik hen niet meer afleren ;-)) maar ik volg wel mijn eigen raad op. Dat heb ik hen ook verteld: het is mijn leven en ik beslis. 

3. Je betaalt er een prijs voor. 

Je eigen verantwoordelijkheid niet opnemen is makkelijk: het vraagt niet veel van je kracht, het is minder pijnlijk en je komt het onbekende niet tegen. Je blijft in je o zo gemakkelijke comfortzone zitten. De schrik die je voelt om iets ongemakkelijks uit je leven te bannen is zo erg dat je dat ongemakkelijk gewoon laat in je leven. Is dat wat je wil? Zwijg je daarom? Wil je de confrontatie niet aangaan? Ik geef toe: het is niet makkelijk, maar als jij je verantwoordelijkheid niet opneemt geef jij je persoonlijke power weg. Dat is de prijs die je betaalt. 

4. Actie ondernemen wordt een gewoonte

"Ik denk dus ik ben" wordt dikwijls gezegd. Jouw gedachten worden je werkelijkheid. Echter, door jouw verantwoordelijkheid niet op te nemen blijven je gedachten hangen in het mentale stadium en worden ze niet vertaald naar een actie. Zet dus die eerste stap. Verantwoordelijkheid opnemen is dat extra ingrediënt dat je nodigt hebt om het ondernemen van actie als een gewoonte te nemen. Je blijft niet enkel hangen in het denken en het wensen. Je wordt proactief in plaats van passief. 

5. Neem je verantwoordelijkheid in dagdagelijkse dingen

Neem niet enkel je verantwoordelijkheid op voor belangrijke zaken in de toekomst maar start met de kleine dagdagelijkse zaken. Stel niets uit. Doe niets wat je zelf niet wil doen. Krijg je een telefoontje met de vraag om met vrienden of  vriendinnen mee te gaan stappen en jij voelt je enorm moe: zeg "neen".  Geef toe dat je veel liever in die knusse zetel van je blijft zitten ipv jouw vermoeide lichaam op te hijsen en weg te gaan. Mijn vader zei me ooit "als de zetel de temperatuur van je achterste heeft aangenomen doet het 'pijn' om recht te staan"! ;-) Kun je moeilijk "neen" zeggen? Deze tips helpen je al een hele eind op weg. 

Start vandaag om zelf de verantwoordelijkheid van je leven te dragen. Want enkel jij bent verantwoordelijk. Je kunt het, dat weet ik en dat dat voel ik. Ik leen je alleszins al mijn vertrouwen in jou. 

Wees vrij om hieronder te noteren welke actie jij vandaag hebt ondernomen om jouw verantwoordelijkheid op te nemen (het hoeft niet groot te zijn, dat weet je).